Η Τουρκία πανηγυρίζει την τουρκική κληρονομιά του Μπόρις Τζόνσον που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης να προεξοφλούν ότι ο «απόγονος των Οθωμανών» θα ενισχύσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες που βρίσκονται στις παρυφές της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου είναι ο δισέγγονος του τελευταίου υπουργού Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του Αλί Κεμάλ και το γεγονός αυτό είναι πηγή υπερηφάνειας για πολλούς Τούρκους.

Παρά τις κάποιες υποτιμητικές παρατηρήσεις του για τη Τουρκία, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα σατιρικό ποίημα για τον Ερντογάν και οι δηλώσεις του 2016 σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανία θα έπρεπε να προβάλει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα τουρκικά μέσα αποκαλούν τρυφερά τον Τζόνσον «Μπόρις ο Τούρκος».

«Ο απόγονος των Οθωμανών γίνεται πρωθυπουργός», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu. «Για την Αγγλία, ένας πρωθυπουργός με ρίζες στο Τσάνκιρι», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στην επαρχία από την οποία κατάγεται ο Αλί Κεμάλ στην κεντρική Τουρκία.

Οπως και ο Τζόνσον, ο προπάππος του ήταν δημοσιογράφος που μπήκε στη κυβέρνηση, μία κίνηση που αποδείχθηκε δυσοίωνη. Στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Αλί Κεμάλ συνελήφθη και λιντσαρίστηκε από εθνικιστές που επεδίωκαν την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον μέσω του Twitter και προέβλεψε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα βελτιωθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον συνεχάρη επίσης ανεβάζοντας βίντεο όπου εμφανίζονται τούρκοι δημοσιογράφοι να ρωτούν τον Μπόρς Τζόνσον για τις ρίζες του στο Τσάνκιρι, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα το 2016.

Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren μετέδωσε δήλωση κατοίκου του χωριού Κάλφατ του Τσάνκιρι, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή που κάποιος από το χωριό τους έγινε πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον οφείλει την ξανθή και ατίθαση κόμη του στους τούρκους προγόνους του.

«Τους προγόνους του τους αποκαλούν “ξανθιά παιδιά”. Από εκεί έχει κληρονομήσει τα μαλλιά του», είπε ο Μουσταφά Μπαλ.

Οι σχέσεις του Τζόνσον με την Τουρκία έχουν υπάρξει ταραγμένες.

Πριν από τρία χρόνια, πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό περιοδικού που ζητούσε από τους αναγνώστες να γράψουν σατιρικά ποιήματα για τον Ερντογάν «όσο πιο βρωμερά και υβριστικά γίνεται». Αργότερα δήλωνε ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν έφερε το θέμα των στίχων όταν συναντήθηκαν.

Ο Μπόρις Τζόνσον, τενόρος της καμπάνιας υπέρ του Brexit είχε γράψει πριν από το δημοψήφισμα του 2016 στον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να σταματήσει την επέκταση του καθεστώτος απαλλαγής από την βίζα για τους τούρκους πολίτες.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Aksam γράφει ότι η πορεία του Τζόνσον προς την πρωθυπουργία μπορεί να διευκολύνθηκε από μία δόση τουρκικού φολκλόρ. Παραλαμβάνοντας τουρκικό βραβείο το 2012 για το έργο του ως δημάρχου του Λονδίνου, κάποιος είπε στον Τζόνσον ότι στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας, από όπου κατάγεται η οικογένεια του Ερντογάν, υπάρχει «μία δοξασία σύμφωνα με τη οποία κανείς δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, αν δεν μπορεί να παίξει τον κεμεντζέ (ποντιακή ή πολίτικη λύρα) ».

Ο Μπόρις Τζόνσον το δοκίμασε, όπως δείχνει σχετικό βίντεο, και παρά την περιορισμένη δεξιοσύνη του, το όργανο έκανε τα μαγικά του. «Ο κεμεντζές έφερε τύχη», γράφει η Aksam.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here