Σέρβια: Συμβολικός αποκλεισμός της Υψηλής Γέφυρας–«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ»

Την Τετάρτη το πρωί κάτοικοι των Σερβίων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκλεισαν συμβολικά την Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας,  για 15 λεπτά αντιδρώντας στην εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, την οποία προωθεί το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τα βαριά οχήματα παρατάχθηκαν στις δυο πλευρές της γέφυρας, ενώ στους οδηγούς διανεμήθηκε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων  με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

Η ΛΑΡΚΟ εκκαθαρίζεται εν λειτουργία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν δεδουλευμένα 8-9 εκ με τραγικές συνέπειες για τα Σέρβια και την Ιεροπηγή Καστοριάς, όπου και δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ στη Δυτική Μακεδονία. Υπολογίζεται ότι τα 3-4 εκ αφορούν το λατομείο στα Σέρβια, ενώ  παράλληλα υπάρχουν καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων 5-6 μηνών στους εργολάβους εκσκαφών  και μεταφοράς .

Ο κίνδυνο της χρεοκοπίας στις εργολαβικές επιχειρήσεις είναι ορατός για αυτό και τα Σέρβια κινητοποιούνται μετά την Ιεροπηγή Καστοριάς και την Εύβοια,  συμπαραστεκόμενα στους 270 και πλέον εργαζόμενους της περιοχής. Την ίδια ώρα στο Προσήλιο το ορυχείο υπολειτουργεί επιτείνοντας το πρόβλημα και αυξάνοντας  τις ανησυχίες της περιοχής για οικονομικό μαρασμό, όταν η συνεισφορά της ΛΑΡΚΟ και της ΜΕΤΕ στο ΑΕΠ της περιοχής αγγίζει το 50%.

Από την πλευρά του ο υπουργός έχει  δηλώσει ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική επιχείρηση της χώρας , η οποία χρωστά 340 εκ στη ΔΕΗ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρόκειται μάλιστα να προβεί στην πώληση των περιουσιακών της στοιχείων (ορυχεία Σερβίων ,Καστοριάς και Εύβοιας) με σκοπό να υπάρχει εξυγίανση της εταιρίας  με το ευρωπαϊκό μονοπώλιο στο νικέλιο. «Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων, λόγω εξειδίκευσης, θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή, με όρους αγοράς» υποστηρίζει ο υπουργός.

Ακολουθεί το Ψήφισμα:

Λέμε ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ

Διεκδικούμε την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την καταβολή των οφειλόμενων εδώ και 5 μήνες δεδουλευμένων των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Δηλώνουμε τη συμμετοχή και την αμέριστη στήριξή μας στις κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν από την επιτροπή αγώνα

Καλούμε το σύνολο των δημοτών σε συμμετοχή στην Πανσερβιώτικη αγωνιστική κινητοποίηση στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 11πμ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, www.prlogos.gr

      

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here