H κατάθλιψη των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια των γιορτών, ήταν το θέμα της ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί  στο ΚΑΠΗ του  Δήμου Καστοριάς.

Τη διοργάνωσε  ο Εθελοντικός  Οργανισμός «Κέλετρον  Αγάπη για το Παιδί»  στο πλαίσιο του προγράμματος  του « Φροντίδα για την τρίτη ηλικία».

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Οργανισμού αναφέρθηκαν στην κατάθλιψη  και στις αιτίες που την προκαλούν.

«Το 27% των ηλικιωμένων πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι ένα ποσοστό το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Συνήθως είναι άτομα που είτε νοσηλεύονται μεγάλο  χρονικό διάστημα σε Νοσοκομεία, είτε διαμένουν σε οίκους   ευγηρίας.

Ένα  άτομο με κατάθλιψη βιώνει έντονα συναισθήματα θλίψης, θυμού, απώλειας, απογοήτευσης.  Συνήθως δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αλλά σωματικό πόνο  για όλα αυτά», σημείωσε μεταξύ άλλων   η  ψυχολόγος  Αναστασία Νανά.

Στους τρόπους αντιμετώπισης  της διαταραχής, αναφέρθηκε  η κοινωνική λειτουργός  Αλεξάνδρα Παυλίδου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: « Τα Χριστούγεννα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους να συμμετάσχουν στις προετοιμασίες (στόλισμα δέντρου, παρασκευή γλυκών κλπ). Να τους προσκαλέσουμε στο σπίτι μας για το  γιορτινό  γεύμα.

Αν  γνωρίζουμε επίσης ένα άτομο  το οποίο ζει μόνο του, καλό είναι  να το προσκαλέσουμε  να περάσει μαζί μας τις γιορτές».

Ο πρόεδρος του  Οργανισμού από την  πλευρά του αναφέρθηκε στις  δράσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν  το επόμενο  διάστημα μεταξύ των οποίων  περιλαμβάνονται  η 4η  μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή  για όλα  τα παιδιά που έχει προγραμματιστεί για  τις 20  Δεκεμβρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Καστοριάς, αλλά και το  γεύμα αγάπης για τους ηλικιωμένους το οποίο θα δοθεί  στις  27 Δεκεμβρίου, σε ταβέρνα της περιοχής μας.

Ε.Ψ., fonikastorias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here