Για τρίτη μέρα καίει η πυρκαγιά στις Κεχριές

Σε εξέλιξη παραμένει για τρίτο 24ωρο το μέτωπο στις Κεχριές Κορινθίας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο, καθώς η έντασή της είναι μειωμένη μετά από δύο μέρες μάχης με τις φλόγες που έχουν προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες

Χθες η Περιφέρεια Πελοποννήσου κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων.

Με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού, ενώ από ξηρά σήμερα επιχειρούν 367 άνδρες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα κυρίως στις περιοχές Γαλατάκι και Ντράσα.

Μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί μια παιδική κατασκήνωση και έξι οικισμοί (Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάννο και Άγιος Ιωάννης) και έχει γίνει εισήγηση από την πυροσβεστική για απομάκρυνση των πολιτών από τον οικισμό Δράσσα και το μοναστήρι του Άγιου Θεράποντα.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη», αλλά και πως «σε μια τέτοια μεγάλη και “δύσκολη” πυρκαγιά, δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο εξήγησε ότι «οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε, ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογράμμισε το εξής: «Εχουμε οργανωμένο σχέδιο και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά την φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Υπό έλεγχο τα υπόλοιπα μέτωπα

Στο μεταξύ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Λουτράκι Κορινθίας πλησίον Ισθμού, Φιγαλεία Ηλείας και Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά, η οποία ξέσπασε μέσα στη νύχτα. Πλέον οι πυροσοσβεστικές δυνάμεις έχουν μειωθεί, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ