Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός – “Κλειδωμένη” η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στην εστίαση αλλά και στα ακτοπολοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια – Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα

Με τηλεοπτικό μήνυμά του σήμερα το απόγευμα στις 18:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό. 

Το σχέδιο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά, σε παρουσίαση που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ξεκάθαρο και συνεκτικό θα είναι το σχέδιο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για τον κλάδο του τουρισμού, όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος του τουρισμού. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: 

– Πακέτο στήριξης για Τουρισμό και Εστίαση
– Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας και των μισθών εποχικών και όσων μπαινοβγαίνουν σε αναστολή ή εκ περιτροπης εργασία
– Μειώσεις ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο σε ακτοπολοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και σε σερβιριζόμενα ροφήματα, καφέ, χυμούς, τσάι και μη αλκοολούχα ποτά
– Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου
– Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν
– Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν 

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα εξαγγείλει και νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής άνω του 1 δισ. ευρώ αλλά και μέτρα στήριξης των δανειοληπτών. 

Τέλος, πέραν των μειώσεων στον ΦΠΑ, για να γίνουν ανταγωνιστικά τα τουριστικά πακέτα έχουν σχεδιαστεί προγράμματα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τα νησιά που σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος και με το μεταναστευτικό. Τα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος, το διάστημα 8 με 10 Ιουνίου. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει την επιτυχή αντιμετώπιση των υγειονομικών συνεπειών της πανδημίας σε ευκαιρία τόνωσης του τουρισμού, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Τα σύνορα της χώρας είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, και χώρες που παρουσιάζουν εξίσου θετικά επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις διμερών συμφωνιών με μια σειρά από χώρες, θέμα που συζητήθηκε και στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη κορυφής που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας.

www.makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here