Πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν εθιμικό χαρακτήρα.Αποτελούν μία ευκαιρία έκφρασης των συλλόγων και των μελών αυτών,επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και ίσως αποτελούν και έναν επιπρόσθετο λόγο αιτιολόγησης της ύπαρξης αυτών.Αυτή η περίοδος μετά τις γιορτές των «Χριστουγέννων» κυριαρχείται από τις εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας η πίτας η πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ξεκινούν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και …δεν τελειώνουν! ποτέ.

Πολλές φορές προβληματίστηκα μέχρι πότε πρέπει να γίνονται.Αν σε αυτό πρέπει να κυριαρχούν κριτήρια θεολογικά η εθιμικά- κοινωνικά.Προσωπικά πάντοτε εκφράζω αυτό που πιστεύω και ιδιαίτερα γίνεται όταν βρίσκομαι σε θέση ευθύνης όπως τώρα.Θεωρώ πως έπρεπε να ολοκληρώνονται τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Αν θέλετε χριστιανικά στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής του Κυρίου 40 ημέρες μετά την γέννηση του Χριστού.Κάποιες χρονιές που το Πάσχα είναι αρχές Μαΐου κόβονται πίτες μέχρι τέλη Μαρτίου!!.Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν προτείνω να σταματήσουν να κόβονται «Πρωτοχρονιάτικες πίτες» από την έναρξη του Τριωδίου δηλαδή από την Τσικνοπέμπτη και μετά.Έτσι από φέτος, ως ελάχιστη προσωπική μου συμβολή στην επικράτηση της (λογικής),δηλώνω πως ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΩ σε καμία κοπή από την Τσικνοπέμπτη ,δηλαδή φέτος από 20 Φεβρουαρίου και μετά.

Ζήσης Τζηκαλάγιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here