Σχεδόν ένα χρόνο από τις αποκαλύψεις για την μόλυνση του υδροφορέα στην περιφέρεια Καστοριάς και έξι μήνες από τη στιγμή κατά την οποία η διοίκηση του Άργους Ορεστικού διαπίστωσε την ύπαρξη μόλυνσης και στο νερό της πηγής Αρμενοχωρίου, βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό που όλοι απευχόμασταν αλλά δυστυχώς οι αριθμοί επιβεβαιώνουν, πως δηλαδή το έγκλημα της μόλυνσης του υδροφορέα της περιοχής εξακολουθεί.

Είτε επειδή δεν σταμάτησε ποτέ η απόρριψη του ρυπαντή στο περιβάλλον, είτε διότι η ζημιά που έχει συντελεστεί είναι πολύ μεγάλη και αντί να περιορίζεται η ανίχνευση του τετραχλωροεθυλενίου, πλέον η συγκέντρωσή του αυξάνεται αλλά και εξαπλώνεται σε σημεία για τα οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά το περασμένο καλοκαίρι.
Τον Φεβρουάριο στο Δημοτικό Συμβούλιο και με αφορμή κοινοποίηση προβλήματος σε πηγή μέσα στην πόλη της Καστοριάς, ρωτήσαμε για την φημολογούμενη ανίχνευση χημικής ουσίας σε υψηλά επίπεδα και στο νερό του Αρμενοχωρίου, το οποίο αποτελεί εφεδρική πηγή για το δίκτυο ύδρευσης του Άργους.

Τότε με το γνωστό ύφος -που χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του δήμου για το θέμα του νερού- ενημερωθήκαμε πως από τον Οκτώβριο έχει τοποθετηθεί πινακίδα ακαταλληλότητας χρήσης, δεχόμενοι και την ειρωνική ερώτηση για το εάν έχουμε επισκεφτεί τον χώρο. Λες και το θέμα ήταν το πόσο συχνά πηγαίνουμε εμείς στις πηγές της περιοχής, ενώ στην ίδια λογική δεν προβληματίζονται εκείνοι που είναι συχνοί επισκέπτες γιατί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την μόλυνση και για άλλη μια φορά τα μαθαίναμε από τις εφημερίδες, καθώς δεν μας ενημέρωσαν εγκαίρως και υπεύθυνα γιατί δεν είναι πλέον κατάλληλο το νερό στο Αρμενοχώρι;

Είχαμε αποφασίσει να τηρήσουμε στάση αναμονής, ενόψει της δικαστικής διερεύνησης του θέματος.

Άλλωστε η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τα όσα έχουν συμβεί, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ώστε να μην υπάρξει κανείς που θα πει πως δεν ήξερε για τη σοβαρότητα του θέματος.

Στηλιτεύσαμε τη στάση της διοίκησης του δήμου για το γεγονός πως χειρίστηκε το θέμα σαν να ήταν αποκλειστικά δική της ευθύνη τα όσα συνέβησαν, επιτιθέμενη σε όποιον τόλμησε να μιλήσει. Αξιοποιώντας ακόμα και αστοχίες εργαστηριακών μετρήσεων, έθεσε ανοιχτά θέμα αξιοπιστίας των υπηρεσιών της περιφέρειας και επανειλημμένα καταφέρθηκε τόσο κατά των υπαλλήλων όσο και κατά της διοίκησης. Επιπλέον απαίτησε από τη Λαϊκή Συσπείρωση να ζητήσουμε συγνώμη για το ότι αμφισβητήσαμε την αυθεντία των χειρισμών και των ανακοινώσεων, όταν το μόνο που ζητήσαμε και ζητάμε είναι να βγουν όλα στο φως.

Πριν λίγες μέρες διοργανώσαμε ανοιχτή εκδήλωση στο Άργος Ορεστικό για το νερό με ομιλητή τον καθηγητή του ΑΠΘ κύριο Γ, Ζιώγα ο οποίος έθεσε τα διακυβεύματα στην υπόθεση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή.

Βέβαια όταν προκύπτουν νέα στοιχεία, από τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων μετρήσεων, με ανίχνευση τετραχλωροεθυλενίου σε ποσότητες είκοσι φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας, κανείς δεν δικαιούται να θέτει ψευτοδιλλήματα περί μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου τόσο στο θέμα του τετραχλωροεθυλενίου, όσο και στο πρόβλημα με τη γαστρεντερίτιδα, προσπάθησε να πείσει πως ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα ανεξάρτητα και καλύτερα από υπηρεσίες και φορείς.

Η δική μας κριτική εστιάζεται στο γεγονός πως η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από τη διασφάλιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό, της έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης και βέβαια απαιτεί τις διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από τα προβλήματα μιας και τα φίλτρα είναι το μέτρο αλλά όχι η λύση.

Σταθερά και απαρέγκλιτα δεν υποκύπτουμε και δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού στην περιοχή.

Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here