Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε σε βάρος 33χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, την 27-10-2020 τις μεσημβρινές ώρες ο 33χρονος κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, καθώς αρχικά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία για αγορά Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονική αγγελία) και μετέπειτα από αυτοπρόσωπη συνάντηση, με δύο (2) ημεδαπούς, πωλητές του οχήματος, έναν 32χρονο άνδρα και μία 30χρονη γυναίκα, πείσθηκε και τους κατέβαλε, δια ζώσης, το χρηματικό ποσό των 7.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο το όχημα να περιέλθει στην κατοχή του.

Σε βάρος των προαναφερομένων ημεδαπών σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους στα όρια του αυτοφώρου.  

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου:

  • Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης οχημάτων-μοτοσικλετών σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
  • Σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας.
  • Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) για επίδειξη του οχήματος να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here