48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Μεταφορών & Υποδομών, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σκουρλέτη Παναγιώτη και συνυπογραφή της Ολυμπίας Τελιγιορίδου, με θέμα: «Αναγκαία από την Πολιτεία η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Εσωτερικών

Μεταφορών και Υποδομών

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία από την Πολιτεία η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης».

Στις 03.10.2020 καταγράφηκε ένα τραγικό γεγονός στην Νέα Ιωνία Αττικής καθώς σε ώρα εργασίας εργαζόμενος στην εστίαση (σερβιτόρος) διασχίζοντας τον δρόμο παρασύρθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα τόσο ο οδηγός  όσο και ο πεζός σερβιτόρος, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρότερη κατάσταση, να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Στις 24.08.2020 στον κεντρικό δρόμο των Καμένων Βούρλων, εργαζόμενη στην εστίαση (σερβιτόρα) διασχίζοντας το δρόμο φέρεται να παρασύρθηκε από δικυκλιστή σε διανομή φαγητού.

Τα παραπάνω άκρως σοβαρά περιστατικά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και καταδεικνύουν την ανάγκη για καθορισμό ή/και εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω απαιτείται να γίνει συνολική παρέμβαση από όλους τους αρμόδιους φορείς σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που αφενός να οδηγεί στην άμεση εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας αλλά και την θωράκιση αυτής με βάση και τα νέα δεδομένα της εποχής, που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των αντίστοιχων εργασιακών χώρων.

Παρεμβάσεις που δύναται να περιλαμβάνουν την δωρεάν και απρόσκοπτη παροχή στους εργαζόμενους ανακλαστικού υλικού στην ενδυμασία τους, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από τους οδηγούς, τον καθορισμό χαμηλών ορίων ταχύτητας σε συγκεκριμένα τμήματα των δρόμων, την τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάνσεων, ώστε οι οδηγοί να αντιλαμβάνονται ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει συχνή διέλευση σερβιτόρων και άλλων εργαζομένων και ότι άλλο προβλέπεται ή θα κριθεί σκόπιμο. Επίσης αναγκαίο είναι να υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι από τους συναρμόδιους φορείς/ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα με απόλυτη μέριμνα στην προστασία της ζωής.

Επειδή ο κόσμος της εργασίας πρέπει να προστατεύεται με κάθε πρόσφορο μέσο και ειδικά όταν το εργασιακό – παραγωγικό περιβάλλον συνεχώς μεταβάλλεται λόγω και της εξέλιξης της πανδημίας.

Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει, με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό,  την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι να προβαίνει μόνο σε συστάσεις προς τους πολίτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον εν λόγω κλάδο σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ελεγχθούν στο ακέραιο όλες οι περιπτώσεις καταγραφής αντίστοιχων γεγονότων;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση άμεσα να εφαρμοστούν όλα όσα απαιτούνται για την προστασία των εργαζομένων;
  4. Πως θα ενισχύσουν όλα τα αρμόδια Όργανα που επιθεωρούνελέγχουν και συνδράμουν για το εν λόγω ζήτημα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεικόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χαρίτσης Αλέξης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here