Συνέβη πρόσφατα ένα άκρως θλιβερό γεγονός, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων. Ένα αγόρι Αφγανικής καταγωγής κακοποίησε κρυφά ένα 14χρονο παιδί Αιγυπτιακής προέλευσης.

Ο πρώτος μόλις είχε κλείσει το 18ο χρόνο της ηλικίας του και επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Δομή. Το γεγονός πιθανώς να μην είχε ανακαλυφθεί χωρίς την εγρήγορση και τη στενή φροντίδα των παιδιών από τους φροντιστές, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους της Δομής. Πράγματι, το 14χρονο παιδί δεν τόλμησε να προβεί σε καταγγελία, αλλά το προσωπικό αντιλήφθηκε, την ίδια μέρα, από ορισμένα λεγόμενα του Αφγανού, ότι κάτι πιθανώς να είχε συμβεί. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως η κακή συμπεριφορά του εν λόγω ατόμου, είχε ήδη εντοπιστεί, σε βαθμό μάλιστα που είχε ζητηθεί προ διμήνου από την Εισαγγελία, να απομακρυνθεί από τη Δομή, για την προστασία των υπόλοιπων παιδιών.
Η Εισαγγελία και η αστυνομία ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν και προχώρησαν στην κράτηση του Αφγανού, καθώς και στις δέουσες νομικές διαδικασίες. Το 14χρόνο αγόρι, χάρη στην αμέριστη φροντίδα όλου του προσωπικού συνέρχεται προοδευτικά από τον ψυχικό τραύμα που υπέστη. Ήδη έχει δρομολογηθεί η μετακίνηση του σε εξειδικευμένη δομή, όπου φιλοξενούνται παιδιά που έχουν βιώσει ψυχολογικό τραυματισμό.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από τους περίπου 5000 ασυνόδευτους ανήλικους στη χώρα μας, μόνο 1200 φιλοξενούνται σε κατάλληλες δομές, γεγονός που έχει εκθέσει την χώρα μας σε αλλεπάλληλες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αν ο συγκεκριμένος 14χρονος δεν είχε το προνόμιο να φιλοξενείται σε δομή, αλλά βρισκόταν χωρίς κατάλληλη φροντίδα σε καταυλισμούς ή ακόμα και στους δρόμους, δεν θα είχε εντοπιστεί η κακοποίησή του. Και δυστυχώς δεν είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε πως τέτοια γεγονότα δεν είναι απλά εξαιρέσεις.
Η δομή φιλοξενίας της Κορησού λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2019. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ποιοτική φροντίδα των παιδιών, έχει υπερκαλυφθεί, πέρα από τα απαιτούμενα των προδιαγραφών, τη στελέχωση της δομής με ψυχολόγους, φροντιστές, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς κλπ. Σήμερα, 22 μέλη προσωπικού εξασφαλίζουν την καθημερινή φροντίδα των 28 φιλοξενούμενων παιδιών. Ο αμέσως εντοπισμός αυτού του θλιβερού συμβάντος δικαιώνει τις προσπάθειές μας και μας ωθεί να τις συνεχίσουμε και να τις εντείνουμε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΚΑΒ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here