Τις διαδικασίες για τις επικείμενες εκλογές δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών. Η εφαρμογή «Που ψηφίζω 2019» θα ανοίξει στα μέσα Απριλίου

Με κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε καλεί όλους τους ετεροδημότες να δηλωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, στα κατά τόπους ΚΕΠ, προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Ήδη, όπως αποκαλύπτουν πρώτα τα dikaiologitika news, δήμοι της Αττικής σπεύδουν να ενημερώσουν τους ετεροδημότες τους να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 28 του μήνα ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου. Ειδικότερα η ΚΥΑ του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αναφέρει τον καθορισμό της διαδικασίας υποβολής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης ετεροδημότη, καθώς και αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης Έλληνα εκλογέα κατοίκου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Υπενθυμίζουμε ότι ετεροδημότης ονομάζεται ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας όπου είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Για παράδειγμα, δημότης του Δήμου Άργους-Μυκηνών, ο οποίος διαμένει στο Δήμο Αθηναίων και επιθυμεί να ψηφίσει στο Δήμο Αθηναίων τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Αργολίδας. Η δυνατότητα των ειδικών εκλογικών καταλόγων ετεροδημοτών λειτουργεί μόνο για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Όχι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. )

Η ΚΥΑ, λοιπόν, ορίζει τα κάτωθι ως προς την υποβολή αίτησης στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών:

« 1. Η καταχώρηση και εκτύπωση των ακόλουθων αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων που αφορούν διοικητικές διαδικασίες και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών μπορούν να διεκπεραιώνονται και από τα ΚΕΠ, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος των ΚΕΠ (eKEP), το οποίο θα έχει πρόσβαση στις αντίστοιχες διαδικτυακές εφαρμογές του ΥΠ.ΕΣ. μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.ΕΣ.

I. Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση ετεροδημότη

II. Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση Έλληνα εκλογέα κατοίκου Ε.Ε.

2. Για την εξυπηρέτηση των χρηστών το υ Πληροφοριακού Συστήματος των ΚΕΠ“eKEP” κατά την υποβολή της αίτησης, διατίθεται, το αργότερο 15 ημέρες πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στα ΚΕΠ εγχειρίδιο χρήσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τυχόν οδηγίες για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας καθώς επίσης και δυνατότητα/διαδικασία τεχνικής υποστήριξης (HelpDesk).

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη για τους ετεροδημότες

Ανακοίνωση, σύμφωνα με τα dikaiologitika, σχετικά με τους ετεροδημότες εξέδωσε ο δήμος των 3Β τους οποίους καλεί μέχρι τις 28 του μηνός να δηλωθούν στα ΚΕΠ της πόλης για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Οι νέοι εκλογείς που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους και συνεπώς αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο), περιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι Δήμοι, από 1η μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Οι νέοι εκλογές (17 ετών) μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους, με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα.

Επειδή όμως οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι της Α΄ αναθεώρησης (δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) που συμπεριλαμβάνουν τους νέους εκλογείς θα οριστικοποιηθούν στα μέσα Απριλίου 2019, αλλά και για την απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων ετεροδημοτών εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, το Υπουργείο Εσωτερικών καθιερώνει ειδική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο ετεροδημότης/νέος εκλογέας, εφόσον το επιθυμεί, θα μπορεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 να υποβάλλει αυτοπροσώπως, με ισχύον αποδεικτικό ταυτότητάς του, αίτηση ετεροδημότη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή στον Δήμο κατοικίας του. Από την ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ. θα αναζητείται και θα συμπληρώνεται, από τον αρμόδιο υπάλληλο του Κ.Ε.Π. ή του Δήμου κατοικίας, η ειδική αίτηση-δήλωση του νέου εκλογέα με τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου, ένα αντίγραφο της οποίας θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο.

Επισημαίνεται ότι οι νέοι εκλογείς-νέοι ετεροδημότες οφείλουν να φροντίσουν να ενημερωθούν έγκαιρα για την εγγραφή τους ή μη, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, μέσω της εφαρμογής «Που ψηφίζω» του ΥΠΕΣ περίπου στα μέσα Απριλίου 2019.

Προϋπόθεση για την ένταξη του νέου εκλογέα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αποτελεί η εγγραφή του μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 (Α΄ Αναθεώρηση 2019) στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here