Να «αποφύγει» την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα μέσω της πλατφόρμας koinonikomerisma.gr σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για τη διανομή των εφάπαξ ποσών του κοινωνικού μερίσματος που θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριτούγεννα.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση φαίνεται ότι αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η εμπλοκή της εφορίας στη διαδικασία, η οποία θα αναλάβει τον καθορισμό των δικαιούχων. Στη βάσει αυτή τα νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό κοινωνικό μέρισμα ενδεχομένως να μη χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τα χρήματα να πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι θα εντοπιστούν ύστερα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα βασίζονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από την ΑΑΔΕ και θα έχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι οι πολίτες θα ενημερώνονται αυτομάτως από το TAXISnet για το ποσό που δικαιούνται.

Εφάπαξ καταβολή – Ποιοι θα το πάρουν

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέρισμα θα είναι από 500 έως και 1.000 ευρώ ανά νοικοκυριό «μετρητά και στο χέρι», όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα κυβερνητικές ανακοινώσεις το φετινό κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί σε περίπου 200.000 ωφελούμενους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το βοήθημα αυτό θα λάβουν οι εξής τρεις κατηγορίες δικαιούχων:

Η κυβέρνηση πάντως αφήνει και ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό για να ενταχθούν στη λίστα ορισμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων και δικαιούχων του ΚΕΑ, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονταν στους 1,2 εκατ. δικαιούχους που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα το 2018.

Επίσημες ανακοινώσεις

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες 48 ώρες από το υπουργείο Οικονομικών.  Το τι τελικά θα ισχύσει θα εξαρτηθεί από το ύψος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών εάν το υπερπλεόνασμα κινηθεί στην εκτιμώμενη ζώνη των 436 εκατομμύρια ευρώ τότε οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες.

Οι σχετικές διατάξεις που αφρούν την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί στο προσεχές διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here