Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15/9/19 η Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Σχήματος ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Η συμμετοχή ήταν αρκετά ικανοποιητική και ο διάλογος ήταν πλούσιος, γόνιμος, εποικοδομητικός και αναπτύχθηκε μέσα σε συντροφικό κλίμα.

Η Γ.Σ διαπίστωσε ότι η σημερινή Κυβέρνηση σκληραίνει ακόμα περισσότερο την ταξική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική η οποία εκπορεύεται από το Κεφάλαιο και την ΕΕ που στον έναν ή στον άλλο βαθμό άσκησαν και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Στο ξεκίνημά της η Κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις ιδιωτικοποιήσεις, καταργεί κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταφεύγει στον αυταρχισμό καταργώντας ακόμα και θεσμούς προάσπισης της Δημοκρατίας.

Στην Περιοχή μας, τα πρώτα δείγματα γραφής του Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου δείχνουν ότι ορθά είχαμε επισημάνει προεκλογικά ότι θα κινηθεί στα χνάρια της Κυβέρνησης της ΝΔ. Η πρότασή του στα Γρεβενά να αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία την διανομή φυσικού αερίου καταργώντας τη δημόσια ΔΕΠΑ δείχνει ότι προωθεί και τοπικά τον νεοφιλελευθερισμό με ιδιωτικοποιήσεις, και ενίσχυση της κυριαρχίας του (και του τοπικού) κεφαλαίου. Επίσης τηρεί «σιγήν ιχθύος» στις αλλεπάλληλες δηλώσεις της Κυβέρνησης για κατάργηση, ολόκληρης σχεδόν, της λιγνιτικής δραστηριότητας που οδηγεί μαθηματικά στην πλήρη αποβιομηχάνιση της Περιοχής. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει την περαιτέρω περιβαλλοντολογική υποβάθμιση, την εκτίναξη της ανεργίας και γενικότερα τον οικονομικό μαρασμό τουλάχιστον των δυο Π.Ε Κοζάνης και Φλώρινας.

Μέσα σ αυτό το κλίμα και τις αρνητικότατες, κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις η Γενική Συνέλευση της «ΑΡ.ΣΥ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» αποφασίζει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν (όπως υποσχέθηκε προεκλογικά) για την οργάνωση της αγωνιστικής αντίστασης των εργαζομένων και του λαού «μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σε ότι αφορά το Σχήμα μας δώσαμε με αξιοπρέπεια τη μάχη των εκλογών με λίγες διαθεσιμότητες, ελάχιστους οικονομικούς πόρους και με τον αποκλεισμό πολλές φορές από αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Περιοχής. Ακόμα και τα «δικά μας» μέσα ενημέρωσης (μπλοκ, σελίδες) δέχτηκαν πόλεμο και αποκλεισμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε μικρό αλλά θετικό το ποσοστό 1,5% που πήραμε στις Περιφερειακές εκλογές. Γενικότερα τα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν τη δουλειά που κάναμε το προηγούμενο διάστημα στο κίνημα της Περιοχής μας.

Ως περιφερειακό σχήμα δώσαμε τη μάχη στους εργασιακούς χώρους, στις Πόλεις και στα χωριά τις Δυτικής Μακεδονίας. Κάναμε προεκλογικές εκδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις πόλεις αξιοποιήσαμε στο μέτρο του δυνατού τα τοπικά ΜΜΕ. Πήραμε θέση με δελτία τύπου για τα γενικότερα ζητήματα της Περιοχής αλλά και της τρέχουσας περιόδου. Βγάλαμε αφίσες και προκηρύξεις που μοιράστηκαν κατά χιλιάδες από τα μέλη και τους υποψηφίους μας. Το πιο θετικό που βγήκε μέσα από τον προεκλογικό αγώνα είναι η γνωριμία και ο κοινός αγώνας με πολλούς συναγωνιστές της Περιοχής και η ανάδειξη προβλημάτων που ήταν άγνωστα μέχρι τώρα στο Σχήμα. Αυτό είναι ελπιδοφόρο και η καλύτερη παρακαταθήκη για τη λειτουργία του Σχήματος από δω και πέρα.

Το Σχήμα

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία» είναι ένα Περιφερειακό Σχήμα που στηρίζεται στην κοινή δράση αγωνιστών, πολιτών, κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που είτε ανήκουν σε κάποια πολιτική οργάνωση είτε δεν ανήκουν σε καμία έχουν όμως κοινό στόχο την πάλη για τη λύση των προβλημάτων τους. Είναι κοινωνικό-πολιτική Οργάνωση βάσης που δρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποτελεί Μέτωπο της Βάσης των αγωνιστών της Δυτικής Μακεδονίας που συμφωνούν στις διακηρυγμένες θέσεις και αρχές του Σχήματος και στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Είναι ένα λαϊκό όργανο αφού απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα (Αγρότες, αυτοαπασχολούμενους κλπ) χωρίς να βάζει κομματικές ταμπέλες και χωρίς να θέτει όρους κομματικής στράτευσης. Έχει και τοπικά χαρακτηριστικά αφού έχει συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο απεύθυνσης .

Πρόγραμμα Δράσης

Φιλοδοξούμε το Περιφερειακό μας Σχήμα να λειτουργήσει πραγματικά σαν ένας Μαζικός, Εργατικός- Λαϊκός Φορέας που όχι μόνο θα αναδεικνύει τα προβλήματα των κατοίκων της Περιοχής αλλά θα παλεύει μαζί τους για τη λύση τους.

Οι άξονες του αγωνιστικού προγράμματος που προτείνουμε είναι:

  • Οργάνωση και πάλη ενάντια στον Πόλεμο, στον Εθνικισμό και στο Φασισμό. Το ζήτημα του πολέμου είναι επίκαιρο και οξύνεται στη γειτονιά μας λόγω της εξόρυξης των υδρογονανθράκων.
  • Περιβάλλον και προστασία της υγείας. Θα είναι από τα κυρίαρχα ζητήματα της δράσης μας γιατί αφορά όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά την ίδια τη ζωή.
  • Ζητήματα επιβίωσης και επιπέδου ζωής. Αφορά τον αγώνα μας για ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Μισθοί, συντάξεις, αγροτικό εισόδημα, επιδόματα ανεργίας, πρόνοια, ασφάλιση, κοινωνικές δομές.
  • Αγροτικά – Διατροφή. Θέλουμε οι αγρότες μας να παράγουν αγνά και ποιοτικά προϊόντα που θα καταναλώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός.
  • Πάλη ενάντια στα μνημόνια και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους που είτε θέλουμε είτε όχι θα βρίσκονται συνέχεια μπροστά μας
  • Αγώνας για Δημόσια, ποιοτική και δωρεάν υγεία και παιδεία. Να αναδείξουμε τις ανάγκες της Περιοχής μας σε υπηρεσίες υγείας.
  • Ειδική επεξεργασία και ενασχόληση με τον πολιτισμό
  • Η Ηλεκτρική Ενέργεια και η δραστηριότητες της ΔΕΗ στην Περιοχή είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας λόγω και της επικαιρότητας του θέματος.

Κοζάνη 19/9/2019

Το Γραφείο Τύπου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here