Με δυο αξιόλογες ομιλίες συνεχίστηκαν χθες στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, οι δράσεις του Σπουδαστηρίου Τοπικής Ιστορίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο καρδιολόγος, Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Ερρίκου Ιωάννου και ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Σαράντη Τσεμάνης.

Τους εισηγητές, προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Χρυσόστομος Παπασταύρος.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο καρδιολόγος, Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Ερρίκου Ιωάννου ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Ελλήνων Κυπρίων στον Μακεδονικό Αγώνα επισημαίνοντας: «Η αριθμητική συμβολή των Ελλήνων της Κύπρου στον αγώνα είναι μικρή. Αλλά αν σκεφτεί κανείς τις αντικειμενικές συνθήκες της εποχής εκείνης, τις δυσκολίες, την αδυναμία προσβάσεως, ήταν πολύ σημαντική η παρουσία έστω αυτών των ολιγάριθμων ανθρώπων.

Το μήνυμα της συμμετοχής τους είναι ηθικό και ενθαρρυντικό. Όταν ένα κομμάτι του ελληνισμού έχει πρόβλημα , πρέπει όλοι να μαζευόμαστε να βοηθήσουμε».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τεράστια και σπουδαία ευτυχία το ότι η Καστοριά γιορτάζει την 106η επέτειο της απελευθερώσεώς της. Αυτό είναι φοβερό δώρο. Φοβερό δώρο να γιορτάζει κανείς επέτειο απελευθερώσεως. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί στην Κύπρο αυτή τη στιγμή που ο πληθυσμός της έχει συνδράμει σε όλους τους αγώνες του ελληνισμού, δυστυχώς μετρούμε χρόνια από την εισβολή και την κατοχή. Η επιθυμία για ελευθερία είναι ασίγαστη.

Ελπίζω πάντοτε ότι οι πανέλληνες με τη συνεννόηση και τη σύμπραξή τους θα μπορέσουν να επιτύχουν την ενότητα του ελληνισμού για προκοπή, ευημερία και καλύτερες μέρες».

Ο κ. Ιωάννου δώρισε στο Μουσείο ένα αντίγραφο έργου του χαράκτη Τάσου το οποίο αναφερόταν στο αίτημα των Ελληνοκυπρίων για την ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα.

Στη γεωστρατηγική ανάλυση του Μακεδονικού προβλήματος προέβη ακολούθως ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειος Σαράντη Τσεμάνης.

«Το Μακεδονικό πρόβλημα υπάρχει και θα υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμα. Οι ξένοι το είπαν Μακεδονικό ζήτημα. Εγώ πάντα το έλεγα πρόβλημα. Μια λέξη που ζητά τη λύση της.

Πρόσφατα το Μακεδονικό πρόβλημα ανέβηκε πάλι στην επιφάνεια. Με συμφωνίες. Με διαφωνίες. Με δημοψηφίσματα», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μια σειρά από γεγονότα και παρεμβάσεις τρίτων χωρών τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το Μακεδονικό πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Η πιο μόνιμη λύση του θα έρθει με τον καιρό. Χρειαζόμαστε ιστορική υπομονή και κατά καιρούς επίδειξη δύναμης στις σχέσεις μας με τους γείτονες.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε βήμα τους. Σε εθνικά θέματα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια λάθους.

Πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να εξασφαλίζουν συναίνεση όταν αποφασίζουν για εθνικά προβλήματα. Η προσπάθειά τους αυτή πρέπει να είναι ουσιαστική και να υπηρετεί την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Δεν ξέρω αν σήμερα προσπαθούν αρκετά», τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Η ιστορία ευτυχώς δεν ξεχνά. Η ελληνική Μακεδονία θυμάται με τι αγώνες νίκησε. Ούτε αυτή ξεχνά. Ούτε κανένας μας».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Τσεμάνης χάρισε στους παρευρισκόμενους τη φωτοτυπημένη επανέκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Πηχιών με τίτλο « Η προσφορά της Καστοριάς στον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα ( εκδόσεις Αφών Απ. Δούκη 1959).

Ε.Ψ. – Σ.Ι.
ΠΗΓΗ: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here