Ανακοινώθηκε επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή – Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα το πάρουν – Οι λοιπές ρυθμίσεις για τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

Αναλυτικά στοιχεία για τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης  ύψους 175 εκατ ευρώ που θα διανείμει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας έδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών  υπογράμμισε ότι μεσοσταθμικά θα λάβουν 700 ευρώ, 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη.

Αναλυτικά δικαιούχοι είναι:

-Οικογένειες με 4 και άνω τέκνα με φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 έως 20 χιλ ευρώ. Αφορά 19.140 νοικοκυριά

-Οικογένειες που τουλάχιστον ένας γονέας είναι  μακροχρόνιος άνεργος με ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα εως 15 χιλ. Αφορά και μονογονεϊκές. Συνολικά ωφελούνται 163.778 οικογένειες.

-Οικογένειες που και οι 2 γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα εως 15 χιλ ευρώ. Συνολικά 40.927 οικογένειες

-Οικογένειες με μέλη ΑμΕΑ. Αφορά 25.632 οικογένειες»

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να επωφεληθούν΄ ακόμα 50 χιλ συμπολίτες.

Παράλληλα οι παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα πρέπει να πληρούν και τα εξής κριτήρια  «Ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη όπως προκύπτει από την φορολογία εισοδήματος. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Επίσης το άθροισμα των καταθέσεων του νοικοκυριού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών να μην υπερβαίνει  τις 20 χιλ ευρώ».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «Η έκτακτη ενίσχυση δεν υποκαθιστά την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αλλά αποδεικνύει ότι η ΝΔ νοιάζεται για πολλούς».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ όταν ανέλαβε βρήκε τα δημόσια ταμεία με κενό 396 εκατ ευρώ. «Το καλύψαμε και όχι μόνο το καλύψαμε αλλά δημιουργήσαμε χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας επιπρόσθετο χώρο. Πόσος είναι ο χώρος; 1 δις ευρώ. Πάνω από 1 δις ευρώ μαζί με το μαξιλάρι ασφάλειας.

Αυτό παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους είχε ήδη μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα ως 13 σύνταξη καλύπτοντας αυτό που θα έκανε τέλος έτους.

Το κρίσιμο είναι να δούμε πως αξιοποιούν οι 2 κυβερνήσεις αυτό το χώρο. Εμείς τον αξιοποιούμε με άλλο τρόπο. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ με στόχο την ελάφρυνση μεσαίων χαμηλών στρωμάτων. Καταβάλλαμε εμπροσθοβαρώς επίδομα πετρελαίου. Προχωρήσαμε σε μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων. Καλύψαμε έκτακτες δαπάνες σε εθνική άμυνα, νοσοκομεία και ΜΜΜ. Καλύψαμε οφειλές ΔΕΗ  – ΥΚΩ»

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη όλων των φορολογούμενων ωστόσο υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο υπουργός τόνισε ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει «με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικά για την προηγούμενη τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «το καθαρό εισόδημα εως 20 χιλ ευρώ μειώθηκε κατά 235 ευρώ. Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή η φοροδιαφυγή αυξήθηκε κατά 26%. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και παράλληλα οδήγησε σε αύξηση φοροδιαφυγής κατά 3 δις ευρώ» για να προσθέσει «με αυτά τα στοιχεία η σημερινή κυβέρνηση προχωρά σε ρυθμίσεις υπερ των χαμηλών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης. Σύμφωνα με μελέτη του ΣΟΕ από την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση της φορολογίας εισοδήματος αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα στρώματα κατά 23%, στα μεσαία κατά 16% και στα υψηλότερα κατά υψηλότερα 7%. Ολοι θα δουν ελάφρυνση».

Επίσης, επανέλαβε την δέσμευση για μείωση εως και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης  όταν δημιουργηθεί επιπρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

Πέραν αυτών, ο υπουργός τόνισε τα θετικά αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Αποτυπώθηκε η θετική πορεία της οικονομίας. Αναδείχθηκε η αξιοπιστία, μεθοδικότητα και σοβαρότητα της σημερινής κυβέρνησης και αποφασίστηκε η εκταμίευση του 2ου πακέτου ελάφρυνσης χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της δόσης κερδών των ελληνικών ομολόγων. Αποδέσμευση χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα όπως είχαν τεθεί σε προηγούμενες εκταμιεύσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση. Για πρώτη φορά καταγράφηκε σε ανακοίνωση το ζήτημα της χρήσης των χρημάτων αυτών προς επενδυτικούς σκοπούς».

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
– Το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση: Κινείται πάνω σε δέκα άξονες.

1ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

2ος άξονας: Μείωση φορολογίας εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 για όλες τις επιχειρήσεις.

3ος άξονας: Ενίσχυση των εργαζομένων. Ειδικά σε εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις προβλέπεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής.

4ος άξονας: Ενίσχυση της οικογένειας. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές σε βρεφικά είδη.

5ος άξονας: Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

6ος άξονας: Επανεκκίνηση κλάδων της Οικονομίας.

7ος άξονας: Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης: Εισάγεται δέσμη μέτρων για την προώθηση της χρήσης των ΜΜΜ και οικολογικών αυτοκινήτων.

8ος άξονας: Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

9ος άξονας: Η ενίσχυση της διαφάνειας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

10ος άξονας: Η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τη φορολογία και τις επιχειρήσεις.

Δείτε ΕΔΩ όλη την τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here