Με τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Γιάννη Βαρουφάκη ολοκληρώθηκε  η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και ο γόνιμος διάλογος.

«Καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική που εναποθέτει την ασφάλεια σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΗΠΑ»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε το λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την ασφάλεια, την ειρήνη στην περιοχή σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις, τους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που δεν είναι άλλοι από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος εξέφρασε τη συμπαράσταση τους «στους στρατευμένους νέους, στα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στους φαντάρους, που βρίσκονται έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά σημαντικά προβλήματα».

Παράλληλα, δήλωσε ξανά την αντίθεση του ΚΚΕ στις επιχορηγήσεις και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα πλήξουν το λαϊκό εισόδημα, θα οδηγήσουν σε μέτρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους της χώρας, κάνοντας λόγο για μνημόνια διαρκείας».

Επίσης, επανέλαβε πρόταση του ΚΚΕ για ανακούφιση λαϊκών νοικοκυριών, η οποία προβλέπει μείωση χρεών, τόκων και δανείων, και έθεσε μια σειρά από προβλήματα εργαζομένων.

Ειδικότερα, μίλησε για τους απολυμένους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας», που ζητούν να ανακαλέσουν η Αlpha Bank και η Τράπεζας Πειραιώς τις ανακοπές που άσκησαν καταχρηστικά εμποδίζοντας την αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων τους. Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόβλημα επαναπατρισμού των ναυτεργατών, που εδώ και μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε λιμάνια του εξωτερικού, και την ανάγκη για ένα στοιχειώδες επίδομα σε όσους δεν μπορούν να μπαρκάρουν.

Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσής του για κατάργηση του άρθρο 7 του νόμου Κατρούγκαλου, προκειμένου να χορηγηθεί εθνική σύνταξη στους ομογενείς Αλβανίας.

«Να χαράξετε πραγματικές κόκκινες γραμμές, τις οποίες θα είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε»

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις και θέσεις του ΜέΡΑ25 τονίζοντας ότι, σήμερα, την 46η Επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε πώς επέστρεψε η Δημοκρατία στην Ελλάδα: Ως απόρροια της Κυπριακής τραγωδίας που έφεραν εθνικιστικές επιλογές ενός ξενοκίνητου ελληνικού καθεστώτος που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην Κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

«Από τότε, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη, ιδίως μετά την αποδυνάμωση της Αιγύπτου, τη διάλυση της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης, την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει εξωτερική πολιτική και, βέβαια, την αναδίπλωση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή. Αντίθετα, η Ελλάδα, λέγοντας συνεχώς «ναι σε όλα», μετετράπη σε θλιβερή χρεοδουλοπαροικία» δηλώνει ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25.

Και προσθέτει πως «το εγχείρημα-οπερέτα των μνημονιακών κυβερνήσεων να εγκλωβίσουν την Τουρκία στην ακτογραμμή της, περικυκλώνοντάς την με εξορυκτικά τρυπάνια και πλατφόρμες στο πλαίσιο συμφωνίας με Νετανιάχου, Τραμπ, Μακρόν, Exxon-Mobil-Total και Σια, δεν μπορούσε παρά να καταλήξει σε φιάσκο. Αντί να «θωρακίσει» την Ελλάδα και να δημιουργήσει τα πολυπόθητα «ερείσματα», κατέληξε να απομονώσει την Αθήνα και να καταστήσει τον Ερντογάν ακόμα πιο κυρίαρχο»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως το Βερολίνο, αλλά και το Παρίσι, θέλουν να τον σύρουν σε διάλογο με την Τουρκία υπό την δικής τους επιδιαιτησία και με ατζέντα που θα συνδιαμορφώσουν εκείνοι με τον Ερντογάν. Με αυτό το σκεπτικό, κάλεσε την κυβέρνηση:

  • Να χαράξει πραγματικές κόκκινες γραμμές, τις οποίες θα είμαστε πραγματικά έτοιμοι να προασπίσουμε όποιο και να είναι το κόστος – καθώς χωρίς τέτοιες, αξιόπιστες, κόκκινες γραμμές, είτε πρόκειται για διαπραγμάτευση με την τρόικα είτε με την Άγκυρα, ο διάλογος καταλήγει στη μία συνθηκολόγηση μετά την άλλη.
  • Να συγκαλέσει Περιφερειακή Διάσκεψη, χωρίς επιδιαιτησία, με την συμμετοχή όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, για τον καθορισμό των ορίων ΑΟΖ των χωρών στην περιοχή στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Μόνο έτσι θα εκτονωθούν οι εντάσεις σε διμερές επίπεδο Ελλάδας-Τουρκίας, θα περιοριστεί ο ρόλος των επιδιαιτητών, και θα ανοίξει θεραπευτικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης μεταβίβασε στον Πρωθυπουργό την απάντηση του ΜέΡΑ25 στο δίλημμα «Πόλεμος ή Συνεκμετάλλευση;»: Ούτε Πόλεμος ούτε Συνεκμετάλλευση! Αντ’ αυτών, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θάλασσα Ειρήνης, Συνεργασίας και Κοινής Πράσινης Ευημερίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here