Ο χρόνος στην περιοχή μοιάζει να έχει… παγώσει

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική και που κατέκαψε το Μάτι, κοστίζοντας τη ζωή σε 94 ανθρώπους ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά.

Όσοι κατάφεραν να σωθούν από τις πύρινες φλόγες που έκαναν στάχτη τα πάντα στο πέρασμά τους, προσπαθούν σήμερα να σταθούν στα πόδια τους έχοντας ακόμη νωπές τις εικόνες της φονικής τραγωδίας.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από την «μαύρη» Δευτέρα που έμελλε να διαλύσει οικογένειες, να βυθίσει στο πένθος όλους όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και όσους είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.

IMG_5382
IMG_5376

Ένα μήνα μετά οι εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευών συνεχίζονται: ήδη την περασμένη Δευτέρα τέσσερα «κόκκινα» σπίτια κατεδαφίστηκαν σε Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι, ωστόσο ο χρόνος στην περιοχή μοιάζει να έχει… παγώσει.

Οι δρόμοι είναι άδειοι: το Μάτι θυμίζει ερημωμένη πόλη. Στις αυλές των σπιτιών αλλά και κατά μήκος των δρόμων στο Μάτι βρίσκονται στοιβαγμένα κομμένα δέντρα και κλαδιά που μαρτυρούν ότι έχουν γίνει κάποιες εργασίες στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα ενός σπιτιού στην συμβολή των οδών Κύπρου και Κοιμήσεως Θεοτόκου στην αυλή του οποίου βρίσκονται ακόμη καμμένα αυτοκίνητα.

Μη μπορώντας ακόμη να συνειδητοποιήσουν την τραγωδία της 23ης Ιουλίου, οι κάτοικοι στο Μάτι, ζητούν βοήθεια από τους φορείς με κάθε τρόπο. Την περασμένη Δευτέρα κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν στη Βουλή όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και με εκπροσώπους όλων των κομμάτων προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

IMG_5373
IMG_5365
IMG_5361

«Ζητάμε άμεση αποζημίωση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους και θέλουμε καλύτερη σίτιση», λέει εκπρόσωπος των κατοίκων τονίζοντας ότι οι πυρόπληκτοι δεν μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα στις κατασκηνώσεις καταγγέλοντας παράλληλα πως υπήρξαν δυο κρούσματα δηλητηρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα μήνα μετά την τραγωδία και οι πληγέντες δεν έχουν λάβει το έκτακτο επίδομα ύψους 586 ευρώ που χορηγείται μέσω του Δήμου. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Μπουρνους σημειώνει στο protothema.gr πως «μέχρι και τις 14/8 είχαμε μεταβιβάσει όλα τα αιτήματα προς το ΥΠΕΣ. Αναμένεται να υπογράφει μέσα στην εβδομάδα η σχετική απόφαση» και να πιστωθούν τρεις ημέρες αργότερα τα χρήματα στον λογαριασμό του Δήμου. Ακόμη τόνισε πως το 50% των δικαιούχων έχει λάβει την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here