Δραματικά είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO) σχετικά με το κύμα καύσωνα, που πλήττει την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, και την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο ΟΗΕ ανησυχεί ότι αυτό το κύμα καύσωνα κατευθύνεται πλέον προς την Γροιλανδία, απειλώντας με λιώσιμο τους πάγους. Μάλιστα, εάν επαληθευτούν οι προγνώσεις, το πάχος του πάγου αναμένεται να ελαττωθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Σε δηλώσεις της, η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του WMO ανέφερε ότι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο».

“Καμίνι” πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Τις τελευταίες ημέρες, το κύμα καύσωνα πλήττει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, με τα ρεκόρ θερμοκρασίας να σπάνε το ένα μετά το άλλο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ολλανδία το θερμόμετρο άγγιξε τους 41,7 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, όπου ο υδράργυρος δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου το θερμόμετρο έδειξε 36,9 βαθμούς Κελσίου και «έσπασε» έτσι το ρεκόρ, το οποίο ήταν 36,7 βαθμούς Κελσίου.

«Καμίνι» θυμίζει και το Παρίσι, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 41 βαθμούς Κελσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη των καταγραφών της θερμοκρασίας (το 1873) η γαλλική πρωτεύουσα είχε αντιμετωπίσει μόνο μία φορά θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου του 1947.

Ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε και στο Βέλγιο, όπου το θερμόμετρο έδειξε 40,6 βαθμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here