Ένας δρόμος πάνω από το Δενδροχωρι, οδηγεί σε μια ισοπεδωμένη κορυφή, στο βουνό Μαλιμαδι.

Εκεί δίχως να το πολυκαταλάβουν οι πολίτες της Καστοριάς, «φυτεύτηκαν» 4 ανεμογεννήτριες πριν περίπου 4 χρόνια. Μέχρι πέρυσι γύρναγαν περιστασιακά, μέχρι που κάποια στιγμή βγάλανε τα πτερύγια τους και έμειναν σκέτα μεταλλικά κοντάρια να χάσκουν σε μια κορυφογραμμή με εκπληκτική θέα, πάνω από την κτηνοτροφική ζώνη του Δενδροχωρίου.

Πήγαμε μια βόλτα για να δούμε τι διάολο έγινε και βγάλανε τα πτερύγια.

Άραγε χάλασαν;

Κι αν χάλασαν τι τα κάνανε; Τα θάψανε επιτόπου; Θα τα επισκευάζουν; Θα τα αντικαταστησουν;

Πλησιάζοντας δύο γεράκια πετάγανε γύρω από τον υπερμεγέθη στύλο μιας ανεμογεννήτριας. Μάλλον δεν διάβασαν τις Περιβαλλοντικές μελέτες που λένε ότι δεν επηρεάζουν την ορνιθοπανιδα.

Όταν φτάσαμε είδαμε τα πτερύγια καθισμένα στο έδαφος και τις τεράστιες ανεμογεννήτριες από πάνω μας να κάνουν έναν θόρυβο περίπου όπως τα ψυγεία. Αλήθεια πως δουλεύουν αυτές δίχως ρεύμα; Καίνε τον λιγνίτη μήπως για να τις τροφοδοτήσουν;

Ένα από τα πτερύγια έχει μια μεγάλη τρύπα, αποκαλύπτοντας την δομή της κατασκευής της. Συνθετικό υλικό, μάλλον πολυουρεθάνη.

Αλήθεια εκεί που τις κατασκευάζουν τι εργασιακές συνθήκες επικρατούν; Οι εργαζόμενοι έχουν θέμα με την υγεία τους από την χημική επεξεργασία;

Πόσο CO² να εκλύεται κατά την κατασκευή τους;

Το αναπληρώνουν στη διάρκεια της ζωής τους που βαριά είναι 25 χρόνια;

Όλες αυτές οι επενδύσεις στα βουνά είναι αδρά επιδοτούμενες, τόσο στη φάση της κατασκευής τους, όσο και στη φάση της λειτουργίας τους μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Ταμείο Μείωσης Αερίων Ρύπων) που πληρώνετε στη ΔΕΗ.

Έτσι η Γερμανική SIEMENS και η Ισπανική Gamesa επιδοτήθηκαν από τους φόρους μας να στήσουν αυτά τα τέρατα στο Μαλιμαδι και μάλιστα δίχως να ρωτήσουν κανέναν.

Δίχως να καταλάβει κανείς τίποτα.

Ποια η ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινωνίες;

Είναι δίκαιο να πληρώνουν για μείωση αερίων ρύπων, να έχει καταστραφεί το βουνό τους και να μην πάρουν κάτι ως ανταπόδοση από τις επιδοτήσεις των εταιρειών που τις κατασκεύασαν;

Είναι πολύς καιρός που τα πτερύγια κατέβηκαν.

Αυτοί που παράγουν ρεύμα από αυτές τις ανεμογεννήτριες δεν φαίνεται να καίγονται ιδιαίτερα για την παραγωγή τους. Μάλλον τους ενδιέφεραν περισσότερο οι επιδοτήσεις κι άφησαν τα κοντάρια στεγνά να δεσπόζουν στο όμορφο τοπίο.

Η ΔΕΗ από την άλλη ή εταιρίες που πουλάν ρεύμα, λένε ότι έχουν θέμα με τέτοιες πηγές ηλεκτρισμού. Είναι ασταθείς και πρέπει να βρίσκουν τρόπους σταθερής παροχής ρεύματος, όπως λιγνίτη, φυσικό αέριο ή έστω φράγματα ποταμών. Διαφορετικά ελλοχεύουν blackouts με μεγαλύτερη συχνότητα.

Έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία έχουμε πιο συχνά μικρά blackouts;

Ο Στέφανος με ενημέρωσε ότι οι λιγνιτικες μονάδες ήδη σταμάτησαν εκτός από δύο.

Λέτε γι αυτό να συμβαίνουν τέτοια “μαύρα” κι επειδή ήδη έχει αρχίσει με την απελευθέρωση της ενέργειας σε ιδιωτικές εταιρείες μια έλλειψη επάρκειας στη ζήτηση του ρεύματος; Και πως γίνεται ενώ έχουμε υπερβεί την θεωρητική ζήτηση πάνω από το ενδεδειγμένη ποσοστό (ονομαστικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-ΑΠΕ καλύπτουν το 120% των αναγκών μας) όμως να αξιοποιείται μόνο ένα βαριά 20% στη πράξη; Τι θα γίνει μετά το 2023 όταν και το τελευταίο λιγνιτικό εργοστάσιο κλείσει; Θα βασιστούμε στον ασταθή άνεμο και τον ήλιο;

Αντί να πουλάμε λοιπόν περίσσευμα ρεύματος ήδη αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε, δίχως να μπορούμε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα.

Για περισσότερα και αναλυτικότερα σχετικά με αυτό το μεγάλο θέμα, να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου της Αριστερής Συμπόρευσης. Της Περιφερειακής Παράταξης που παρακολουθεί και ενημερώνει για όλα αυτά που θα θέλατε να μάθετε σχετικά με αυτή τη μπίζνα του πρασίνου καπιταλισμού, που καμιά σχέση δεν έχει με οικολογία…

Σάκης Καρανικολόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here