Κήρυξαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Υπ. Υγείας ♦ Με «φιέστες και ψέματα δε θωρακίζεται το ΕΣΥ», τονίζουν ♦ Προβληματισμός για τις ΜΕΘ ♦ Τους τομεάρχες των κομμάτων κάλεσε για ενημέρωση ο υπουργός Β. Κικίλιας.

Για «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές» κάνουν λόγο οι γιατροί στα νοσοκομεία, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα. 

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που ανακοίνωσε για αύριο, Πέμπτη, η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και της συγκέντρωσης στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Υπουργείο Υγείας, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι «με “φιέστες“, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας».

Μεταξύ άλλων, η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για «μέτρα ακορντεόν» που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες «που συνεχώς αυξάνονται», ενώ αποδομεί όσα ισχυρίζεται το Μαξίμου για αύξηση των κλινών ΜΕΘ:

«”Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ” για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται “φύκια για μεταξωτές κορδέλες“. Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε μείωση σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας», υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ (ακολουθεί παρακάτω). 

Καταλήγοντας, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών και για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πλησιάζουν στα όριά τους τα νοσοκομεία 

Η κινητοποίηση των γιατρών έρχεται τη στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία για έλλειψη κλινών ΜΕΘ λόγω των πολλών καθημερινών κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνητική αδράνεια για ολόκληρη την περίοδο του καλοκαιρού, αντί της ουσιαστικής ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχει φέρει τα νοσοκομεία λίγο πριν από τα όρια τους. Σήμερα, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε –εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ)– ότι μόλις το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ενώ από τις κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 είναι ελεύθερες το 40% από αυτές. 

Πάντως, σύμφωνα με την ΕΡΤ η πληρότητα στην Αττική για τις κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 βρίσκεται κοντά στο 100% για όλα τα ιδρύματα που νοσηλεύουν περιστατικά κορονοϊού. Τα νοσοκομεία Σωτηρία και Ευαγγελισμός που είναι τα βασικά ιδρύματα αναφοράς έχουν πληρότητα 100%, ενώ και στις υπόλοιπες κλινικές η πληρότητα βρίσκεται ανάμεσα στο 95%-100%.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ανακοίνωσε ότι σταματά τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό κείμενο στο οποίο αποτυπώνονται οι παλινωδίες και η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην πανδημία και το πώς άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος αντί να θωρακίζει το ΕΣΥ. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε εσπευσμένα για αύριο, στις 3 μετά το μεσημέρι, τους τομεάρχες Υγείας όλων των κομμάτων της Βουλής, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κυρίως με τις κλίνες ΜΕΘ.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Με «φιέστες», επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, με μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα, δεν αντιμετωπίζονται οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. 

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της Υγείας του λαού!

Είμαστε μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος, και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται.

Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

«Ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ» για τον οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση αποδεικνύεται «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Απόδειξη: αντί για αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ έχουμε ΜΕΙΩΣΗ σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. 

«1017» στο πρώτο κύμα της επιδημίας, «931» στις 18/09, πολλές από αυτές στα χαρτιά. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά. 

Αυτό είναι το περίφημο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση. Αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών.

Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο. 

Οn–off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών.

Μέτρα ακορντεόν που δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. 

Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του. Είναι αποτέλεσμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων λάστιχο, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Στον τουρισμό, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στους χώρους δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα της υποταγής της επιστήμης στα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας που σχεδιάζεται με γνώμονα το κέρδος και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. 

Οι μαχόμενοι γιατροί που είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη ζωή των ασθενών μας δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντιλαϊκή, ανθυγιεινή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία από την μία σαν κόστος που πρέπει να συμπιεστεί, σπατάλη που πρέπει να εξορθολογιστεί και από την άλλη σαν ευκαιρία για κερδοφόρες μπίζνες.

Κλιμακώνουμε με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 24/9! Μέτρα τώρα για την προστασία της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).
  • Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.
  • Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.)
  • Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here