Επίδομα ενοικίου: Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των δικαιούχων.

«Λαβράκι» έβγαλε το υπουργικό συμβούλιο που τελείωσε πριν από λίγη ώρα στην Βουλή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου όπου θα δεχτεί αιτήσεις από τους δικαιούχους μέχρι και το τέλος Μάρτη.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι, τις πρώτες μέρες του Απρίλη θα γίνει αναδρομική πληρωμή για τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτιο. Το επίδομα ενοικίου θα αφορά περίπου 260.000 νοικοκυριά με συνολικό κόστος 304 εκατ. Ευρώ.

Κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, τοποθετήθηκαν πολλοί υπουργοί γύρω από το στεγαστικό ζήτημα ενώ αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή συνολική κατεύθυνση. Παράλληλα, τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την πλατφόρμα Airbnb και η αδυναμία εύρεσης κατοικίας από πολλές οικογένειες, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό εργάζονται για εξεύρεση λύσης χωρίς ωστόσο, να ανακόψουν την θετική πορεία της πλατφόρμας από την οποία υπάρχουν αρκετά φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας ενώ μέσω υπομνημάτων θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία.

Να θυμίσουμε ότι με 500 εκ ευρώ χρηματοδοτουνται τα νοικοκυριά για την επιδότηση ενοικίου και δανείου. Ειδικότερα το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα. Σε ότι αφορά τα παιδιά θα προσμετρουνται ως ενήλικες τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος.

Το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδροµικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές, αναµένεται να κυµαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού:

Τα εισοδηµατικά κριτήρια για το επίδοµα ενοικίου αναµένεται να κλιµακώνονται από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού. Τα µονοµελή νοικοκυριά πιθανότατα θα εντάσσονται εφόσον έχουν ετήσιο εισόδηµα έως 7.000 ευρώ. Το εν λόγω εισοδηµατικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού.

Για την επιδότηση δανείου, προβλέπεται ενίσχυση στα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια.

Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Οι τελικές ρυθμίσεις θα ειναι:

Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ

• Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ

• Εισόδημα έως 12.000 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 για ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί

• Η επιδότηση θα διαμορφώνεται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα εκτείνεται έως τα 25 έτη. Ως ελάχιστο ποσό επιδότησης υποδεικνύονται τα 50 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here