O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν ωστόσο, φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο ως απρόθυμο να συγκαλέσει Ιεραρχία.

Κάθε χρόνο, κατά τον μήνα Φεβρουάριο συγκαλείται η  Σύνοδος της Ιεραρχίας σε έκτακτη συνεδρίαση. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έχει καταλήξει στην απόφαση να συγκαλέσει ή όχι Ιεραρχία.

Ενδεχομένως θα το θέσει στην προσεχή ΔΙΣ η οποία θα συνέλθει τις πρώτες ημέρες του  Φεβρουαρίου και θα ληφθεί σχετική απόφαση.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν ωστόσο, φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο ως απρόθυμο να συγκαλέσει Ιεραρχία και τούτο διότι δεν θέλει να έλθει αντιμέτωπος με τα προβλήματα που απασχολούν την Εκκλησία και να δημιουργηθεί κλίμα διχασμού στην Ιεραρχία.

Δεν υπάρχει, καθώς λέγεται η ανάλογη διάθεση για να θέσει τα εκκρεμή θέματα που απασχολούν την Εκκλησία   σε προβληματισμό ενώπιον της Ιεραρχίας  και να ληφθούν αποφάσεις. Και ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε σε αυτή την απόφαση, διότι οι απόψεις του , ως Προέδρου του Σώματος είναι σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από αυτές  των μελών της Ιεραρχίας.Υπάρχει διάσταση απόψεων και αυτό πλέον δεν μπορεί να μείνει κρυφό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  Ιερώνυμος ενώ είχε καταφέρει από το πρώτο έτος που ανέλαβε την διαποίμανση της Εκκλησίας μας  να εκμηδενίσει κάθε αντιπολιτευτική φωνή και  διάθεση που μπορεί να υπήρχε εντός της  Ιεραρχίας, με τους τελευταίους αψυχολόγητους  χειρισμούς που έγιναν ερήμην της Ιεραρχίας, κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο ρήγμα που δεν είναι εύκολο πλέον να το αποκρύψει ή να το αγνοήσει.

Η Ιεραρχία έδειξε με τη στάση της ότι δεν πρόκειται να συμπλεύσει μαζί του στα όσα συμφωνεί κατ´ιδίαν με τον Πρωθυπουργό και τα οποία ασφαλώς δεν είναι προς το συμφέρον της εκκλησίας  και των κληρικών μας.

Ένα θέμα που μπορεί να διαδραματίσει  ρόλο στη λήψη της απόφασης για σύγκληση της Ιεραρχίας είναι η διεξαγωγή εκλογών  νέων Μητροπολιτών.

Ήδη έχουν  παρέλθει δέκα ημέρες από την  Κοίμηση  του Μητροπολίτη  Σιατίστης και Σισανίου Παύλου και η μικρή , ακριτική αλλά και ιστορική  Μητρόπολη της Μακεδονίας μας μένει χωρίς ποιμενάρχη. Και ο λαός της Μακεδονίας μας ειδικά αυτή την εποχή έχει ανάγκη των ποιμένων του.
Η έδρα της  Μητρόπολης είναι στην Σιάτιστα και γεωγραφικά περιλαμβάνει την ιστορική Επαρχία Βοΐου, στο νομό  Κοζάνης και τα χωριά Σπήλιος, Κερασώνα και Άγιος Ηλίας που διοικητικά υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα προτιμούσε να είχε πέραν της μίας εκλογής,  αλλά ο Θεός έχει το δικό Του σχέδιο που συχνά ανατρέπει τα ανθρώπινα, έτσι   για να μας κάνει να νοιώθουμε και με αυτό τον τρόπο αισθητή  την παρουσία Του.

Μπορεί να έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες που έφυγε ο Παύλος, αλλά  η Εκκλησία μας έχει συνέχεια και το κέντρο  ζωής της είναι ο Επίσκοπος. Γιαυτό και αποτελεί κύριο μέλημα και καθήκον της Ιεραρχίας η πλήρωση μιας χηρεύουσας Μητρόπολης,  ανεξαρτήτως του αν ο τοποτηρητής που έχει οριστεί από την Σύνοδο είναι ικανός και οργανωτικός Ιεράρχης, όπως εν προκειμένω ο Καστορίας Σεραφείμ , που μέσα σε λίγες ημέρες έχει κάνει τη διαφορά .
Ασφαλώς   και έχουν  ξεκινήσει οι διεργασίες για το ποιός θα διαδεχτεί τον Παύλο. Και δεν είναι κακό να παρατηρείται κινητικότητα και να ακούγονται υποψηφιότητες.
Και ενώ  πρόκειται για μία μικρή Μητρόπολη οι υποψηφιότητες που ακούγονται και προκύπτουν κάθε μέρα  μας αφήνουν άφωνους.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Κυριολεκτικά μεγάλος συνωστισμός. Και δεν ξέρουμε προς τα πού θα γείρει  στο τέλος η ζυγαριά της Ιεραρχίας.
Μέχρι στιγμής τα ονόματα που έχουν ακουστεί ότι έχουν προταθεί ή θα προταθούν στον Αρχιεπίσκοπο   για την Ιερά Μητρόπολη Σιατίστης και Σισανίου είναι τα εξής:

α) Ο Αρχιμ. Αθανάσιος Γιαννουσάς, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς,κληρικός με σπουδαία θεολογική μόρφωση και αγιότητα βίου. Ο Γέροντάς του Σεβ. Καστορίας Σεραφείμ το έθεσε στον Μακ. Αρχιεπίσκοπο δεδομένου ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος του είχε υποσχεθεί μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Γρεβενών ότι θα τον έχει στην πρώτη γραμμή, ευθύς  μόλις υπάρξει κάποιο κενό σε Μητρόπολη της περιοχής.

Και ιδού ο Θεός έδωσε την ευκαιρία με την αιφνίδια εκδημία του Παύλου που συνεδέετο με την Μητρόπολη Καστοριάς, την οποία είχε σα δεύτερο σπίτι του.

β) Ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαιδώνης, Πρωτοσύγκελλος  στην Ι. Μητρόπολη Ιερισσού . Την υποψηφιότητά του προωθεί από καιρό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και  καιρού εις καιρόν μας το υπενθυμίζει . Ενδεχομένως να  τη θέσει και πάλι  στον Αρχιεπίσκοπο αφού  επανέκαμψε και πάλι  στο λεγόμενο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον για να βοηθήσει με τις… καίριες παρεμβάσεις του  στην προώθηση της συμφωνίας  Τσίπρα!

γ) Ο Αρχιμ.Νήφων Καψάλης, Πρωτοσύγκελλος στην Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων και ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου. Και αυτή την υποψηφιότητα θα την  προωθήσει  ο Σεβ. Ιωαννίνων Μάξιμος  και αν προχωρήσει θα συνεπικουρήσει ευχαρίστως και ο Μητροπολίτης Σταγών Θεόκλητος.  Η εκλογή Σταγών υπήρξε η αιτία που διατάραξε τις σχέσεις του Σεβ. Ιωαννίνων Μαξίμου με τον Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομο και έκτοτε δεν χάνει ευκαιρία ο πρώτος  που να μην του επιτίθεται στον δεύτερο .

δ)Ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Φαίνεται ότι  ο Γέροντας του Σεβ.Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος κατάλαβε  ότι τα χρόνια περνούν και  γιαυτό επισπεύδει να εκθέσει την υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου του  αφού ο άλλος «στόχος»- το νησί-  που υπήρχε ως σκέψη, φαίνεται πως   αργεί ακόμη. Ο Θεός δίνει περίεργες παρατάσεις. Λες και θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα.Οι πληροφορίες φέρουν τον Σεβ. Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο  να το έχει θέσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να έχει ζητήσει την συνδρομή και του πολυπράγμονος λαϊκού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου-αυτού  που ανέβαζε στους δεσποτικούς θρόνους για να το θυμάται σε μία τέτοια ώρα ανάγκης.

ε) Ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πρώην Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας όταν ήταν εκεί ποιμενάρχης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Την προαγωγή του Αρχιμ Φιλοθέου επιθυμούν πολλοί Ιεράρχες, προεξάρχοντος του Σεβ. Σύρου Δωροθέου.Αλλωστε ο π. Φιλόθεος είναι ο μόνος που δεν έγινε από τους κληρικούς της Βοιωτίας που επροήχθησαν ευθύς μετά την εκλογή  του τότε Θηβών  Ιερωνύμου σε Αρχιεπίσκοπο. Ο Φιλόθεος έμεινε με το παράπονο. Οι πληροφορίες πάντως φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο αποφασισμένο να τον προωθήσει κάποια στιγμή.

στ)Ο Σεβ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος λέγεται ότι θα ήθελε την προαγωγή του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως σε Μητροπολίτη. Δεν ξέρουμε αν το έθεσε ή όχι στον Αρχιεπίσκοπο αλλά ακούγεται στον εκκλησιαστικό χώρο ως πιθανό.

ζ) Τελευταίος, αλλά όχι  και έσχατος ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου με την κυβέρνηση. Κάποια στιγμή ακούστηκε το όνομά του. Αλλά η φήμη αυτή όπως κυκλοφόρησε, έτσι και αποσύρθηκε  δεδομένου ότι ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος δεν θέλει, όπως είπαν  να προωθήσει προς το παρόν τον πολύπειρο  π. Γρηγόριο διότι θέλει να εξακολουθεί να απολαμβάνει  των πολύτιμων συμβουλών και υπηρεσιών του στην Αρχιεπισκοπή και σε ο,τι άλλο του έχει αναθέσει.  Σίγουρα θα βρεθεί μία Μητρόπολη που θα είναι ανάλογη των προσόντων του και μάλιστα  πιο κοντά στην Αττική

Όλα εξαρτώνται από το πότε θα συγκληθεί η Ιεραρχία και θα γίνει η εκλογή και αν θα έχουμε και δεύτερη ή και τρίτη εκλογή.

Επίσης μία παράμετρος που δεν πρέπει να μας διαφεύγει κάθε φορά που έχουμε εκλογή σε Μητρόπολη των Νέων Χωρών είναι ο παράγων Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεδομένου μάλιστα ότι οι σχέσεις Αθηνών και Φαναρίου δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο όλα δείχνουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρεί τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία του  υπενθυμίζοντας ότι οι επαρχίες αυτές ανήκουν στο Φανάρι και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μεν  τη διοίκησή  τους αλλά επιτροπικώς και άχρι καιρού.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here