Την ώρα που χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δίνουν ακόμα και απ’ το υστέρημα τους για να συνδράμουν τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη καθώς διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, η Περιφερειακή αρχή έχασε το 2017 το ποσό των  2,5 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων (για τρόφιμα & είδη πρώτης ανάγκης), προφανώς λόγω της γνωστής ανικανότητας της.

Η απώλεια αυτών των χρημάτων οφείλεται στο γεγονός πως ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ να διαθέσουν μέχρι σήμερα ένα ανάλογο ποσό (2,6 εκατ. ευρώ) που αφορούσε το 2016, σε δικαιούχους του ευρωπαϊκού Ταμείου για τους απόρους.

Τι ακριβώς συνέβη;  

Το Δεκέμβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόγραμμα (τελειώνει Δεκέμβριο του 2022) για την Ελλάδα   που αφορά στην  επισιτιστική βοήθεια για τους άπορους, το γνωστό Τ.Ε.Β.Α. (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους).

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιστοιχούν 17,5 εκ € για 7 χρόνια, με ετήσιο προϋπολογισμό τα 2.500.000 ευρώ.

 Για το έτος 2016 αν και έπρεπε με ευθύνη της Περιφέρειας να δοθεί βοήθεια σε άπορους και πολίτες στα όρια της φτώχειας, σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συνολικού ύψους 2.638.756,52 €, δε δόθηκε τίποτα στους δικαιούχους μέχρι σήμερα.

Η μόνη απορρόφηση κονδυλίων που έγινε από την Περιφέρεια από το πρόγραμμα αυτό είναι για τις απευθείας αναθέσεις μελετών ύψους 258.000 € (!)

Μελέτες που έκανε η Περιφερειακή Αρχή για να υλοποιήσει το Πρόγραμμα.

Αν, εκτός από μελέτες, έκαναν σωστά τη βασική δουλειά τους και είχαν διαθέσει, όπως όφειλαν με βάση τα όσα προβλέπει το Πρόγραμμα, το ποσό των 2,6 εκ € που προβλεπόταν για το 2016, δεν θα χανόταν τα 2,5 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την επισιτιστική βοήθεια του 2017!

Και φυσικά δεν θα χανόταν η ευκαιρία και από τους παραγωγούς μας και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας να διαθέσουν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, κρέας, λάδι και είδη πρώτης ανάγκης αξίας 5,1 εκ € για τα έτη 2016 και 2017 ενώ θα έτρεχαν ήδη και τα 3,8 εκ € για τα έτη 2018- 2019 που τώρα και αυτά κινδυνεύουν να χαθούν.

Ολιγωρία, ανικανότητα, άγνοια του πώς λειτουργούν τα προγράμματα;

Η ουσία είναι πως συμπολίτες μας με πραγματική ανάγκη περιμένουν 2,5 χρόνια τώρα και δυστυχώς δεν θα πάρουν τίποτα, ως βοήθεια, για το 2017 που χάθηκε οριστικά.

Έλλειψη ευαισθησίας, υπευθυνότητας, σοβαρότητας; Σίγουρα, καθώς κάτι τέτοιο αποδεικνύεται απ’ τις πράξεις τους.

Για μια ακόμα φορά καλοί στα λόγια, ανίκανοι στις πράξεις.    

Φυσικά για το τεράστιο αυτό θέμα υπάρχουν πολιτικές και ηθικές ευθύνες.

 Αρμόδιος του προγράμματος την επίμαχη περίοδο ήταν ο τότε Αντιπεριφρειάρχης Υγείας και σημερινός εντεταλμένος σύμβουλος για το ΕΣΠΑ κ. Σταύρος Γιαννακίδης. Συνυπεύθυνος, ως πολιτικός του προϊστάμενος, ο Περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Καρυπίδης.

 Δεν περιμένουμε ότι θα αναλάβουν τις πολιτικές και ουσιαστικές ευθύνες τους, καθώς μέχρι σήμερα απέδειξαν πάμπολλες φορές πως συνηθίζουν να κρύβονται πίσω απ’ το δάχτυλο τους και να κάνουν το άσπρο μαύρο.

 Ούτε περιμένουμε να αναγνωρίσουν τις ηθικές ευθύνες τους απέναντι σ’ όλους εκείνους που περίμεναν τα απαραίτητα για τη διαβίωση τους.

 Θέλει τόλμη και ειλικρίνεια να κοιτάξεις τον άλλο στα μάτια και να του εξηγήσεις γιατί έπαιξες με την ανάγκη του και ενώ υπήρχε τρόπος να τον βοηθήσεις αδιαφόρησες.

 Απαιτούμε όμως να εξηγήσουν στους χιλιάδες πολίτες που δίνουν ακόμα και απ’ το υστέρημα τους για να λειτουργούν οι τόσες δομές και τα δίκτυα βοήθειας (εκκλησιών, συλλόγων, φορέων κ.α.) και να βοηθούνται οι συνάνθρωποι μας, γιατί αποδείχτηκαν ακόμα μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων, ειδικά σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Όσο για το ότι είναι υπεύθυνοι για την απώλεια και άλλων πόρων, που προστίθενται στους πολλούς που έχασαν μέχρι τώρα, να είναι σίγουροι πως αργά ή γρήγορα θα τους καταλογιστεί και φυσικά θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

 Υ.Γ. Για το θέμα ο συνδυασμός μας κατέθεσε σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επερώτηση).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here