ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα:  Να αποζημιωθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας λόγω ζημιάς σε παραγωγή και σε ζωικό κεφάλαιο από τα καιρικά φαινόμενα το 2017

 

Οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας υπέστησαν σημαντικές ζημιές, τόσο στην παραγωγή γάλακτος, όσο και σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του παγετού που διήρκεσε 40 περίπου ημέρες το διάστημα Γενάρη-Φλεβάρη του 2017. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου η θερμοκρασία άγγιξε τους -17ο C. Η μείωση στην παραγωγή γάλακτος ήταν περίπου 30% σε σχέση με την παραγωγή του προηγούμενου έτους, ενώ χάθηκαν πολλά αρνιά.

Σε δύσκολη θέση επίσης βρίσκονται και οι καλλιεργητές μήλων και κερασιών στο Μεσόβουνο, στους Πύργους  Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης, που υπέστησαν ζημιές οι καλλιέργειας τους έως 100%, λόγω παγετού τον Απρίλιο του 2017. Στην ίδια κατηγορία είναι και οι μηλοπαραγωγοί της ΠΕ Καστοριάς καθώς και της ευρύτερης περιοχή Αμυνταίου ΠΕ Φλώρινας.

Οι σιτοπαραγωγοί είδαν επίσης την παραγωγή τους να μειώνεται κατά πολύ, σε σχέση με προηγούμενη χρονιά, λόγω της ανομβρίας.

Να σημειωθεί πως  ακόμα μέχρι τώρα δεν έγινε πράξη η υπόσχεση της κυβέρνησης, στο 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Περ. Δυτ. Μακεδονίας, στα Κοίλα Κοζάνης, για αποζημίωσή τους.

  • Οι μικρομεσαίοι αγρότες παράλληλα με τις απώλειες στην παραγωγή, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων και δίνουν μάχη για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί  η κυβέρνηση  ώστε:

  1. Να αποζημιωθούν, άμεσα, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω των καιρικών φαινομένων στη περιοχή της Δυτικής  Μακεδονίας.
  2. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να γίνονται άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.

 

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here