Περισσότεροι από 1.500 εκθέτες και 20 κρατικές συμμετοχές στην 83η Διεθνή Έκθεση που ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο.

Η πιο μεγάλη της τελευταίας εικοσαετίας και η πλέον διεθνής (γενική) Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι η 83η, που είναι και η πρώτη της μεταμνημονιακής εποχής και ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο το απόγευμα.

Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, από τους διοργανωτές, ενώ τιμώμενη χώρα θα είναι, ως γνωστόν, οι ΗΠΑ και στο περίπτερο 13 θα φιλοξενηθούν 60 σημαντικές αμερικανικές εταιρείες, πολλές εκ των οποίων από τον χώρο της τεχνολογίας. Αναβαθμισμένη είναι η συμμετοχή της Ινδίας (θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη διοργάνωση), αλλά και της Κίνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην 83η ΔΕΘ συμμετέχουν πάνω από 1.500 εκθέτες, έχει καλυφθεί όλος ο εκθεσιακός χώρος, ενώ οι επίσημες κρατικές συμμετοχές ανέρχονται πλέον σε 20. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα (Digital Greece)», στο περίπτερο 12. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και της ΔΕΘ-Helexpo, μέσα από την οποία θα παρουσιαστούν 130 ελληνικές start ups, που αναδεικνύουν το πρόσωπο μιας άλλης Ελλάδας.

Οι επόμενοι στόχοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEΧPO Τάσο Τζήκα, η φετινή διοργάνωση «ανεβάζει τον πήχη ψηλά καθώς αναμένεται να είναι η καλύτερη και η πιο διεθνοποιημένη των τελευταίων ετών». Τόνισε ότι το νέο μεγάλο στοίχημα είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ και η ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή. Για τον ίδιο, η επαναφορά του θεσμού της τιμώμενης χώρας αποτιμάται ιδιαίτερα θετικά και τόνισε ότι οι ΗΠΑ με μια «ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή έρχονται να παρουσιάσουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της αμερικανικής οικονομίας, ενώ θα εκπροσωπηθούν και από υψηλόβαθμη κυβερνητική αντιπροσωπεία».

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε αρχικά ότι η φετινή είναι η πρώτη Έκθεση που γίνεται μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και υπενθύμισε τα λόγια του Αλ. Τσίπρα ότι η Θεσσαλονίκη «σταματάει να είναι ο φτωχός συγγενής και τοποθετείται στον χάρτη του οικονομικού ενδιαφέροντος». Τόνισε ότι η 83η ΔΕΘ θα έχει ένα ιδιαίτερο κοινωνικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και πολιτιστικό αποτύπωμα και αναφέρθηκε στην αρωγή της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ΔΕΘ, καθώς και στο σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου, έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αναβαθμίσει όλο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μίλησε για την αγαστή συνεργασία της ΠΚΜ με τη ΔΕΘ και τις προσπάθειες που θα κάνει για την εξεύρεση των κονδυλίων για την ανάπλαση του χώρου, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός τη δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ. Ο Αμερικανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ τόνισε πως η αμερικανική παρουσία στην 83η ΔΕΘ δείχνει και το πόσο αναγνωρίζει η χώρα του τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ρεκόρ συμμετοχών στην 83η Διεθνή Έκθεση – Τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ

Οι διοργανωτές της 83ης ΔΕΘ ανακοίνωσαν πως στην εφετινή έκθεση, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.500 εκθέτες, 20 επίσημες, άμεσες, κρατικές συμμετοχές έναντι 17 πέρυσι.

Οι εκθεσιακές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.500 έναντι 1.398 το 2017 και 556 το 2012, ενώ η συνολική κάλυψη σε στεγασμένους και υπαίθριους χώρους μεταφράζεται σε συνολικά 32.075 τ.μ. από 27.191 τ.μ. πέρυσι.

Η άφιξη του ίδιου του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ροςαποδεικνύει τη βαρύτητα της παρουσίας της Αμερικής στην έκθεση.Οι ΗΠΑ καλύπτουν όλο το περίπτερο 13 με 60 εταιρείες-κολοσσούς και φορείς, όπως τις Facebοok, Google, Intel, HP, Oracle, Microsoft, Lockheed Martin.

  • Η Coca-Cola θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Coca-Cola Pop-Up Store, ένα πρωτοποριακό κατάστημα με συλλεκτικά προϊόντα. Επίσης θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία «Zero Waste Cities» για πόλεις με μηδενικά απορρίμματα.
  • Η Microsoft θα παρουσιάσει καινοτόμα προϊόντα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και της επαυξημένης πραγματικότητας μέσω των γυαλιών Microsoft Holens. Παράλληλα θα διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων με αιχμή τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την καινοτομία.
  • Η Google φέρνει στη Θεσσαλονίκη τεχνολογικές εφαρμογές όπως το Google Earth και το Google Arts & Culture σε έναν φυσικό χώρο για τους επισκέπτες της έκθεσης. Παράλληλα θα παρουσιάσει δράσεις για την εκμάθηση τεχνολογικών δεξιοτήτων.
  • Η παρουσία της IBM θα στρέφεται γύρω από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις σε τομείς όπως το Cloud Computing, η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές το Blockchain και το Internet of Things. Τις δικές τους τεχνολογικές εφαρμογές θα παρουσιάσουν και οι Cisco και Hewlett Packard.
  • H Pfizer θα παρουσιάσει όλες τις νέες καινοτόμες πρακτικές που αξιοποιούν τα εργαστήρια της με στόχο να επιταχυνθεί η παραγωγή νέων φαρμάκων.
  • Η Lockheed Martin έχει ως στόχο να αναδείξει στρατιωτικά προγράμματα που έχει πραγματοποιήσει κατά την 70χρόνη συνεργασία της με το ελληνικό κράτος όπως τα F-16, τα C-130 και τα P-3. Μάλιστα η εταιρεία θα έχει και προσομοιωτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ – Helexpo Τάσο Τζήκα όραμα του εκθεσιακού φορέα είναι να γίνει η ΔΕΘ ένας κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας αγοράς 100 εκατομμυρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here