Απάντηση του ιατρού Αθανάσιου Γεωργιάδη, Επιμ. Β’ Γενικής Ιατρικής Ε.Σ.Υ. Ε.Π.Ι. Κρατικού Αερολιμένα Καστοριάς, στον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς, Ζήση Τζηκαλάγια.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας και ιατρού του Ε.Σ.Υ. (δηλαδή συναδέλφου), Τζηκαλάγια Ζήση, υποχρεώνομαι να υπερασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου, φωτίζοντας όλες εκείνες τις σκοτεινές πτυχές που, είτε λόγω σκοπιμότητας είτε λόγω άγνοιας (αλήθεια, ποιό από τα δύο είναι χειρότερο;), ο βουλευτής άλλοτε τις αποκρύπτει κι άλλοτε τις δημιουργεί. Έτσι, θα αποκαλυφθεί ταυτόχρονα και το αβάσιμο των επιχειρημάτων του, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδίκως τρωθείσα αξιοπρέπειά μου.

Ως επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) υπηρετώ, εδώ και δύο χρόνια, στο Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο (Ε.Π.Ι.) του Κρατικού Αερολιμένα Καστοριάς, το οποίο συστάθηκε το 2007 με σκοπό “…την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης στους επιβάτες και το προσωπικό του αερολιμένα” (ΦΕΚ 819, Τεύχος Β’). Και για αυτόν το λόγο: “Εκτός συστήματος προγραμματισμού επισκέψεων παραμένουν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία (Ε.Π.Ι.)” (ΑΔΑ: ΩΝ20465ΦΥΟ-35Ψ). Το τακτικό ωράριο των ιατρών Ε.Σ.Υ. ορίζεται από το νόμο 4498/16.11.2017 σε: “…επτάωρο και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή…”. Την εφαρμογή του, από πλευράς μου, δύνανται να επιβεβαιώσουν και ο Αερολιμενάρχης  (κος Δαρλαγιάννης Γεώργιος) αλλά φυσικά και ο Υπεύθυνος Συντονισμού της Επιστημονικής Λειτουργίας (κος Μαγαλιός Σταύρος) του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού, στο οποίο και ασκώ τα επιπρόσθετα εφημεριακά μου καθήκοντα. Ο βουλευτής της ΝΔ. κ. Τζηκαλάγιας, ο οποίος τυγχάνει επίσης ιατρός του Ε.Σ.Υ., με την οργανική του θέση να βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Καστοριάς, θα έπρεπε να τα ξέρει όλα αυτά, η άγνοια στην περίπτωσή του δεν δικαιολογείται. Παρόλα αυτά, ο κ. Τζηκαλάγιας δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη (91,5 Καστοριά FM στη 01 Μαΐου 2020, στην εκπομπή “Άσπρο Μαύρο”), για τον ιατρό του αεροδρομίου και τα καθήκοντά του, τα εξής:

– “…όλως περιέργως, τα καθήκοντά του είναι μόνο να πηγαίνει όταν έχει πτήση στο αεροδρόμιο…”

– “…άρα λοιπόν πηγαίνει περίπου δύο ώρες τρεις φορές την εβδομάδα στο αεροδρόμιο…”

– “…μα η εργάσιμη ημέρα είναι οκτάωρη, δηλαδή αν πηγαίνει 2 ώρες στο αεροδρόμιο, μπορεί τις υπόλοιπες 6 να είναι εκεί που πρέπει να είναι…” ( 25’:46’’ – 26’:45’’ της συνέντευξης). Η παραποίηση των πραγματικών γεγονότων, από κάποιον που έχει άμεση γνώση αυτού περί του οποίου μιλάει, δυστυχώς μόνο σε σκοπιμότητα μπορεί να αποδοθεί. Στην ίδια ως άνω συνέντευξή του ο ίδιος βουλευτής δήλωσε επίσης:“…ζήτησα βοήθεια απ’ το γιατρό του αεροδρομίου…” (26’:45’’).Διαψεύδω κατηγορηματικά την παραπάνω δήλωση. Ουδέποτε ζήτησε την βοήθειά μου. Ουδέποτε με προσέγγισε. Δεν γνωρίζω εάν ενδιαφέρθηκε για να πληροφορηθεί τις ανάγκες του Ε.Π.Ι. καθώς και για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού και των εργαζομένων από τρίτα πρόσωπα, πάντως ουδέποτε ζήτησε βοήθεια ή πληροφορίες από εμένα.

Αλήθεια, γιατί και πώς τολμάει να διαστρεβλώνει την αλήθεια με αυτόν τον τρόπο; Γιατί και πώς τολμάει να εκθέτει αδίκως τον ιατρό του αεροδρομίου αλλά και τις διοικήσεις του Κρατικού Αερολιμένα Καστοριάς, του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού καθώς και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ) για την οποία δήλωσε ότι: “…το ζήτησα (συμφραζόμενο: το να βοηθήσει ο ιατρός του αεροδρομίου) από την Υ.ΠΕ, δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε, δεν ξέρω γιατί…” (26’:29’’); Πώς τολμάει, στην απάντησή του στο δήμαρχο Άργους Ορεστικού (κ. Πάνο Κεπαπτσόγλου) για το αίτημα στην 3η ΥΠΕ, να αναφέρεται για τον, ειρήσθω εν παρόδω, συνάδελφό του, ιατρό του αεροδρομίου και το εργασιακό του αντικείμενο, τον σκοπό δηλαδή σύστασης του Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου Κρατικού Αερολιμένα γράφοντας, προδήλως ειρωνικά, ότι “…έχει τον “βαρύ” φόρτο τρις εβδομαδιαίως και επί δύο περίπου ώρες να καλύπτει τις πτήσεις”; Ως γιατρός, γνωρίζει ότι το λειτούργημά του δεν ποσοτικοποιείται; Γνωρίζει ότι το Ε.Π.Ι. λειτουργεί για επείγουσες καταστάσεις; Ότι είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο επειγόντων περιστατικών; Γνωρίζει ότι η Επείγουσα ιατρική ασκείται αποτελεσματικότερα από ομάδα; Αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να ασκηθεί από έναν και μόνον άνθρωπο; Πόσο βαρύς (χωρίς εισαγωγικά) είναι τότε ο φόρτος εργασίας του; Και αυτή η δήλωση μόνο σε σκοπιμότητα, δυστυχώς μπορεί να αποδοθεί, αφού η άγνοια δεν δικαιολογείται στην περίπτωσή του. 

 Σε ό,τι αφορά, τώρα, το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) αυτό παρέχει τέτοιες υπηρεσίες για τις οποίες απαιτούνται συγκεκριμένες ειδικότητες. Δεν αποτελεί δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην οποία, και μόνο σε αυτήν, έχει εκπαιδευτεί κάθε Γενικός – Οικογενειακός γιατρός. Ως εκ τούτου, η ρητορική και η επιχειρηματολογία ότι τη λειτουργία του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. θα βοηθήσουν οι Γενικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού είναι αβάσιμες και δείχνουν, είτε άγνοια είτε για μια ακόμα φορά σκοπιμότητα παραπληροφόρησης κι αποπροσανατολισμού. Ο κ. Τζηκαλάγιας θα έπρεπε εκ της θέσης του να γνωρίζει ότι οι Γενικοί γιατροί δεν έχουμε εκπαιδευτεί και δεν δικαιούμαστε να παρέχουμε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Αυτές παρέχονται από τους συναδέλφους της αντίστοιχης ειδικότητας και μόνον. 

Αντί λοιπόν ο κ. Τζηκαλάγιας να παραπληροφορεί σχετικά με το ωράριο και τα καθήκοντα του Γενικού γιατρού που υπηρετεί στο Ε.Π.Ι. του Αεροδρομίου Καστοριάς, ή τις δυνατότητες κάλυψης οργανικών θέσεων άλλων ειδικοτήτων από Γενικούς γιατρούς στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καστοριάς, ας συνδράμει από τη θέση του βουλευτή Καστοριάς στην ενδυνάμωση και στελέχωση του Ε.Σ.Υ., με ανθρώπινο ειδικευμένο δυναμικό όλων των δημόσιων υγειονομικών σχηματισμών (Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων, Νοσοκομείων, Κέντρων Φ.Ι.ΑΠ.), καθώς στην επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής τους. Άλλωστε τις ελλείψεις του Ε.Σ.Υ. στο νομό Καστοριάς φαίνεται να τις γνωρίζει από πρώτο χέρι, αφού ο ίδιος ανακοίνωσε στους εργαζομένους του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. ότι αναστέλλεται η 24ωρη λειτουργία του από τις 27/2/2020, λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων 15 εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ. 

Εν κατακλείδι, με αυτό το μικρό κείμενο επιχειρήθηκε η τεκμηριωμένη αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του Ε.Π.Ι Αερολιμένα Καστοριάς και της λειτουργίας του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Επειδή η σκόπιμη ή από άγνοια παραποίηση του περιεχομένου των καθημερινών  εργασιακών μου καθηκόντων και η υπονόηση ότι ως δημόσιος λειτουργός, ιατρός υπηρετών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας εργάζομαι περίπου έξι ώρες τη βδομάδα πλήττει βάναυσα την τιμή, την υπόληψη, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μου ως δημόσιο λειτουργό ιατρό του Ε.Σ.Υ. και ως εργαζόμενο με κοινωνική ευθύνη των καθηκόντων μου, καλώ τον βουλευτή κ. Τζηκαλάγια Ζήση να ανασκευάσει μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσης επιστολής μου τις δηλώσεις του που αφορούν στο πρόσωπό μου, ως ιατρό του αεροδρομίου, και να μου ζητήσει δημοσίως κι εγγράφως συγγνώμη. Ειδάλλως επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου.

Με τιμή,

Αθανάσιος Γεωργιάδης

Επιμελητής Β’

Γενικός Ιατρός Ε.Σ.Υ.

Η επίμαχη συνέντευξη του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ζήση Τζηκαλάγια στον Kastoria fm.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here