Κρίσιμο το επόμενο τριήμερο μέχρι να λήξει η τουρκική Navtex – Ανησυχία για το ενδεχόμενο να θέλουν να προβούν σε κινήσεις εντυπωσιασμού οι Τούρκoi

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα πλοία του ελληνικού στόλου που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στη Ν.Α Μεσόγειο, καθώς, όπως προκύπτει με βάση την πορεία που έχει χαράξει, εάν δεν αλλάξει ρότα, τότε αναμένεται να προσεγγίσει, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, σε πολύ κοντινή απόσταση το Καστελόριζο ενώ έχει κλειστό τον πομπό του.

Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι ενδεχομένως οι Τούρκοι να θελήσουν να προχωρήσουν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού, λίγο πριν εκπνεύσει η υφιστάμενη navtex που έχουν εκδώσει για έρευνες σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το βορειοανατολικό όριο της οποίας απέχει 6,5 μίλια από το ελληνικό νησί. Στο πλαίσιο αυτό, οι επόμενες ημέρες και μέχρι τις 22 Οκτωβρίου που ολοκληρώνεται η εν λόγο navtex, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη δημιουργία γεγονότων που θα μπορούσαν να αυξήσουν το βαθμό της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην περιοχή.

Δείτε που βρισκόταν το Oruc Reis λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης:

Σημειώνεται ότι το συνοδευτικό πλοίο Ataman το οποίο άλλες φορές προηγείται και άλλοτε ακολουθεί το Oruc Reis, φέρεται το πρωί της Τρίτης να βρίσκεται στην ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο.

Δείτε πού βρισκόταν το Ataman λίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης:

ataman

Την ίδια ώρα η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά στο Βόρειο Αιγαίο, με προφανή στόχο αφενός, σε επιχειρησιακό επίπεδο, να διασπάσει τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις αφετέρου, σε διπλωματικό, να στείλει ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά αναφορικά με την απαίτηση της για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ήδη από νωρίς χθες το πρωί υπήρξε σημαντική συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και ορισμένες από τις καλύτερες και πιο καινούργιες μονάδες επιφανείας του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τουρκικός στολίσκος βγαίνοντας από τα Δαρδανέλια απλώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Τενέδου και Ίμβρου, προκαλώντας την ανάλογη κινητοποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες του οποίου τοποθετήθηκαν σε καίριες θέσεις προκειμένου να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τουρκική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου η αιφνιδιαστική έξοδος των τουρκικών πλοίων από τα Δαρδανέλια συνδέεται άμεσα με τις τρεις navtex που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης μέσω των οποίων δεσμεύονται θαλάσσιες περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Η πιο πρόσφατη από αυτές μάλιστα, αναφέρει ότι σήμερα, από το πρωί μέχρι και το απόγευμα, το τουρκικού Π.Ν πρόκειται να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πρόκειται να διεξαχθούν συνδυαστικά με τα ναυτικά γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν χθες, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, στον κόλπο του Ξηρού και σε απόσταση 30 περίπου ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε αυξημένη επαγρύπνηση και οι μονάδες του Έβρου, μιας και στα εν λόγο γυμνάσια έλαβαν μέρος και αμφίβιες δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here