Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ ζητά επιπλέον χρηματοδότηση, τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ, για δημοτικές δομές

“Κραυγή αγωνίας” για τα περισσότερα από 65.000 παιδιά που μένουν εκτός των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και παιδικών σταθμών και για τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων των δημοτικών αυτών δομών, αρθρώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης Συκεών, ο Σ. Δανιηλίδης ζητά ταυτόχρονα πρόσθετη χρηματοδότηση δημοτικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε σήμερα, Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, Σπυρίδωνα Σπυρίδων, και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για «τραγικά αποτελέσματα, (…), ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε», υπογραμμίζοντας ότι «έστω και την ύστατη αυτή τη στιγμή, θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους), όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015 και διακόπηκε βίαια λόγω της ιδεοληψίας και του δογματισμού της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας».

Όπως προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης «με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλισθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ, η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα η βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων», τονίζοντας ότι «η ΚΕΔΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση πως οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια των δήμων με τη διασφάλιση των επιπλέον αναγκαίων πόρων τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Προς:
Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ
Κύριο Δημήτρη Παπαστεργίου
Κοινοποίηση:
1. Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ
Κύριο Σπυρίδων Σπυρίδων
2. Τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
Κύριο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη

ΘΕΜΑ: Πρόσθετη χρηματοδότηση δημοτικών δομών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ).

Κύριε Πρόεδρε,

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα δυστυχώς, από πολύ νωρίς προβλέψει τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι εντοπίζουμε σήμερα, με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των ωφελουμένων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Με μόλις 97 εκατ. ευρώ για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το ίδιο ακριβώς ποσό με πέρσι, με πολλαπλάσιο όμως αριθμό αιτήσεων (133.076 φέτος έναντι 67.000 πέρσι, δηλαδή 66.076 περισσότερες), οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο τραγικό αποτέλεσμα σχεδόν τα μισά παιδιά (πάνω από 65.000), να μην φιλοξενηθούν φέτος στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα για επιπλέον 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, όπως είχα επισημάνει προτείνοντας χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και από το Ίδρυμα Νιάρχος.

Η τραγική αυτή κατάσταση, ιδίως την περίοδο κρίσης, ανεργίας, εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε, πλήττει δυστυχώς περισσότερο τις δημοτικές δομές, αφού οι δήμοι είτε θα κληθούν να καλύψουν στο 100% το κόστος λειτουργίας τους, πράγμα πολύ δύσκολο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, είτε θα αναγκαστούν να προβούν στην αναστολή της λειτουργίας των ΚΔΑΠ, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ.

Έστω και την ύστατη αυτή τη στιγμή, θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους), όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία εξασφαλιζόταν μέχρι τη σχολική χρονιά 2014-2015 και διακόπηκε βίαια λόγω της ιδεοληψίας και του δογματισμού της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας. Επρόκειτο για χρηματοδότηση κατόπιν συνεργασίας ΚΕΔΕ-Υπουργείου Εσωτερικών-Υπουργείου Εργασίας από την οποία, κάθε έτος, καλύπτονταν σε δεύτερη κατανομή σχεδόν το 100% των αιτήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλισθεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στα δημοτικά ΚΔΑΠ, η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις δομές αυτές και συνακόλουθα η βιωσιμότητα των αντίστοιχων δημοτικών φορέων.

Επισημαίνω πως η ραγδαία ανάπτυξη των ΚΔΑΠ γεννήθηκε μέσα στην κρίση, στο πλαίσιο

υποστήριξης των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Σήμερα τα δημοτικά ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημοτικής κοινωνικής πολιτικής αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε συνοικίες άνεργων, εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές. Δυστυχώς η κατάργηση τους – σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- θα αποτελέσει εξοντωτικό πλήγμα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ πρέπει να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση πως οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια των δήμων με τη διασφάλιση των επιπλέον αναγκαίων πόρων τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών
Σίμος Δανιηλίδης
Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here