Χ. Γκοσλιόπουλος: «Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να είμαι ένας καλός Δήμαρχος. Ένας άνθρωπος χρήσιμος για τον τόπο μου και τους ανθρώπους μου»

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε την Πέμπτη  10 Οκτωβρίου 2019  ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, «Θεώρησα υποχρέωσή μου να δώσω αυτή τη συνέντευξη, προκειμένου να ενημερώσω τους δημότες μας για το τι ακριβώς παραλάβαμε την ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα,  στους δύο βασικούς τομείς του Δήμου  τον οικονομικό και τον τεχνικό».

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Νεστορίου  ο καθένας πρέπει να γνωρίζει την αφετηρία της νέας Δημοτικής Αρχής καθώς τα βήματά της, σχετίζονται με εκείνα τα οποία βρίσκει από την προηγούμενη «Δεν έχω πρόθεση να αντιπαρατεθώ με κανέναν και ιδιαίτερα με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, εξάλλου δεν ήταν καν αντίπαλοί μου στις τελευταίες εκλογές, ούτε πιστεύω ότι θα είναι και στο μέλλον. Όσα λέω βασίζονται σε πραγματικά, αντικειμενικά και αδιάσειστα στοιχεία. Όσον αφορά στο πρόσωπό μου, δεν έχω καμία ανάγκη και κανέναν λόγο να διεκδικώ τη συνεχή προβολή. Δεν σχεδιάζω το προσωπικό πολιτικό μου μέλλον. Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να είμαι ένας καλός Δήμαρχος. Ένας άνθρωπος χρήσιμος για τον τόπο μου και τους ανθρώπους μου. Θα συνεργαστώ με όλους τους θεσμικούς παράγοντες του τόπου, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Π.Ε. Καστοριάς».

 Οικονομικός τομέας:  Τι παρέλαβε ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος από τον Π. Γκέτσιο;

Στις 01 Σεπτεμβρίου 2019  η Δημοτική Αρχή παρέλαβε (να σημειωθεί πως τα οικονομικά στοιχεία, αφορούν μόνο τη διαχείριση του  Δήμου  και όχι το Νομικό Πρόσωπο,  τις Σχολικές Επιτροπές, τη Δημοτική Επιχείρηση  κ.λ.π.):

  • διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο του Δήμου για την καθημερινότητα 839.27 ευρώ
  • καταγεγραμμένες οφειλές έως τότε 263.279.69 ευρώ

Συνολικά οι καταγεγραμμένες οφειλές  μέχρι την 01/09/2019 ανέρχονταν στις 255.440,26 ευρώ, ωστόσο το τελικό έλλειμμα θα παραληφθεί στις  31/12/219 και θα είναι μικρότερο. Η Οικονομική Υπηρεσία εκτιμά ότι στο τέλος του έτους (μετά τις τελικές εισπράξεις –πληρωμές οι οποίες ανέρχονται περίπου στις 100.000)  το έλλειμμα θα είναι περίπου 158.000,00 ευρώ.

 «Δεν θέλω να δραματοποιώ καταστάσεις. Το έλλειμμα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ωστόσο δεν μπορώ να ακούω από διάφορους θεσμικούς παράγοντες της προηγούμενης αρχής, ότι δεν άφησαν κανένα έλλειμμα, γιατί  όπως λένε οι υποχρεώσεις θα μπορούσαν να πληρωθούν από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Θέλω να δηλώσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα χρήματα του εν λόγω ειδικευμένου  προγράμματος,  μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για νέες επενδύσεις και όχι για πληρωμές παλαιών οφειλών. Αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει, και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση», ήταν τα λόγια του κ. Γκοσλιόπουλου.

Οικονομικός τομέας:  Τι παρέδωσε το 2014 ο Γκοσλιόπουλος στον Π. Γκέτσιο;

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Νεστορίου το 2014 ήταν μεταξύ των 5 καλύτερων Δήμων της χώρας σε σχέση με τα οικονομικά του.

Ειδικότερα ο τ. Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος παρέλαβε το 2014:  

  • Διαθέσιμα χρήματα για την καθημερινότητα του Δήμου 448.358.97 ευρώ
  • Από 1/10/14 έως 31/12/14 εισπράχθηκαν από προγραμματισμένες ρυθμίσεις οφειλών 129.60 ευρώ

Σύνολο: 473.488,57 ευρώ

Ο Δήμος όφειλε την 01/09/14 204.543.50 ευρώ, άρα παραδόθηκε πλεόνασμα 268.945,07 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2014 και με τη λειτουργία και διαχείριση των 4 μηνών της νέας- τότε – Δημοτικής Αρχής προέκυψε πλεόνασμα 158.675.37 ευρώ.

«Συμπερασματικά, παραδώσαμε ταμείο καθημερινότητας 473.488,57 ευρώ και παραλάβαμε 7.839,27 ευρώ.  Παραδώσαμε πλεόνασμα 268.945,07 ευρώ και  παραλάβαμε καταγεγραμμένο έλλειμμα 255.440,26. Παραδώσαμε τελικό πλεόνασμα στον Δήμο 158.000 ευρώ και θα παραλάβουμε πιθανό έλλειμμα στο τέλος της χρονιάς 158.00,00 ευρώ» σχολίασε ο κ. Γκοσλιόπουλος και τόνισε πως θα αποπληρωθούν όλες οι οφειλές μέχρι το τέλος του έτους.  Σ΄ αυτό θα βοηθήσει και η χρηματοδότηση των 100.00 ευρώ  που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών –ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του κ. Γκοσλιόπουλου- για αποκτήσει ρευστότητα ο Δήμος Νεστορίου και να πληρωθούν οι πιστωτές «Παράλληλα κάνουμε αιματηρή οικονομία, δαπανώντας αυτά που επιτρέπεται με βάση τα πραγματικά έσοδα και όχι τις λογιστικές εγγραφές στον προϋπολογισμό, ώστε να μη δημιουργούμε νέα χρέη που δυσκολεύουν το έργο μας και πλήττουν την οικονομική μας αξιοπιστία. Παράλληλα ξεκινήσαμε ρυθμίσεις χρεών παλιών οφειλετών προς τον Δήμο, έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε επιπλέον χρήματα τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Τέλος, βρισκόμαστε σε συνεχόμενη επαφή με τους δασικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να πληρώσουν περισσότερα χρήματα στο Δήμο, σε σχέση με αυτά που πλήρωναν τα τελευταία  χρόνια. Με αυτές τις προσπάθειες είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε μηδενίσει το χρέος και θα μπούμε στην επόμενη χρονιά χωρίς να χρωστάμε ούτε ένα ευρώ».  

Τεχνικός τομέας: Τι έγινε κατά τη θητεία του Χ. Γκοσλιόπουλου (2011-2014);

  1. Οι 4 ΟΤΑ που συνενώθηκαν το 2010 και ο νέος καλλικρατικός Δήμος Νεστορίου, προετοίμασαν 43 μελέτες ΕΣΠΑ-ΟΠΑΑΧ, από τις οποίες οι 34 ήταν απολύτως ώριμες και οι 9 στην τελική φάση ωρίμανσης
  2. Ως αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας εντάχθηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα ΕΣΠΑ-ΟΠΑΑΧ 29 έργα (9 έργα στη διαχειριστική αρχή της ΕΕΤΑΑ του ΥΠΕΣ, 4 έργα στη διαχειριστική αρχή ΟΠΑΑΧ και τα υπόλοιπα 16 στη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας)

Από αυτά:

  • Κατασκευάστηκαν την περίοδο 2011-2014 και μετά 14 έργα
  • Απεντάχθηκαν την περίοδο 2014-2019, 15 έργα
  • Παραδόθηκαν στην επόμενη δημοτική αρχή (2014-2019) 29 μελέτες επιπέδου ΕΣΠΑ (20 ώριμες και 9 ανώριμες).
  1. Καθοριστική ήταν και η συμβολή στην ένταξη και κατασκευή μεγάλων έργων στον Δήμο Νεστορίου που έγιναν από την περιφέρεια (ανεξάρτητα από τα προαναφερθέντα έργα) και την πολιτεία (ΥΠΑΑΤ κλπ) π.χ.
  • Φράγμα Νεστορίου (έργο)
  • ΜΥΣ Νεστορίου (μελέτη-αδειοδοτήσεις-νομοθέτηση)
  • Φράγμα-Αρδευτικό Διποταμίας (μελέτη)
  • Δρόμοι Γράμμου (δαπανήθηκαν 35 εκ.)
  • Πάρκο εθνικής συμφιλίωσης κλπ

Τεχνικός Τομέας: Τι έγινε την περίοδο 2014-2019 και τι παρέδωσαν στη νέα δημοτική αρχή σε σχέση με έργα και μελέτες ΕΣΠΑ;

  1. Δεν εκπονήθηκε εξ αρχής καμία μελέτη ΕΣΠΑ, ενώ έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα από το 2014
  2. Απεντάχθηκαν την περίοδο 2014-2019 τα 15 έργα ΕΣΠΑ-ΟΠΑΑΧ. Συγκεκριμένα απεντάχθηκαν, 9 έργα αναπλάσεων συνολικού προϋπολογισμού 6,1 εκ., που αφορούσαν 10 οικισμούς του δήμου, 1 δασικός δρόμος (έργο ΟΠΑΑΧ) στο Επταχώρι προϋπολογισμού 525.000 ευρώ, 2 αντιπλημμυρικά έργα σε Κομνηνάδες-Επταχώρι προϋπολογισμού 2.254.000 ευρώ, 1 ενεργειακό έργο στην Διποταμία (πράσινη αγροτική κοινότητα) προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, 2 έργα αποχέτευσης – Ε.Ε.Λ. Κομνηνάδων προϋπολογισμού 867.000 ευρώ
  3. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ μόνο ένα έργο και συγκεκριμένο  το   «Αποχέτευση και Ε.Ε.Λ. Νεστορίου» προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, του οποίου η μελέτη ήταν έτοιμη από προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
  4. Από τις υπόλοιπες 29 μελέτες που παρέλαβαν ώριμες αξιοποίησαν πλήρως ή μερικώς μόνο τις 6. Συγκεκριμένα: Τα δύο έργα αποχέτευσης- Ε.Ε.Λ. Κομνηνάδων που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ (έκπτωση εργολάβου) εντάχθηκαν με μικρότερο προϋπολογισμό στο Π.Δ.Ε. Εντάχθηκαν επίσης 2 αγροτικοί δρόμοι στο Π.Α.Α., των οποίων τις μελέτες είχε προετοιμάσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αξιοποιήθηκε ένα πολύ μικρό μέρος από την μελέτη ανάπλασης του Κρανοχωρίου. Στο Π.Δ.Ε. εντάχθηκε ο δρόμος Νεστόριο-Διποταμία (5,5 εκ.), η μελέτη του οποίου παραδόθηκε έτοιμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή
  5. Δεν προχώρησε την περασμένη πενταετία με ευθύνη όλων των φορέων (σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο) κανένα από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της περιοχής.
  6. Χάθηκαν ευκαιρίες ένταξης έργων που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών από τα εθνικά προγράμματα όπως το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

«Την περίοδο 2011-14 και ιδιαίτερα τη χρονιά του 2014, ο Δήμος Νεστορίου ήταν ο πρώτος Δήμος στη Δυτική Μακεδονία σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ κατά κεφαλήν.  Αυτό προέκυψε από την τελική έκθεση αξιολόγησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ, που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2015 και υπογράφεται από τον τότε Περιφερειάρχη  Δ.Μ. Θεόδωρο Καρυπίδη.  Ήμασταν πρώτοι σε όλη τη Δυτική Μακεδονία με διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο. Σήμερα ο Δήμος Νεστορίου έχει ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ άρα προφανώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις από πλευράς εντάξεων έργων και απορρόφησης κονδυλίων. Άρα από πρωτοπόρος νομίζω ότι έγινε ουραγός.  Το  μεγάλο Βατερλό είναι στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”.  Με βάση τον πίνακα που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών για το  εν λόγω πρόγραμμα ο Δήμος Νεστορίου είναι τελευταίος σε εντάξεις έργων στο συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, κάτω ακόμα και από τον Δήμο Πρεσπών που δεν έχει Τεχνική Υπηρεσία και εξυπηρετείται στον τομέα αυτόν από τον Δήμο Νεστορίου», ήταν τα σχόλια του κ. Γκοσλιόπουλο σχετικά με το τι συνέβη στον τεχνικό τομέα του Δήμου κατά την τελευταία πενταετία.

ΠΗΓΗ:  orizontespress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here