Ο κορονοϊός…απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις – Ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον τα κυρίαρχα συναισθήματα των εργαζομένων ενώ εκφράζονται φόβοι για αλματώδη αύξηση της ανεργίας – Τι λένε εκπρόσωποι του εργατικού κόσμου στο makthes.gr

Στέφανος Μαχτσίρας, makthes.gr

Αβεβαιότητα, φόβος για το αύριο, αναστολές συμβάσεων, μερική απασχόληση και μισθοί που θυμίζουν επίδομα συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι.

Η κορονοκρίση έχει επιφέρει καθίζηση στα εισοδήματα των εργαζομένων, φέρνοντας πολλούς από αυτούς αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας καθώς η κατάρρευση της ζήτησης, απόρροια της πανδημίας, θέτει ζήτημα βιωσιμότητας για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Η κατακρήμνιση του τζίρου σε τουρισμό και εστίαση απορρυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας με την ευελιξία να κυριαρχεί και την ανασφάλεια των εργαζόμενων να εντείνεται.

Το πλήθος των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστου του 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 αυξήθηκε κατά 13,3%.

Αναλυτικά, οι άνεργοι τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,090 εκατ. έναντι 1,095 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή μειώθηκαν κατά περίπου 5000 άτομα.

Ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε μηνιαία βάση το 2020 σε σχέση με το 2019, μετά την εκτίναξή του το Φεβρουάριο – Μάιο του 2020, ακολούθησε έπειτα, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μία πτωτική τάση. Βέβαια το ότι η ανεργία μέχρι στιγμής συγκρατείται οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων. Όσοι εργαζόμενοι εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς (περίπου 850.000 άτομα σε όλη την χώρα), δεν υπολογίζονται στον αριθμό των ανέργων.

Το makthes.gr, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει την εικόνα στην αγορά εργασίας σήμερα, συνομίλησε με εκπροσώπους των εργαζομένων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«H κατάσταση στην αγορά εργασίας πάει από το κακό στο χειρότερο, η κατρακύλα συνεχίζεται, η μερική απασχόληση έχει αντικαταστήσει την πλήρη ενώ δημιουργείται το κλίμα και το πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης. Δεν αποκλείει η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη να αγγίξει το 40%.

«Στο Εργατικό Κέντρο καταφθάνουν συνεχώς καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες», προσθέτει. Θεωρεί πως για να ανακουφιστούν οι πιο αδύναμοι θα πρέπει να εξανεμιστεί το όριο των ενσήμων για να λάβει κάποιος το επίδομα ανεργίας και το εποχικό επίδομα. Για όσους έχουν εισόδημα εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους για να υπάρξει ζήτηση στην αγορά και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση . «Αντί να επιδοτεί το κράτος θέσεις εργασίας που δεν θα απορροφηθούν, καλό θα ήταν τα κεφάλαια να διοχετευθούν για τη στήριξη των εργαζομένων», αναφέρει.

«Η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι αποκαρδιωτική, κυριαρχούν οι μετακινήσεις εργαζομένων, οι απολύσεις, η ευελιξία και οι εκβιασμοί», τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σημάδης. «Η ανεργία αξιοποιείται και σαν μία εφεδρεία απέναντι στους εργαζόμενους, όλο και περισσότερο ακούμε να λέγεται ιδιαίτερα στα νέα παιδιά πως αν δεν δεχτείς τη θέση υπάρχουν πολλοί που περιμένουν», υποστηρίζει. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν τα σπασμένα και αυτής της κρίσης οι εργαζόμενοι, πλήρωσαν ήδη πολλά, πρέπει να μπει χέρι στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων», σημειώνει.

«Ενώ και στον κλάδο της εστίασης και στον κλάδο του επισιτισμού υπογράψαμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στους ξενοδοχουπαλλήλους μάλιστα είναι και υποχρεωτική, αυτές δεν εφαρμόζονται, έχουμε υποστεί μειώσεις μισθών που φτάνουν και το 50%. Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χατζόγλου. Ζητάει επιδότηση 534 ευρώ για τους εποχικούς εργαζομένους μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και ρύθμιση των δόσεων δανείων και των οφειλών σε ΔΕΚΟ «για να βγει ο χειμώνας». Οι εποχικοί εργαζόμενοι στους δύο κλάδους προσεγγίζουν τις 600.000 από τους οποίους οι μισοί δεν δούλεψαν καθόλου φέτος καθώς πολλά καταλύματα δεν άνοιξαν εξαιτίας της πανδημίας.

www.makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here