Το Βογατσικό είναι ένα ιστορικό και όμορφο αρχοντοχώρι του νομού Καστοριάς. Σήμερα έχει γύρω στους 700 μόνιμους κατοίκους, ενώ κατά το παρελθόν, από τον 17ο κι έως τις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάτοικοί του υπερέβαιναν τους 2.000.

Παρουσίαση Γιώργου Τ. Αλεξίου

Κατά την εν λόγω εποχή τής πληθυσμιακής του ακμής είχε δύο ενοριακούς ναούς και αντίστοιχες εκκλησιαστικές ενορίες, του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου και των Αγίων Αποστόλων.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου είχε ανεγερθεί το έτος 1760 και είχε στην υπηρεσία του 4 ιερείς, ήταν δε περίλαμπρος και διέθετε σημαντικές ιερές εικόνες και πολύτιμα λειτουργικά σκεύη και κειμήλια. Ο ναός αυτός δηώθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς κατά το έτος 1912 από φανατικούς Βααλάδες (: ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι) γειτονικών χωριών του Βοΐου.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σε εικόνα των Τριών Ιεραρχών που βρίσκεται στο Βογατσικό.

Όταν πέρασαν 100 χρόνια περίπου απ’ την καταστροφή του αναφερόμενου ιερού ναού του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, οι ευσεβείς κάτοικοι του Βογατσικού πήραν την θεάρεστη απόφαση και ξεκίνησαν τις εργασίες ανέγερσης ενός νέου ομώνυμου ναού, στη θέση τού παλαιού πυρπολημένου. Και πράγματι, οι κόποι τους ευοδώθηκαν και το έτος 2016 η ανέγερση του νέου και λαμπρού ναού ολοκληρώθηκε. Ο ναός αυτός πρόκειται να εγκαινιαστεί προσεχώς, παρουσία των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της περιοχής Καστοριάς – Βοΐου, και βεβαίως όλων των κατοίκων των Βογατσικού, καθώς και πολλών ευσεβών χριστιανών της γύρω περιοχής.

 

Απολυτίκιο αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Η του στόματός σου καθάπερ πυρσός εκλάμψασα χάρις, την οικουμένην εφώτισεν, αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο, το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν.

Αλλά σοις λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τω Λόγω Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Πηγή: fos-kastoria.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here