Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ από τον Μάρτιο του 2019 και σήμερα την καταγγέλλει, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος – Εως τέλος του έτους η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου  

Για υποκρισία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ τον Μάρτιο 2019 με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε έτοιμη να ξεκινήσει ανοικτό διαγωνισμό εκποίησης της ΛΑΡΚΟ καθώς όπως δήλωνε τότε υπήρχε ανεπίσημο ενδιαφέρον από αρκετούς επίδοξους επενδυτές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την πώληση της ΛΑΡΚΟ στην ΕΕ με επιστολή Τσακαλώτου. Στις 28.3.2019 εστάλη η επιστολή και σημείωνε ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή επιτροπή για εξεύρεση λύσης με αρκετούς ενδεχόμενους επενδύτες που έχουν εκφράσει ανεπίσημα το ενδιαφέρον τους για να πουληθεί η εταιρεία ή μόνο κάποια μέρη της εταιρείας. Λέγατε τότε ότι ήσασταν έτοιμοι να ξεκινήσετε ανοικτό διαγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει «αυτό που ζητούσατε εσείς τοτε, το κάνουμε εμείς σήμερα και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να το καταγγείλει. Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές».

Ο υπουργός μιλώντας για τις τρεις ρυθμίσεις που έρχονται να λύσουν διαδικαστικά ζητήματα στις ιδιωτικοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ υποδομών σημείωσε πως «οι ιδιωτικοποιήσεις είναι διακηρυγμένη πολιτική μας. Εχουμε φέρει τους νόμους και σήμερα εισάγουμε διαδικαστικές ρυθμίσεις. Να διαφωνείτε με την πολιτική είναι θεμιτό. Αλλα να δηλώνετε έκπληκτοι και να μιλάτε για πραξικόπημα για μια διακηρυγμένη πολιτική και μια τροπολογία εμπρόθεσμη είναι υποκρισία».

Ειδικά για την ΛΑΡΚΟ ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «Γνωρίζουμε όλοι ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία. Χρωστά 600 εκατ. ευρώ. Προβληματική εδώ και 35 χρόνια. Χρωστά 357 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ. Το 80% των χρεών των χρεών εταιρειών υψηλής τάσης προς την ΔΕΗ προέρχεται από την ΛΑΡΚΟ. Χρωστά επίσης 130 εκατ. ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις που δεν έχει επιστρέψει ενώ εχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας γιατί δεν έχει χρήματα για την πληρωμή τελών ρύπων. Μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό. Γι αυτή την εταιρεία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή της και την ίδια ώρα προεκλογικά ετοίμαζε αυξήσεις στους μισθούς».

Για την ΔΕΠΑ υποδομών είπε ότι είναι υποκριτικές οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζοντας ότι είχαν εγκρίνει την πώληση της ΔΕΣΦΑ ενώ και για τον ΔΕΔΔΗΕ υπενθύμιζε ότι επι ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποιήθηκε ο ΑΔΜΗΕ.

Εκτός αυτών ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και για το βασικό νομοσχέδιο που συζητά η Βουλή και προβλέπει την κατάργηση συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης (μπατονέτες, καλαμάκια κ.α.). «Από τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε τονίσει ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην νομοθέτηση του νομοσχεδίου και το κάνουμε από τους πρώτους στην Ευρώπη».

Αντιδρώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση για fake πράσινη πολιτική είπε: «Όταν αναλάβαμε τα κυβερνητικά καθήκοντα ήμασταν 24οι στην διαχείριση απορριμμάτων στους 27 της ΕΕ. Σήμερα λειτουργούν 6 μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και έχουμε στα σκαριά άλλες 17. Μέχρι τέλος του έτους θα κάνουμε τον λογαριασμό. Εσείς κάνατε μηδέν μονάδες διαχείρισης. Αφήσατε μόνο τη μονάδα της Ηπείρου που εγώ υπέγραψα για να ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα είστε θεωρίες και καθυστερήσεις και σήμερα παριστάνετε τους εισαγγελείς. Κάνετε κριτική στην περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης την εβδομάδα που παρουσιάζεται το πρόγραμμα εξοικονομώ που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ενισχύεις από ποτέ. Κάνετε κριτική όταν εμείς κάνουμε την απολιγνιτοποίηση με σχέδιο και οφέλη για την τοπική κοινωνία. Εσείς επι 5 χρόνια αφήσατε να εξελιχθεί η απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο. Εμείς προωθούμε πρόγραμμα 5 δις ευρώ και ακούμε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε τίποτα».

Εως τέλος έτους η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι προσφάτως έγινε η ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ εως τέλος έτους θα ολοκληρωθεί και η διασύνδεση Πελοποννήσου με την Κρήτη εξηγώντας ότι η ολοκλήρωση του έργου θα ελαφρύνει τους καταναλωτές από 700 εκατ ευρώ κατ έτος που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς.

«Απαντούμε με έργα στην δημαγωγία και καταστροφολογία σας. Τα έργα θα είναι εδώ για να εκδικούνται την δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Χατζηδάκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here