Κίνδυνο λουκέτων σε χιλιάδες μαγαζιά και στάση πληρωμών λόγω των νέων μέτρων, «βλέπουν» οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

H διασπορά του κορονοϊού σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης οδήγησε την κυβέρνηση σε νέα έκτακτα μέτρα, υποχρεώνοντας όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να κατεβάζουν ρολά από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι εικόνες συνωστισμού αλλά και να μειωθεί η χαλαρότητα απέναντι στα μέτρα που συνήθως υπάρχει τη νύχτα, λόγω κατανάλωσης αλκοόλ και δυνατής μουσικής.

Όμως, οι επιχειρηματίες εστίασης δηλώνουν πως οι νέοι κανονισμοί αποτελούν το τελικό χτύπημα για την κατάρρευση του κλάδου. «Υπάρχουν 80.000 καταστήματα εστίασης στη χώρα, το 30-40% κινδυνεύουν να κλείσουν μετά από αυτό το νέο χτύπημα. Έπειτα από 2,5 μήνες καραντίνας, μία κακή επανεκκίνηση και τους τζίρους να έχουν μειωθεί έως 70%, πλέον η θηλιά στενεύει» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο κ. Καββαθάς για τη ζημία που έχουν υποστεί τα ταμεία των καφέ-μπαρ με την απαγόρευση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα. «Φίλος επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα στη Ρόδο, την πρώτη ημέρα με το νέο ωράριο, έπιασε μόλις… 45 ευρώ. Πέρυσι τέτοια εποχή είχε 3.000 ευρώ τζίρο καθημερινά». Ο κ. Καββαθάς πιστεύει ότι τα λουκέτα πλέον είναι σίγουρα, ενώ βλέπει να έρχονται απολύσεις, αναστολές συμβάσεων και αδυναμία πληρωμών προς το δημόσιο.

«Τα χτυπήματα είναι συνεχόμενα, αλλά αυτήν τη φορά δεν θα αντέξουμε. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν» δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας. Εκ των πραγμάτων, πολλές επιχειρήσεις πλέον δεν μπορούν να διατηρήσουν δύο βάρδιες εργαζομένων λόγω του ωραρίου, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) Νίκη Κωνσταντίνου. «Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή. Τα μπαρ που άνοιγαν μετά τις 9 μ.μ. πλέον δεν ανοίγουν. Δεν τους συμφέρει να δουλέψουν για δύο ώρες μόνο» σημειώνει.

«Μας πήραν στο λαιμό τους»

Η απαγόρευση λειτουργίας μετά μεσάνυχτα σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων συναυλιών και πάρτι που γίνονται σε συγκεκριμένα μαγαζιά. Ωστόσο, το μέτρο τέθηκε σε οριζόντια εφαρμογή και ισχύει και για όλα τα εστιατόρια και τις καφετέριες. «Μας πήραν στο λαιμό τους» λέει ο κ. Καββαθάς, υποστηρίζοντας ότι η παραβατικότητα που παρατηρήθηκε αφορά το 2% των επιχειρήσεων. «Σαφώς υπάρχουν κακοί επαγγελματίες και συνάδελφοι. Όμως, έπρεπε να είναι βαρύς ο πέλεκυς για τους συγκεκριμένους και όχι να τιμωρήσουν όλο τον κλάδο» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Φιλοκώστα και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν τηρούσαν τα μέτρα αγγίζει το 2%. «Κακώς άφηναν να υπάρχει συνωστισμός σε αυτά μαγαζιά, θα έπρεπε να τους κλείσουν. Αλλά δεν πρέπει να ταυτίσουμε την εστίαση με 20 beach bars που δεν τηρούσαν τα μέτρα» αναφέρει.

«Θα κάνουμε μηνύσεις»

Τα μέλη της ΠΑΣΚΕΔΙ αναμένεται να κινηθούν νομικά για τα νέα μέτρα μετά το Δεκαπενταύγουστο. Σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου θα ζητήσουν να καταλογιστούν ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την οικονομική καταστροφή που υπέστηκαν οι επιχειρηματίες της εστίασης. «Θα κάνουμε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου. Μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα η Ελλάδα είχε μία καλή εικόνα. Δεν ήξεραν οι ειδικοί τι θα γίνει με τους τουρίστες; Περίμεναν να αυξηθούν τα κρούσματα για να ζητούν να κάνουν όλοι τεστ 72 ώρες πριν την είσοδο τους στη χώρα;», αναρωτιέται η Νίκη Κωνσταντίνου, δηλώνοντας πως χιλιάδες επιχειρηματίες είναι αγανακτισμένοι, καθώς «βρίσκονται ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού».

«Καλύτερα ας μας έκλειναν»

Το μέτρο περιορισμένου ωραρίου τέθηκε σε εφαρμογή μία δύσκολη περίοδος, την ώρα που ο κλάδος της εστίασης δοκιμάζεται συνεχώς, όπως λένε εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. «Είναι ακόμα μία πληγή. Θα έχουμε μεγάλη πτώση. Η κίνηση ήταν ήδη πεσμένη, καθώς παραδοσιακά το καλοκαίρι δουλεύαμε με τουρίστες, που πλέον είναι ελάχιστοι» λέει ο Βασίλης Βόγιας, υπεύθυνος σε καφέ-εστιατόριο στην Λεωφόρο Νίκης.

«Καλύτερα ας μας έκλειναν» δηλώνει ο Νάσος Κοκκίνης, υπεύθυνος σε καφέ μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το μέτρο, δηλαδή μετά τις 12 ο κορονοϊός κολλάει περισσότερο; Θα μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα» δηλώνει.

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά 5.000 άτομα στη Θεσσαλονίκη

Τουλάχιστον 1.000 μαγαζιά κινδυνεύουν άμεσα στη Θεσσαλονίκη από το περιορισμένο ωράριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννη Φιλοκώστα. Όπως λέει ο ίδιος, πολλά μπαρ δεν άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα. «Δεν είχε νόημα να ανοίξουν στις 9 μ.μ. και στις 11 μ.μ. να λένε στους πελάτες τους ότι πρέπει να φύγουν. Στα εστιατόρια η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς έτσι και αλλιώς οι περισσότερες κουζίνες κλείνουν νωρίς» σημειώνει.

Το δεύτερο χτύπημα στην αγορά της Θεσσαλονίκης είναι η ματαίωση της 85ης ΔΕΘ, η οποία θα επηρεάσει επιπλέον 1.000 καταστήματα εστίασης. «Τον Σεπτέμβριο ο τζίρος αυτών των καταστημάτων βασίζεται κατά το 80% στη ΔΕΘ» αναφέρει ο κ. Φιλοκώστας.

Στα 2.000 καφέ-μπαρ και εστιατόρια που κινδύνευαν, σύμφωνα με τον Γιάννη Φιλοκώστα, δουλεύουν τουλάχιστον 5.000 εργαζόμενοι που «είτε θα μπουν σε εργασία εκ περιτροπής, είτε θα μείνουν χωρίς δουλειά».


*Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 15-16.08.2020, Θεολόγος Ηλιού, makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here