Ανακοίνωση της παράταξης «Δήμος Μπροστά» του Σωκράτη Μπουρινάρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνδημότες και συνδημότισσες

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε η τετραετία της νέας δημοτικής αρχής .Μια τετραετία που θα είναι καθοριστική για την συνέχεια του δήμου μας. Ένας  χρόνος είναι αρκετός για να έχει κάποιος μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει σε ένα οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα του δήμου μας ήταν πολλά και μεγάλα, καθώς έχουν σωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν έχουν ακόμη βρει την λύση τους.

Είναι εμφανές ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και κωλυσιεργία στην υλοποίηση έργων καθώς το 2020 φεύγει χωρίς να πραγματοποιηθεί δυστυχώς ούτε ένα μεγάλο έργο. Η  σημερινή δημοτική πλειοψηφία έχει την ευθύνη του δήμου για τα τελευταία δέκα (10) έτη και θεωρούμε ότι υπήρξε αρκετός χρόνος για να πραγματοποιηθούν καίρια έργα υποδομών. Ο σχεδιασμός  έπρεπε να  γίνει πριν πολλά χρόνια ώστε σήμερα ο δήμος να έχει ολοκληρωμένα όλα τα έργα υποδομών που χρειάζεται. Το 2020 συνεχίζουν να γίνονται κάποιες παρεμβάσεις σε θέματα ύδρευσης, παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν στα πρώτα χρόνια της διοίκησης της παρούσας δημοτικής αρχής. Έργα ανάπτυξης και έργα που δημιουργούν προστιθέμενη αξία δεν υπάρχουν σε κανένα τομέα (πρωτογενή – δευτερογενή – τριτογενή).

Τα κοινοτικά διαμερίσματα και τα χωριά του δήμου μας δυστυχώς στα (9) εννέα προηγούμενα χρόνια εγκατάλειψης θα προσθέσουν ακόμη ένα .

Εμείς  σταθερά υποστηρίζουμε ότι στον δήμο μας πρέπει να αλλάξουμε βιβλίο και όχι σελίδα, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Η δημοτική πλειοψηφία έχει (10) δέκα χρόνια στην διοίκηση χωρίς να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτή η τετραετία θα είναι διαφορετική.

Μερικά ζητήματα που κρίνουμε ότι είναι σημαντικά και τα οποία θα καθορίσουν το μέλλον του δήμου μας είναι τα ακόλουθα:

α) Με την έναρξη της τετραετίας ξεκίνησε οικονομικός έλεγχος του δήμου με εντολή οικονομικού εισαγγελέα. Να σας θυμίσουμε ότι ο συνδυασμός μας προεκλογικά καλούσε την δημοτική αρχή να απαντήσει σχετικά με το αν υπήρχε εντολή και η δημοτική αρχή απαντούσε  ότι δεν γνώριζε αποκρύπτοντας την αλήθεια. Σήμερα η υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουμε απόφαση.

β) Με την ψήφιση των τελών για το έτος 2020 έχουμε για πρώτη φορά μετά από δέκα (10) χρόνια αύξηση στα τέλη. Μια απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας πολύ επιβαρυντική για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των δημοτών μας. Η απόφαση πάρθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς να μπορεί κανείς να εξηγήσει πως ενώ τα προηγούμενα δέκα χρόνια δεν έγινε καμία αύξηση ξαφνικά να προκύπτει η ανάγκη αύξησης των τελών. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει πρόχειρη λειτουργία δημοτικής αρχής χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα.

γ) Τον Αύγουστο του 2020 η δημοτική αρχή έλαβε τη απόφαση να εκμισθώσει τα δημοτικά σφαγεία σε ιδιώτη με μηνιαίο μίσθωμα 1.200,00 ευρώ. Μια δημοτική επιχείρηση με λειτουργία (20) ετών, παραχωρείται σε ιδιώτη γιατί ο δήμος είναι ανίκανος να την λειτουργήσει. Τα δημοτικά σφαγεία του Άργους είναι τα μοναδικά που υπάρχουν στον νομό Καστοριάς και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δυνατό εργαλείο με οικονομικά οφέλη για τον δήμο, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργία θέσεων εργασίας.

δ) Επίσης μια άλλη δημοτική επιχείρηση η AGROCA παραμένει σε αδράνεια. Δεν λειτούργησε το 2019 και δεν θα λειτουργήσει ούτε και το 2020, με αποτέλεσμα ένα πιστοποιημένο προϊόν, που είναι τα φασόλια Καστοριάς, να παραμένουν στις αποθήκες απούλητα και οι αγρότες να είναι δέσμιοι των εμπόρων. Ο πρωτογενής τομέας δυστυχώς χωρίς καμία βοήθεια.

ε) Τον Αύγουστο του 2020 έκλεισε και η δημοτική δομή Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Μια δημοτική δομή που λειτουργούσε από το 2005 έκλεισε γιατί ο δήμος δεν θέλει πλέον να την λειτουργήσει. Και όλα αυτά σε αντίθεση με το Υπουργείο Εσωτερικών που ψήφισε τροπολογία για να μην κλείσει κανένα δημοτικό ΚΔΑΠ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ.

στ) Τέλος στις 17/07/2020 επιδόθηκε στον δήμο αγωγή συνδημότη μας, που απαιτεί από τον δήμο αποζημίωση ύψους 1.477.580,43 ευρώ. Ακόμη υπάρχει και αίτηση προσωρινής επιδίκασης της απαίτησης και η απόφαση που θα εκδοθεί να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή. Η  επιδίκαση έγινε στις 25/09/2020 στο τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο Κοζάνης και σύντομα θα γνωρίσουμε την απόφαση. Το δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από την δημοτική αρχή.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν στον δήμο μας τεράστια προβλήματα και σηματοδοτούν δύσκολη συνέχεια. Το μέλλον του δήμου μας δυστυχώς είναι αβέβαιο. Κάποιοι οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει και επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες .

Η παράταξη ΔΗΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ και εγώ προσωπικά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα συμβάλουμε θετικά ,εφόσον μας ζητηθεί, στην εξεύρεση λύσεων. Δεν διεκδικήσαμε το δήμο για να κάνουμε αντιπολίτευση, το έδειξε η μέχρι τώρα υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά μας. Πήγαμε για να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε θετικά. Ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει υποδειγματικά και αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του.

Έχουμε την υποχρέωση αγαπητοί συνδημότες και αγαπητές συνδημότισσες να σας ενημερώνουμε για όλα τα θέματα και θα  το κάνουμε από εδώ και μπρος σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο δήμος έχει πολλές  δυνατότητες και προοπτικές, αρκεί κανείς  να ψάξει να τις βρει και  να λειτουργήσει με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα.

Άργος Ορεστικό, 30/09/2020»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here