Σε πανελλαδικό θέμα με πολιτικές προεκτάσεις έχει εξελιχθεί η συμμετοχή του του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Α. Στεφανή, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, στην «Επετειακή εκδήλωση Μνήμης, για τους πεσόντες Αξιωματικούς, Οπλίτες και Λοιπό Πληθυσμό της Πατρίδας μας, στις επιχειρήσεις 1946-1949, κατά τους αγώνες, για την ελευθερία του Έθνους μας», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου στο Βίτσι.

Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες δεν υπήρχε κυβερνητική συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις, καθώς αποφεύγεται να δίνεται βήμα στον διχασμό του εμφυλίου. Παραδοσιακά σε αυτές τις εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ συμμετείχαν η Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές πολιτικές κινήσεις.

«Λάδι» στη… φωτιά πάντως του διαλόγου για το θέμα ρίχνει το κάμπινγκ των οργανώσεων σπουδάζουσας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες στο Νεστόριο Καστοριάς «σε μια ιστορική περιοχή, όπου πριν από 71 χρόνια τα γεγονότα που συνέβησαν καθόρισαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρωτοσέλιδο στην Εφημερίδα των Συντακτών

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» κάνει λόγο για «εμφυλιοπολεμικό ολίσθημα από τον πρωθυπουργό» στο Πρωτοσέλιδο της και στο κεντρικό θέμα της. Οι υπότιτλοι της Εφημερίδα των Συντακτών για το θέμα: «Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια υπουργός στις γιορτές μίσους σε Γράμμο-Βίτσι -O Kυρ. Μητσοτάκης στέλνει επισήμως τον υφυπουργό Αμυνας Αλκ. Στεφανή – Ποια είναι η ΕΑΑΣ που οργανώνει τη φιέστα. Οι σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή -Τι προβλέπει ο νόμος του πατέρα Μητσοτάκη. Εντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης»

Επίθεση από το ΚΚΕ

Ο Περισσός κάνει λόγο για «απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη συμμετοχή εκπροσώπου του πρωθυπουργού σε αντικομμουνιστική εκδήλωση» και ζητά να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση τον εκπρόσωπό της

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΚΚΕ, με αφορμή την προγραμματισμένη εκδήλωση του υφυπουργού Άμυνας, ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού, σε «αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, στον Γράμμο και στο Βίτσι»

«Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τον εκπρόσωπο της από αυτήν την άθλια αντικομμουνιστική εκδήλωση διαφορετικά η ίδια και προσωπικά ο πρωθυπουργός αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα»., αναφέρει το ΚΚΕ, η -πολύ σκληρή- ανακοίνωση του οποίου έχει ως εξής:

«Η συμμετοχή του ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σε αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, στον Γράμμο και στο Βίτσι, η οποία μάλιστα διανθίζεται με φρασεολογία από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών, είναι απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη.

Φαίνεται ότι την κοινοβουλευτική απουσία της Χρυσής Αυγής έρχεται να καλύψει η παρουσία και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε αυτήν την εκδήλωση, επιδιώκοντας να ψαρέψει στα βρωμόνερα της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ο αντικομμουνισμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της καταστολής και της επίθεσης στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τον εκπρόσωπο της από αυτήν την άθλια αντικομμουνιστική εκδήλωση διαφορετικά η ίδια και προσωπικά ο πρωθυπουργός αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτή την αθλιότητα».
Η γνωστοποίηση της συμμετοχής του Αλ. Στεφανή στην αντικομμουνιστική εκδήλωση έγινε από την διοργανώτρια «Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού» που σε ανακοίνωση αναφέρει πως αποφάσισε:

«1. Την τέλεση των επετειακών μνημοσύνων υπέρ πεσόντων του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο και στο Βίτσι την Κυριακή 30 Αυγούστου 2020, όπως έχει προγραμματιστεί.

2. Την υποδοχή των επισήμων προσκεκλημένων στους χώρους των τελετών. Τον Πρωθυπουργό θα εκπροσωπήσει ο ΥΦΕΘΑ Σγος ε.α. κ. Αλκιβιάδης Στεφανής».

Και το ΜέΡΑ25 πήρε θέση, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μ. Κριθαρίδη, να δηλώνει πως: «Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου και για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει επισήμως σε “γιορτές μίσους” στο Γράμμο διά του υφυπουργού Αμυνας Αλκ. Στεφανή. Πρόκειται για “γιορτές”, στις οποίες όχι μόνο συμμετέχουν αλλά και δίνουν τον τόνο “σοβαρά” και μη ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα.

»Αφού υπενθυμίσουμε ότι το 1989, έστω σαράντα χρόνια μετά τη λήξη του, το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα ότι υπήρξε εμφύλιος και όχι “συμμοριτοπόλεμος” και ότι αυτοί που πολέμησαν δεν ήταν “εθνικόφρονες” και “κομμουνιστοσυμμορίτες”, αλλά ο Εθνικός Στρατός από τη μία και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας από την άλλη, καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη εμπράκτως, αποσύροντας τον εκπρόσωπό της από αυτήν τώρα αλλά και απέχοντας από παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον».

«Να ανακληθεί αμέσως»

Τέλος, η ΛΑΕ ζήτησε και αυτή να «ανακληθεί αμέσως η εκπροσώπευση του πρωθυπουργού στην αντικομμουνιστική εκδήλωση στο Γράμμο και στο Βίτσι» ως «απαράδεκτη και επικίνδυνη», αν και, όπως τονίζει «η αποδοχή της πρόσκλησης θα τον ακολουθεί πάντα στο πολιτικό του βίο».

«Το προσωπείο της αστικής φιλελεύθερης αβρότητας της κυβέρνησης και της Ν.Δ. με την απόφαση αυτή χάθηκε και αποδεικνύει την προσπάθεια της Ν.Δ. να καλύψει την κοινοβουλευτική απουσία της Χρυσής Αυγής και να ικανοποιήσει το ακροδεξιό και φιλοχουντικό ακροατήριο. Το μόνο που μένει μετά από αυτό είναι να ανακηρύξει την ημέρα αυτή ως εθνική εορτή διπλά στην 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου» σημειώνει δηκτικά η Λαϊκή Ενότητα.

Ελεύθερη Ώρα: «Ρεσιτάλ υποκρισίας»

Στον αντίποδα η επίσης πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» κάνει λόγο στο σημερινό πρωτοσέλιδό της για «Ρεσιτάλ Υποκρισίας της “αριστεράντζας” για Γράμμο και Βίτσι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here