Η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο εψάλη στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στην ομιλία του μίλησε για την μητέρα όλων μας την Παναγία και ανέλυσε τον στίχο των Χαιρετισμών «χαίρε των Αγγέλων τον βίον εμφαίνουσα».

Τι είναι οι Άγγελοι; Κατά τον Απόστολο Παύλο είναι λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν.

Xαρακτηρίζονται για την καθαρότητά τους, για την υπακοή τους, για την διακονία τους και για την προστασία τους. Και η Παναγία εμφανίζει τους Αγγέλους, γιατί αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι και δικά της γνωρίσματα. Καθαροί οι Άγγελοι αλλά καθαρωτέρα η Παναγία. Δεν υπάρχει κανένας μολυσμός, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα ακόμη, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό.

Οι Άγγελοι χαρακτηρίζονται για την υπακοή τους, όπως και η Παναγία είναι υπάκουη στο θέλημα του Θεού. Είναι η ταπεινή δούλη και καταξίωσε ολόκληρο το ανθρώπινο φύραμα. Γι’ αυτό και την ημέρα του Ευαγγελισμού, όταν ο Αρχάγγελος της απευθύνει το μήνυμα ότι θα συλλάβει στα πανάχραντα σπλάχνα της τον Υιό του Θεού, απαντάει ταπεινά «ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου».

Ακόμα, η Παναγία διακονεί το ανθρώπινο γένος, διακονεί το σχέδιο της σωτηρίας, διακονεί με το να δεχτεί μέσα στην άχραντη γαστέρα της τον Χριστό, και δίνει στον πλάστη το πλασθήναι και στον Υιό του Θεού το ανθρωπισθήναι. Διακονεί με τις πρεσβείες της και τις μεσιτείες της τον άνθρωπο, όπως διακονούν και οι άγιοι Άγγελοι.

Οι Άγγελοι, επίσης, προστατεύουν τους ανθρώπους. Κι αν προστατεύουν οι Άγγελοι, ακόμη περισσότερο προστατεύει η Υπεραγία Θεοτόκος. Έτσι την έζησε μέχρι σήμερα το ανθρώπινο γένος, κι έτσι την ζήσαμε κι εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες στις συμφορές και στις δοκιμασίες. Δεχθήκαμε την προστασία της στην πτώση της Βασιλίδος Πόλεως, στα χρόνια της δουλείας, στον πόλεμο του 40, αλλά και σε κάθε άλλη δοκιμασία της Πατρίδος μας.

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως και σήμερα στην Παναγία θα πρέπει να καταφύγουμε και στον Υιό της και Θεό μας Ιησού Χριστό. Και παρακάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται για τα παλληκάρια που βρίσκονται αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές της Ανδριανουπόλεως, και να παρακαλούν την Παναγία για την ταχεία απελευθέρωσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here