Ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καστοριάς: Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή!! Δυναμώνουμε τις φωνές διεκδίκησης! Μένουμε δυνατοί! Όχι σιωπηλοί!

Οι συνέπειες της επιδημίας δεν αποτελούν τυχαίο και φυσικό φαινόμενο. Αλλά η κατάσταση που διαμορφώνεται με αφορμή τον κορονοϊό αποδεικνύει τις τραγικές συνέπειες και τους κινδύνους για τη ζωή του λαού από τις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία ως ατομική ευθύνη και ως πεδίο τεράστιας κερδοφορίας. Έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και υπηρεσιών, την έλλειψη υποδομών, την υποχρηματοδότηση, τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Κάτι που γίνεται δυστυχώς ιδιαίτερα φανερό και στην περιοχή μας με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοιού. Ακούμε κάθε μέρα τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Καστοριάς να αναφέρονται στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και απαραίτητο εξοπλισμό. Βλέπουμε τα μπαλώματα που προσπαθεί να παρουσιάσει ως προσλήψεις η κυβέρνηση με αποτέλεσμα τελικά να έχουμε μια περιοχή του νομού μας σε καραντίνα με κλειστό το Κέντρο Υγείας! Οι κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν διαλύσει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, πρόληψης και προστασίας της υγείας του λαού, για το όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία-Ασφάλιση, είναι πολιτικές επιλογές με τραγικές συνέπειες και κινδύνους.Η κυβερνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας, ανακοινώνει επιδοτήσεις και οικονομική ενίσχυση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι μια σειρά από επιχειρήσεις που μπροστά στο κέρδος δεν παίρνουν ούτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργζομένων σε αυτές, αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε φαρμακευτικά είδη από τα οποία πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία-Φάρμακο.

Η στάση εργοδοτών και κυβέρνησης αναδεικνύουν μια σειρά κοινούς κινδύνους και προβλήματα για τους εργαζόμενους, καθώς σε κάθε χώρα προωθούνται ή σχεδιάζονται να επιβληθούν παρόμοια αντεργατικά μέτρα.

Μέτρα που από τη μια θα μεταφέρουν τις οικονομικές συνέπειες και το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό στις πλάτες των εργαζομένων πχ απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων, ειδικά εργαζομένων στον Τουρισμό κτλ. Από την άλλη, οι εργοδότες με τη στήριξη της κυβέρνησης βρίσκουν την ευκαιρία να προωθήσουν την επιβολή και να μονιμοποιήσουν αντεργατικά μέτρα και σχεδιασμοί πχ απορρύθμιση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου του εργαζόμενου κατά τις προτιμήσεις της εργοδοσίας πχ μονιμοποίηση του μέτρου της Τηλε-εργασιάς.

Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τις συποσοστός της κρίσης, δε θα πληρώσουν και τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και καταστροφής των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας.

Οι εργασιακές σχέσεις αυτήν τη στιγμή στους χώρους ιδιαίτερα των σούπερ μάρκετ έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο άγριας εκμετάλλευσης, που αγγίζει τα όρια της φυσικής εξάντλησης. Όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυτήν τη στιγμή κυριολεκτικά θησαυρίζουν. Τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν πάρει φωτιά, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους για 45 ή λιγότερες μέρες, προκειμένου να ενισχύσουν τα φυσικά καταστήματα αλλά και τα e-shop, καθώς η καραντίνα οδηγεί σε εκτίναξη των πωλήσεων.

Η έμμεση προσπάθεια που γίνεται ώστε τα σούπερ μάρκετ να ταυτιστούν με επιχειρήσεις που επιτελούν κοινωφελές έργο λόγω της πώλησης αγαθών πρώτης ανάγκης, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συζήτησης γύρω από τη διανομή των προϊόντων σε συνθήκες οποιασδήποτε κρίσης. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν πως τα σούπερ μάρκετ είναι επιχειρήσεις που μονοπωλούν τον κλάδο της εμπορίας τροφίμων και εκατοντάδων προϊόντων, διαμορφώνουν τις τιμές, μπορούν να αυξάνουν τη ζήτηση δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις, να καθορίζουν συνολικά τις τάσεις στους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις. Σε συνθήκες πανδημίας καταγράφουν τεράστια αύξηση των κερδών τους, αισχροκερδούν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού χτυπά και το μεγάλο ποσοστό των άνεργων συναδέλφων μας στην περιοχή, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έπαιρναν το επίδομα του ΟΑΕΔ και είναι απίθανο σε αυτές τις συνθήκες να βρουν δουλειά.

Απαιτούμε

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού
  • Πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να σταματήσουν αμέσως μέτρα όπως οι κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Το συνολικό κόστος να το αναλάβει το κράτος και οι διάφοροι, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους στα super market.

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών.
  • Να μετατρέπουν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Εδώ και τώρα να μπουν δύο 8ωρες βάρδιες. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Εκατοντάδες χέρια καθημερινά ακουμπούν τις επιφάνειες, τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, τα χαρτονομίσματα, τα κέρματα και τα POS για τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
  • Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση. Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια), για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό–πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κοκ)
  • Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να ισχύσει αυστηρά το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα σούπερ μάρκετ.
  • Να δοθεί έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του σε αυτήν τη δύσκολη ώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του!

Για επικοινωνία  με την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στο σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμπορουπαλλήλων νομού Καστοριάς για οτιδήποτε προκύπτει στον χώρο εργασίας είτε αυτό αφορά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είτε αφορά την επίθεση της εργοδοσίας στα εργασιακά δικαιώματα μπορείτε να καλέσετε στο 6982750492.

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νοσοκομείο Καστοριάς: Αναμένονται αποτελέσματα για 50 δείγματα

Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Καστοριάς, Ιωάννη Σπυρίδη, για τα νέα δεδομένα στην Καστοριά

Νοσοκομείο Καστοριάς: Αρνητικό το τεστ σε όλο το προσωπικό της παθολογικής κλινικής

Νέα τηλέφωνα επικοινωνίας στο δήμο Άργους Ορεστικού

Συλλυπητήριο μήνυμα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here