Από την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση στις αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας – Θα εξαιρεθούν χώρες με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας – Στις τελευταίες 21 πτήσεις υπήρξε ένα μόνο κρούσμα κορωνοϊού

«Θετική εμπειρία» έχει αποκομίσει η κυβέρνηση από το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 25 Μάϊου, με το επόμενο βήμα να προσδιορίζεται για την 1η Ιουνίου, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος υπενθύμισε το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, αναφέροντας ότι την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις – κάμπινγκ, στις 15 Ιουλίου όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, ενώ την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση στις αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας -και όχι μόνο στης Αθήνας- ενώ θα εξαιρεθούν χώρες με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαγγέλοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και έκανε λόγο για «σχεδόν εξαφάνιση» εισαγωγής κρουσμάτων του ιού στην Ελλάδα από τις πύλες εισόδου. Αναλογικά, μικρός είναι και ο αριθμός θετικών επιβατών στα τεστ στις τελευταίες 21 πτήσεις, αφού μόνο στις τελευταίες 3 που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία μεταφέροντας και επιβάτες μέσω τράνζιτ, σε σύνολο 548 επιβαινόντων, όλα τα δείγματα υπήρξαν αρνητικά.

Την ίδια ώρα, «η Κυβέρνησή δείχνει μεγάλη φροντίδα στα πρωτοκόλλα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες για:

· Τουριστικά καταλύματα

· Τουριστικά λεωφορεία

· Ενοικιάσεις οχημάτων

· Θαλάσσιες μεταφορές.

«Οριζόντιοι κανόνες υγιεινής» θα ισχύουν και εντός του αεροπλάνου σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ όλα τα αναγκαία μέτρα θα υπάρχουν στις πύλες εισόδου (ερωτηματολόγια κτλ).

Στις δικλείδες ασφαλείας απέναντι στον κορονοϊό για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνονται ακόμη:

· Συνεργαζόμενος γιατρός με κάθε κατάλυμα

· Συντονιστής ανά κατάλυμα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων

· Ειδικοί χώροι καραντίνας ανά νησί και περιφέρεια.

Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις γνωστοποίησε ο Υφυπουργός.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ενίσχυση της ικανότητας των υπαρχουσών υποδομών υγείας, επιπλέον κλίνες δηλαδή, αλλά κάλυψη από τους κοντινούς προορισμούς, με το χρόνο μεταφοράς του ασθενούς να είναι μικρότερος των 2 ωρών.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό προβλέπει σενάρια πρόσβασης στις δομές υγείας αναλυτικά ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης» επισήμανε ο κ.Χαρδαλιάς.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας γνωστοποίησε ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε με αντικείμενο το άνοιγμα των κέντρων διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας παιδιών με αναπηρία, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και των βρεφικών και παιδικών σταθμών. Για τους τελευταίους, «θα ακολουθήσουν την πορεία των δημοτικών» και τις κατασκηνώσεις, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένο ότι η αποστέρηση των ανοιχτών δομών για τα άτομα με αναπηρία και ο εγκλεισμός έχουν ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, προτεραιότητα δίνεται στα

Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας, όπως και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, τα οποία ανοίγουν από την επόμενη εβδομάδα με προδιαγραφές και αποστάσεις, προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια δύσκολη περίοδο για όλους μας από την οποία βγήκαμε πιο δυνατοί. Αλλάξαμε την εικόνα των άλλων για εμάς και την εικόνα για την πατρίδα μας. Ας τα αξιοποιήσουμε ως κινητήριο βήμα» κατέληξε ο Υφυπουργός.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here