fbpx
13 C
Kastoria, GR
Thursday, 28 March, 2024.
Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ελλάδα Ο Ερντογάν ανοίγει «παραθυράκι» για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών – Τι...

Ο Ερντογάν ανοίγει «παραθυράκι» για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών – Τι είπε ο πατέρας του Μητρετώδη

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης για περισσότερο από τέσσερις μήνες ωστόσο, φαίνεται πως ανοίγει ένα μικρό παραθυράκι για την αποφυλάκισή τους.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, ειδικά από τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να συζητήσει την απελευθέρωσή τους συνδέοντας την υπόθεση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πολιτικού συμμάχου Ντεβλέτ Μπαχτσελί να μην επεκτείνουν άλλο την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, φαίνεται πως «ανοίγει ένα παραθυράκι» για την αποφυλάκιση τους.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα ο τερματισμός των έκτακτων μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο.

Ο Νόμος

Οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στην Αδριανούπολη, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί είναι η αναστολή της ισχύος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει υπογραφεί και από την Τουρκία.

Στο άρθρο 5 η Συνθήκη αναφέρει: «Αν σε συλλάβουν, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις γιατί. Αν συλληφθείς, έχεις το δικαίωμα να περάσεις σε σύντομο χρόνο από δίκη ή να αφεθείς ελεύθερος μέχρι να πραγματοποιηθεί η δίκη».

Νίκος Μητρετώδης: Αποφάσισαν να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά μπορεί να πάρει χρόνο

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του κρατούμενου ανθυπολοχαγού δηλώνει πως ήταν ήδη ενήμερος για την εξέλιξη. «Εκ πρώτης όψεως είναι μία θετική εξέλιξη. Το θέμα είναι, όμως, ότι δεν ξέρουμε ακριβώς την τουρκική νομοθεσία και τι δικαιώματα έχουν αρθεί με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και δεδομένου ότι πάντα ισχύει ο επιεικέστερους για τους κατηγορούμενος νόμος, τουλάχιστον στο διεθνές δίκαιο, θεωρούμε ότι σίγουρα θα επηρεάσει και εμάς», αναφέρει ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, διατηρώντας πάντα τις επιφυλάξεις του.

«Με τους Τούρκους δικηγόρους δεν μιλάμε καθημερινά. Ενδεχομένως να έχουμε καλύτερη εικόνα τις επόμενες ημέρες. Έπειτα υπάρχει και ένα άλλο ζητούμενο. Αποφάσισαν ότι θα αρθεί η κατάσταση, αλλά από την ώρα που το είπαν μέχρι να εφαρμοστεί μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Θεωρώ πάντως πως είναι μία ευνοϊκή εξέλιξη», επανέλαβε ο κ. Μητρετώδης.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Accessibility
Verified by MonsterInsights