Με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα και της προέδρου της Επιτροπής διοργάνωσης Γιάννας Αγγελοπούλου ξεκίνησαν οι εργασίες

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε  ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας. Η πανηγυρική εκδήλωση διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου ενώ τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η κυρία Αγγελοπούλου έφτασε στη Βουλή στις 10.20 το πρωί, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Θεόδωρο και τον γιο τους Παναγιώτη, ενώ τους υποδέχθηκε με θερμή χειραψία ο πρόεδρος του κοινουβουλίου Κώστας Τασούλας.

gianna1
gianna2
gianna3
gianna4
gianna5

Γιάννα Αγγελοπούλου:

Το 2021 αποτελεί ορόσημο για κάθε Ελληνίδα και Ελληνα. Ο εορτασμός της επετείου χωρίς αμφιβολία θα έχει την λαμπρότητα που επιβάλλει ο εορτασμός από την συμπλήρωση 200 ετών. Παράλληλα είναι ιδανική ευκαιρία για ανακεφαλαίωση και άσκηση αυτογνωσίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Να αναγνωρίσουμε όσα πετύχαμε και όσα χάσαμε. Να αναγνωρίσουμε όχι μόνο που βρισκόμαστε αλλά και που θέλουμε να πάμε. Μια ευκαιρία να ανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο.

Η ιχνηλάτηση της ιστορίας του τόπου δεν αφορά μόνο την χώρα αλλα και τους ανθρώπους όπως οι ευεργέτες και όσοι διέπρεψαν στις τέχνες τα γράμματα και τον αθλητισμό.

Τι θέλουμε να αλλάξουμε τι να πετύχουμε ποιες ανάγκες έχουμε και πως θα το πετύχουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος. Αυτό το όραμα θα το πετύχουμε με συνέργειες

Το στοίχημα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς εθνικούς πόρους.

Επιδίωξη μας όμως είναι να πετύχουμε την ουσιαστική εμπλοκή όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων όχι μόνο με συμμετοχή αλλά με πρωτοβουλίες.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με Σπυρίδωνα Τρικούπη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι μεγαλειώδες ένα έθνος να ανορθώνεται και να αγνωνίζεται και να απελευθερώνεται και τιμητικό να συντηρεί τις πανανθερώπινες αξίες μέσα στο χρόνο όχι ως μουσιειακό στοιχείο αλλά ως κάυσιμο για τους νέους αγώνες.

Δύο αιώνες μετά αντιμετωπίζουμε το 1821 ως ιδρυτική αρχή και στιγμή ρήξης με μια Ευρώπη δέσμια της Ιερής Συμμαχίας.

Το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής ιστορίας έγινε άξονας στα ανατολικά της Ευρώπης και  τη Μεσόγειο. Ένα έθνος αναγεννιέται και μέσα από τις περιπέτειες προοδεύει όσο κυβερνά κράτος στα Βαλκάνια.

Είναι μια σημαντική ευκαιρία αναστοχασμού. Πρόκειται για επαναγνωριμία με τον συλλογικό μας εαυτό που θα δώσει στην Ελλάδα ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επανασυστηθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η υπόθεση 200 ετών είναι υπόθεση όλων των ελλήνων , όπου υπάρχει ελληνισμός. Στις αρχές του 1821 πολέμησε ηρωϊκά ο Ιερός Λόχος. Σήμερα έχουμε ανάγκη από διαφορετικό Ιερό Λόχο από τους έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν και από εκείνουν που προοδεύουν στο εξωτερικό. Μια τέτοια επέτειος ανήκει και σε άλλους πολλούς. Στους διαχρονικούς φιλελληνες και ίοσους εμπνέονται αοπο τα οράματα γαλλικής, Αμερικανικής και Ελληνικής επανάστασης.

Ο ξεσηκωμός τυου 1821 υπήρξε κοίτη του νέου εθνικού πολιτισμού. Ένα έθνος ζωντανό τέθηκε σε κίνηση με λαμπρές επιτυχίες και οδυνηρές αποτυχίες ένα έθνος όμως που προόδευσε.

Οσο εμπνεόμαστε από τους θριάμβους άλλο τόσο οφείλουμ,ε να διδαχθούμε από τις τραγωδίε.ς Ας κοιταχθούμε με ειλικρίνια στον καθρέφτη . Θα εκτιμήσουμε και την λάμψη και τις ρυτίδες στο πρόσωβπο της χώρας. Η Ελλάδα ξέφυγε από την ανέχεια του φτωχού που φυροδέρνει.

Το πνεύμα της επιτροπής είναι ενότητας μετριοπάθειας δημιουργικού σεβασμού

Η Επικεφαλής της επιτροπής έχει αποδείξει την διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο. Οι εκπρόσωποι της Βουλής της κυβέρνησης θα εισφέρουν τα δικά τους εφόδια στο εγχείρημα.

Τα 31 μέλη της επιτροπής είναι κορυφαίες προσωπικότητες της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

Αν το 1821 ήταν η εκκίνηση το 2021 είναι κομβικός σταθμός στον δρόμο για βιομηχανική επανάσταση, την τεχνική νοημοσύνη και τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής , του μεταναστευτικού κα γιατί οι κύκλοι της ιστορίας είναι σαν να ειρωνεύονται τα σχέδια των ανθρώπων. Τότε ήταν η γέννηση σήμερα είναι η αναγέννηση

Πριν από 1 αιώνα προετοιμαζόταν η εορτή των 100 ετών η έκβαση ωστόσο του πολέμου το απέτρεψε.

Αναδρομικά οφείλουμε να αναδείξουμε τι πετύχαμε σε 2 αιώνες ζωής αλλά και να λογοδοτήσουμε.

Κώστας Τασούλας:

Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε την τοποθέτησή του διαβάζοντας απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη. «Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε ευλαβικά την έναρξη των εργασιών για την επέτειο 200 ετών απο την εθνική παλιγγενεσία» είπε σε άλλο σημείο και επικεντρώθηκε σε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών της χώρας «για να γίνουμε ισάξιοι των προηγμένων χωρών».

Ο κ. Τασούλας παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία με την προσπάθεια που «ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα να αναδείξει την αξία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό της ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

«Η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της με την εποπτεία του πρωθυπουργού όλοι οι παράγοντες θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 την νέα ζωφόρο. Στην ζωφόρο του Παρθενώνα εμφανίζεται η πιο παράδοξη καινοτομία: Παρουσίασαν την πομπή των Παναθηναίων για να αναδείξουν ότι η χαρά της ζωής είναι τεράστιο επίτευγμα ισοπαλές με τους πολεμικούς αγώνες. Ετοιμάζουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια παλιγγενεσίας και θα αναδείξουμε το 2021 τις μετώπες των ηρωικών αγώνων που ετοιμάζει την χώρα για τις μεγάλες χαρές της ζωής»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here