«Αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου, έπειτα από επικοινωνία του Έσπερ με τον Ακάρ – Νεκροί 7 άμαχοι στην Ταλ Αμπιάντ και άλλοι 3 στην Καμισλί της βόρειας Συρίας – Στους 342 οι νεκροί τρομοκράτες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον Τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι εκτιμάμε τη διμερή στρατηγική σχέση μας, αυτή η εισβολή υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία», αναφέρεται σε δήλωση του Πενταγώνου σχετικά με τη συνομιλία του Έσπερ με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και προστίθεται ότι ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να βλάψουν αμερικανικό προσωπικό στη Συρία.

«Στο πλαίσιο του τηλεφωνήματος, ο υπουργός Έσπερ ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις δράσεις στη βορειοανατολική Συρία για να αυξήσει την πιθανότητα οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι εταίροι μας να μπορέσουν να βρουν κοινό δρόμο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν αυτή γίνει ανεπανόρθωτη», δήλωσε ο Έσπερ.

Το τηλεφώνημα έγινε χθες, Πέμπτη, προστίθεται στη δήλωση του Πενταγώνου.

Νεκροί επτά άμαχοι στην Ταλ Αμπιάντ της βόρειας Συρίας

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, στη βόρεια Συρία, η οποία εδώ και τρεις ημέρες αποτελεί στόχο τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Τουλάχιστον 3 άμαχοι νεκροί στην πόλη Καμισλί

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σήμερα στην κουρδική πόλη Καμισλί, στην βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας της υπό κουρδική διοίκηση περιοχής.

Διασώστες έχουν σπεύσει στο σημείο και ερευνούν για τον εντοπισμό νεκρών ή τραυματιών μέσα στα συντρίμμια, ανέφεραν οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν αυξήσει τη δράση τους μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη βορειοανατολική Τουρκία αυτή την εβδομάδα, χωρίς να κατηγορούν ευθέως την τζιχαντιστική οργάνωση για την επίθεση.

Το PKK «χτύπησε» την πόλη Νίσιβις της επαρχίας Μαρντίν

Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν, στο μεταξύ, από επίθεση με όλμους στην πόλη Νίσιβις της επαρχίας Μαρντίν την Παρασκευή, που πραγματοποίησε η οργάνωση YPG/PKK.

Μεταξύ των τραυματιών, ήταν και δυο ρεπόρτερ του πρακτορείου Αναντολού, οι οποίοι βρίσκονταν σε κτίριο που «χτυπήθηκε» από τους όλμους, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε γνωστό πως ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη του PKK.

Στους 342 οι νεκροί τρομοκράτες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Στο μεταξύ, σε αύξηση του αριθμού των «τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν» στη βόρεια Συρία από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού προχώρησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας κάνοντας λόγο για 342 νεκρούς.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών – ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG – ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη», όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here