Συγκινημένος και υπερήφανος για τη μεγάλη νίκη αλλά ενωτικός και μετριόφρων στις δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός της χώρας – Έμφαση στην κοινή προσπάθεια από την πρώτη κιόλας ημέρα – Συγχαρητήρια μηνύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Συγκινημένος για τη μεγάλη νίκη στις εκλογές της Κυριακής 7 Ιουλίου 2019, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθηνε τις ευχαριστίες του σε όλους τους Έλληνες.

Χρησιμοποιώντας την προσφώνηση «συμπολίτες μου» ο νέος πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Έλληνες ψηφίζοντας ΝΔ, αλλά και την επίγνωση της βαριάς ευθύνης που αναλαμβάνει.

Τόσο κατά την ευχαριστήρια ομιλία του από το ειδικό βήμα που είχε στηθεί στο αρχηγείο του κόμματος, στην Πειραιώς, όσο και στον χαιρετισμό του στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα εξής βασικά στοιχεία:

– «Θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι».

– «Θα δουλέψω σκληρά και δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».
– «Η επιθυμία όλων είναι να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια».
– «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα».
– «Οφείλω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στη σύζυγό μου, Μαρέβα και στα τρία μας παιδιά. Αλλά και στους γονείς μου».

– «Ξημερώνει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας. Ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός και ο ήλιος πιο φωτεινός».

Ακολουθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ύστερα από τη μεγάλη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου:

Οι αγκαλιές με την οικογένεια

Ενδεικτκές του φορτισμένου – από χαρά – συγκινησιακού κλίματος στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας μετά τη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς είχε προηγηθεί η σαρωτική νίκη και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ήταν οι στιγμές που ο πρόεδρος της ΝΔ αγκάλιασε τον γιο του σε μια κίνηση αποφόρτισης μετά από ημέρες προσπαθειών που είχαν αίσιο αποτέλεσμα.

kiriakos-fam2
kiriakos-fam

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιο χαλαρός πια, φωτογραφήθηκε με όλη την οικογένειά του στο γραφείο του στη Νέα Δημοκρατία με τα χαμόγελα να λάμπουν και το χαρούμενο κλίμα να επικρατεί:

kiriakos-fam4

Όλη η πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Ελληνίδες, Έλληνες, Παντού στη χώρα και παντού στον κόσμο, όπου ζει και προκόβει ο Ελληνισμός. Απόψε μίλησε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η ετυμηγορία του είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Όλοι μαζί. Χωρίς κανείς να μείνει πίσω. Θέλει, πάνω από όλα, ανάπτυξη, δουλειές κι ασφάλεια. Για να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή όπως μας αξίζει.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη τους. Θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Θα δουλέψω σκληρά για να πείσω και τους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν ότι είμαι εδώ για όλους. Για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι κι έχουμε πολλά να κάνουμε όλοι μαζί.

ekloges1

Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση του τόπου, έχοντας πλήρη επίγνωση της εθνικής ευθύνης. Στέκομαι με σεμνότητα και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία. Αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου να φέρω σε πέρας αυτή τη σπουδαία αποστολή που μου αναθέσατε. Ξέρω τις δυσκολίες που περιμένουν εμένα και τους συνεργάτες μου. Αντλώ, όμως, δύναμη από τη δύναμη του λαού. Από αυτό το ορμητικό και πολύμορφο ρεύμα που συνενώθηκε στην κάλπη.

Δεν εκφράστηκε απλά η θέληση να κλείσει ένας κύκλος βαθιά επώδυνος για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ήταν κάτι πολύ παραπάνω. Η πίστη ενός λαού στις δυνάμεις του. Η επιθυμία να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Η ανάγκη να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε εδώ στον τόπο μας χωρίς να αναζητήσουμε το δρόμο της ξενιτιάς. Και νιώθω σήμερα την ανάγκη να απευθυνθώ και στους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτούς που εξόρισε η κρίση. Δεν θα σας ζητήσω απόψε, στο όνομα ενός ρομαντικού πατριωτισμού να πάρετε το δρόμο της επιστροφής. Σας ζητώ να έχετε το βλέμμα αλλά και την καρδιά σας στραμμένη στην Ελλάδα. Από σήμερα δουλεύουμε για να αλλάξουμε τη χώρα που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε.

Δεν είμαστε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Τώρα ήρθε και η ώρα να το αποδείξουμε στην πράξη. Ζήτησα ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μου την προσφέρατε γενναιόδωρα, ξεπερνώντας προκαταλήψεις, στερεότυπα και διαχωριστικές γραμμές του χθες. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας.

ekloges2

Σήμερα όμως αντλώ δύναμη και από τη στήριξη της οικογένειάς μου. Της συζύγου μου και των τριών παιδιών μου. Και -επιτρέψτε μου να το πω- αυτή την ώρα νιώθω να με προστατεύει όσο ποτέ και η ευχή του γονιών μου. Συμπολίτες μου, από σήμερα ξεκινά ένας δύσκολος, αλλά όμορφος αγώνας. Η χώρα σηκώνει και πάλι περήφανα το κεφάλι. Εμείς σηκώνουμε τα μανίκια. Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά, ομαδικά και με σεμνότητα. Με σεβασμό στην ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε.

Το κύρος της δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί. Λάθη στην πορεία μπορεί να υπάρξουν. Όμως δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η εργατικότητα και η απόλυτη προσήλωση στον κεντρικό στόχο. Που δεν είναι άλλος από το να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Έχω δεσμευτεί για λιγότερους φόρους και για πολλές επενδύσεις. Για νέες και καλές δουλειές. Για ανάπτυξη, που θα φέρει καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Και για ένα αποτελεσματικό κράτος, που θα προσφέρει στον πολίτη Ασφάλεια, αξιοπρεπή Υγεία και σύγχρονη Παιδεία.

Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα. Ενώ η εθνική φωνή δυναμώνει στην Ευρώπη με πρώτο στόχο τα μικρότερα πλεονάσματα. Ξεκινάμε τώρα. Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Γιατί απλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης και προόδου. Ενωμένοι μπορούμε να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Καλό βράδυ. Και από αύριο ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός και ο ήλιος πιο φωτεινός. Ξημερώνει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας».

ekloges3

Στις 22:00 της Κυριακής, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας που κατέκλυσαν τα γραφεία της οδού Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στα στελέχη μας που δεν τα έβαλαν ποτέ κάτω. Δικαιώνεται ένας μεγάλος αγώνας που δώσαμε τα τελευταία τριάμησι χρόνια. Θα συνεχίσω με την ίδια σεμνότητα και εργατικότητα. Έχω βαθιά πίστη στις ικανότητες του λαού μας. Πήραμε ισχυρή εντολή και θα την αξιοποιήσουμε. Η νίκη της ΝΔ είναι νίκη της Ελλάδας» είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς της ΝΔ που φώναζαν διαρκώς συνθήματα όπως «νάτος, νάτος, ο πρωθυπουργός» «χρόνια πολλά, χρόνια πολλά πρωθυπουργέ» κ.α.

ekloges4
ekloges5

Πολυάριθμα ήταν τα συγχαρητήρια μηνύματα που απηύθηναν στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του κόμματός του. Επίσης, υπήρξε συνεννόηση ώστε αύριο, μετά την ανακοίνωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της δύναμης των Κομμάτων στην Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, να δοθεί στον κ. Μητσοτάκη, κατά το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και να επακολουθήσει η ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργού. Η Ορκωμοσία έχει προγραμματισθεί να γίνει αύριο Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019, και ώρα 13.00.

Αλέξης Τσίπρας: Την ήττα του στις εκλογές της Κυριακής παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος λίγο μετά από τις 21:00 τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη μεγάλη νίκη της ΝΔ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ τον ευχαρίστησε για το τηλεφώνημά του.

Αντώνης Σαμαράς: Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και έκανε την ακόλουθη δηλωση: «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία μαζί με καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην κανονικότητα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του κόμματος, τα στελέχη και τους αγωνιστές της παράταξης που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να πετύχει, κι όλοι εμείς να στηρίξουμε την ανορθωτική προσπάθεια, μετά απο 4 χρονια οπισθοδρόμησης, λαϊκισμού και διχαστικων συνθημάτων».

Κώστας Καραμανλής: Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τηλεφώνησε το απόγευμα της Κυριακής στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, του ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του. Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής του είχε ευχηθεί και για τη γιορτή του.

Ντόρα Μπακογιάννη: «Σήμερα αυτό το ιστορικό σπίτι της Χαλέπας γιορτάζει. Και έχει κάθε λόγο για να γιορτάζει γιατί πραγματικά ο λαός εμπιστεύθηκε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του έδωσε εντολή να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Μία μεγάλη νίκη, προσωπική επιτρέψτε μου να πω του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος γύρισε την Ελλάδα τρεις φορές, κατάφερε να πείσει τους Έλληνες πολίτες να του δώσουν την εμπιστοσύνη τους, την θετική τους ψήφο και αυτό για μένα έχει μεγάλη σημασία. Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχουν ηττημένοι, νικητής είναι ο ελληνικός λαός γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Εμείς εδώ, στα Χανιά, στην Κρήτη, έχουμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε διπλά. Η Κρήτη έχει τον τέταρτο Κρητικό πρωθυπουργό. Ο δικός μου ρόλος θα είναι αυτός που είπα και παραμονές των εκλογών. Ο ρόλος του μαχόμενου βουλευτή, του υποστηρικτή του κυβερνητικού εργου, του ανθρώπου που θα έχει κύριο μέλημά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here