Κατά την 1η Αυγούστου, η Εκκλησία τιμά ένα γεγονός σχετικά άγνωστο στους πολλούς. “Κατά την ημέραν ταύτην εξήγετο εκ του σκευοφυλακίου της μεγάλης εκκλησίας ο τίμιος σταυρός, περιήγετο ανά την πόλιν και εξετίθετο εις διαφόρους ναούς προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών και πάλιν απετίθετο εις το σκευοφυλάκιον”. Σήμερα, εντός του Ιερού Ναού γίνεται μια σύντομη λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και τελείται ο αγιασμός εις ανάμνησιν αυτής της ημέρας.

Στην Καστοριά, ο Εσπερινός της εορτής τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής Οικονόμου (Ξενία) χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αφού σύντομα αναφέρθηκε στην αξία της Παναγίας στη ζωή των πιστών, τέλεσε τον αγιασμό. Εν συνεχεία ανεχώρησε από το Παρεκκλήσιο η παλαιά εικόνα του συμπολιούχου της πόλεως, Αγίου Νικάνορος, για τον ομώνυμο Ιερό Ναό προκειμένου να τεθεί προς προσκύνηση ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Νικάνορος του Θαυματουργού.

Την κυριώνυμη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος όπου συλλειτούργησε με Ιερείς της Μητροπόλεως και τέλεσε την Αναίμακτο Μυσταγωγία. Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση του Τιμίου Ξύλου εντός του Ιερού Ναού και ο Αγιασμός. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο τέλος σε όλους να τους σκεπάζει η χάρις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here