Η εικόνα της Παναγιάς της “Οδηγήτριας” ζωγραφισμένη στην Βενετία πριν 400 χρόνια βρίσκεται σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Αργους Ορεστικού.

Κάθε χρόνο οι Γραμμουστιάνοι την ανεβάζανε πάνω σε ειδικό άλογο ντυμένη με κόκκινο βελούδο με χρυσά σιρίτια την τοποθετούσαν στην εκκλησιά της Παναγιάς για όλο το καλοκαίρι και μετά με τον ίδιο τρόπο την κατέβαζαν όταν έφευγαν για τα χειμαδιά. Στη Βενετία είναι επίσης τυπωμένο και το Ιερό Ευαγγέλιο της Παναγιάς της Γράμμουστας. Μπορούμε να διαβάσουμε «Εν Ενετίησιν 1748». Το ευαγγέλιο δείγμα υψηλής βενετσιάνικης αισθητικής, είναι θαυμάσια εικονογραφημένο και φέρει παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού και από τους Ευαγγελιστές.

Ο ναός μετά την καταστροφή του εμφυλίου ερημώθηκε. Η πέτρα με τον τρόπο που είναι τοποθετημένη μας δείχνει την μεγαλοπρέπεια του. Ωστόσο πριν από δύο χρόνια, ο μεγαλοπρεπής αυτός Ναός, ανοικδομήθηκε και Εγκαινιάστηκε, δεχόμενος ξανά την θαυματουργή εικόνα. Δίπλα είχε χτιστεί μικρός ναΐσκος για τις ανάγκες της λειτουργίας. Μεγάλη είναι η συρροή του κόσμου την ημέρα του 15Αύγουστου. Με τα προσφορά τους, το λάδι και το κρασί γιορτάζουν την Παναγιά. Γίνεται και αγιασμός για τα κοπάδια. Αργότερα η εκκλησία λειτουργούσε κάθε Κυριακή γιατί υπήρχε εφημέριος, ο Παπαδαμιανός.

Στο Άργος Ορεστικό υπήρχε εκκλησία της Παναγιάς όπου αναφέρεται ότι χτίστηκε με χρήματα των τσελιγκάδων του Γράμμου Χατζοπουλαίων, Πισιωταίων από το 1870. Η εικόνα της Παναγιάς της “Οδηγήτριας” κατά τους χειμερινούς μήνες μεταφερόταν στο Άργος Ορεστικό όπου και τοποθετούνταν στην εκκλησία του Αργους Ορεστικού. Η εκκλησία του Αργους Ορεστικού λειτουργούσε ως Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία μέχρι που το 1941 βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς. Δίπλα στην εκκλησία βρισκόταν ένας οικίσκος με πυρομαχικά και προφανώς οι Ιταλοί δεν πέτυχαν στόχο τους. Η εκκλησία της Παναγιάς κατεδαφίστηκε μεταπολεμικά στην δεκαετία του 50 και οι εικόνες μεταφέρθηκαν στην Κορησό και την Μητρόπολη. Το Νοέμβριο του 1998 επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος τον Νομό Καστοριάς και προσκύνησε την Παναγιά την Οδηγήτρια στην Μητρόπολη.

Σήμερα η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, μεταφέρεται με τα λεγόμενα «ανεβάσματα» στη Γράμμουστα, για την ημέρα της επετείου των εγκαινίων του Ναού της, και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται τα «κατεβάσματα» οπότε και μεταφέρεται δηλαδή πάλι πίσω στο Άργος Ορεστικό, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ Σεραφείμ κάθε Κυριακή του Θωμά, εορτάζεται η Σύναξη της Παναγίας Οδηγήτριας στο Άργος Ορεστικό, ενώ οι Ιερείς συχνά, καταγράφουν θαύματα της Παναγίας, ανθρώπων που τα έζησαν σε όλη την Ελλάδα και έρχονται να προσκυνήσουν την εικόνα και να διηγηθούν τα ευεργετήματα που βίωσαν!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here