Με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του covid-19, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Πορφυράς» όπως κάθε χρόνο, το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, από τον πανηγυρίζονται Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς.

Με απλό όχημα, μεταφέρθηκε το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου, η σεπτή εικόνα της Παναγίας της «Πορφύρας» από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Το όχημα που έφερε την Παναγία «Προφυρά» μέχρι να φθάσει στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, συνόδευε από τα νερά της λίμνης το καράβι, με το οποίο τα προηγούμενα χρόνια γινόταν η μεταφορά της Ιεράς Εικόνας και το οποίο απέδωσε τιμές με την κόρνα του.  Φέτος ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, με τον τρόπο αυτό η μεταφορά της εικόνας, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊο.

Στην Ιερά Μονή την εικόνα, που συνόδευσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.κ Σεραφείμ, υποδέχθηκε τόσο ο σεπτός ποιμενάρχης της περιοχής, όσο και ο Ηγούμενος της Μονής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος.

Αμέσως μετά την άφιξη και την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας, τελέσθηκε Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός. Λόγω όμως των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να ψαλθούν τα εγκώμια στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το έθιμο, που πραγματοποιήθηκε και φέτος στις πιο γραφικές περιοχές της Καστοριάς, οφείλεται στην αγάπη του επιχώριου Μητροπολίτη κ.κ Σεραφείμ, ώστε να μην ακυρωθεί αλλά να γίνει με όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως έχουν ορίσει οι ειδικοί, όπως και έγινε.

Αν και το έθιμο, έστω και διαφορετικά, τηρήθηκε και φέτος, αισθητή ήταν η χαμηλή προσέλευση του κόσμου, καθώς δεν βοήθησαν ιδιαίτερα και οι καιρικές συνθήκες. Παρόντες ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Γρηγοριάδης, ο δήμαρχος της Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης καθώς και οι Αστυνομικές, Στρατιωτικές και Πυροσβεστικές αρχές του τόπου.

Δείτε μεγάλο φωτορεπορτάζ εδώ, ditikostipos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here