Μέσα σε γιορτινό κλίμα και με πολύ ανεβασμένη την διάθεση, έκοψε χθες το απόγευμα, την καθιερωμένη Βασιλόπιτα, ο Σύλλογος Μικρασιατών «Η Κύζικος» Άργους Ορεστικού, στο κέντρο διασκέδασης, Ακρόαμα.

Κατακλύστηκε από κόσμο, χθες το απόγευμα, η αίθουσα του κέντρο Ακρόαμα, από μέλη και φίλους του Συλλόγου Μικρασιατών «Η Κύζικος» για την κοπή της Βασιλόπιτας. Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Κλειώ Μουτιάδου. Στο σύντομο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου, ενώ υπογράμμισε, με βαθιά συγκίνηση, πως η εικόνα της Παναγίας που τοποθετήθηκε δίπλα στη Βασιλόπιτα, προέρχεται από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, όταν πρόγονοι της έφυγαν πρόσφυγες από εκείνα τα μέρη και βρέθηκαν στο Άργος Ορεστικό, παίρνοντας μαζί τους, ως ιδιαίτερο θησαυρό και κειμήλιο την εν λόγω εικόνα.

Η κα. Μουτιάδου αναφέρθηκε εκτενώς, στο πρόσωπο του κ. Νίκου Τεζαψίδη, ο οποίος φέρει Μικρασιατική καταγωγή, γεννημένος στο Άργος Ορεστικό και σήμερα εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο Neurotez στις ΗΠΑ, με σκοπό την έρευνα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Τόνισε δε πως έρχονται πολύ ευχάριστα νέα για τη νόσο, χάρη στις έρευνες και τις προσπάθειες του ίδιου, υπογραμμίζοντας πως Σύλλογος στηρίζει την έρευνα, παροτρύνοντας παράλληλα και άλλα άτομα να συνδράμουν σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

Ακολούθησε η τελετή κοπής της Βασιλόπιτας και αμέσως μετά βραβεύσεις μαθητών που φέρουν Μικρασιατική καταγωγή, ζουν στο Άργος Ορεστικό και κατά την περσυνή χρονιά πέτυχαν, με τις Πανελλαδικές εξετάσεις, την είσοδο τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Πρόκειται για τους: 1. Παπαναγώστου Δημήτριο του Παναγιώτη & της Ζωής που πέρασε στην Ιατρική 2. Βασιλειάδη Ζωή του Ιωάννη & της Μαρίας, πέρασε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.(πρώτη). 3. Σαχινίδη Νικόλαο του Σωφρονίου, πέρασε στη Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης. και 4. Τσουμάνα Στυλιανή του Βασιλείου & της Θωμαης, η οποία πέρασε στη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Ακόμα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το νέο καλαίσθητο ημερολόγιο. Ένα ημερολόγιο που αποτελεί οδοιπορικό με τα μάτια της ψυχής στην ΚΥΖΙΚΟ, την αλησμόνητη πατρίδα των προγόνων μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με τραγούδια της Μικράς Ασίας, η χορωδία του συλλόγου, ενώ ακολούθησε πολύωρο παραδοσιακό γλέντι.

Το παρών έδωσαν, εκπροσωπώντας τον δήμο Άργους Ορεστικού, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Ντίνα Σταυροπούλου καθώς και μέλη ΔΣ άλλων συλλόγων και φορέων του Άργους Ορεστικού.

Δείτε φωτογραφικό υλικό

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here