Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 5.500 κάτοικους σε 5 χωριά και σκληρή καραντίνα λόγω κορονοϊού για τους υπόλοιπους 65.000.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλουdikaiologitika.gr

Τα 12 θετικά κρούσματα στην Μεσοποταμία κι οι 16 υπάλληλοι του χωριού στο νοσοκομείο Καστοριάς οι οποίοι έγιναν μήλο της έριδας. Τι λένε οι άνθρωποι που έχουν μπροστά τους άλλες 10 ημέρες απομόνωσης;

«Είμαστε σε πραγματική καραντίνα, όχι σαν την δική σας», λέει με παράπονο η Ε. και προσθέτει « είμαστε μέχρι την αυλή μας, ο, τι ήλιο πάρουμε ως εκεί». Από σήμερα όμως ούτε ήλιο δεν έχει στην Καστοριά μιας κι η χιονόπτωση έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή.

Η Ε. είναι δασκάλα στο Δημοτικό της Μεσοποταμίας και δεν έχει καθόλου αντικείμενο εργασίας. Όπως εξηγεί από τα 15 παιδιά της τάξης της μόνο τα 4 έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν από τον υπολογιστή του σπιτιού τους για να παρακολουθήσουν τα ηλεκτρονικά μαθήματα που αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας.

«Στο σπίτι μαζί μας, ήρθε να μείνει κι η αδελφή μου που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, καθώς έχει διαβήτη κι είναι ινσουλινοεξαρτωέμενη». H Ε. θέλει να φροντίζει την αδελφή της γιατί φοβάται για την υγεία της τελευταίας μέσα σε αυτό το καθεστώς του lock down.

Και την καραντίνα; Την ήθελαν; «Για ψυχολογικούς λόγους δεν την θέλαμε κι η παύση του Β4 (σ.σ μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη) μας στέρησε το δικαίωμα να βοηθήσουμε τον συγγενή μας. Μας λείπει η ελευθερία μας αλλά θέλουμε να ‘μαστε καλά, οπότε το καταλαβαίνουμε».

O σύζυγός της E. είναι κρεοπώλης στο χωριό και η ίδια μας λέει ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει o άντρας της, ο οποίος εργάζεται αυτή τη στιγμή με την διαδικασία του delivery, είναι η ρευστότητα κι οι πληρωμές καθώς ο κόσμος δεν πρόλαβε να σηκώσει πολλά χρήματα από τα ΑΤΜ ούτε κι όλοι οι καταστηματάρχες διαθέτουν μηχανάκι POS. Το βερεσέ έχει ήδη γίνει πραγματικότητα και τα μαγαζιά που πρέπει να είναι ανοιχτά, αναγκαστικά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για αυτό.

«Πρέπει το μαγαζί να είναι ανοιχτό αλλά υπολειτουργεί μιας κι ο κόσμος φοβούμενος έχει μαζέψει τα έξοδα του. Το δάνειο όμως τρέχει. Ματώνουμε οικονομικά».Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας των 5.500 κατοίκων που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πρόκειται για το ομώνυμο χωριό και για τα: Καλοχώρι, Κολοκυνθού, Αγία Κυριακή, Οινόη) φούρνοι, κρεοπωλεία, super market, οπωροπωλεία και φαρμακεία είναι ανοιχτά και λειτουργούν με delivery.Όσο για τα ψώνια του super market… «μας τα φέρνουν φορώντας γάντια και μάσκες, με γάντια και μάσκες τα παραλαμβάνουμε κι εμείς. Tα αφήνουν κάτω, κι από πολύ μακριά τους δίνουμε τα χρήματα».

«Βλέπω τα εγγόνια μου από το απέναντι μπαλκόνι»

Ο πρώην δήμαρχος της Μεσοποταμίας, Μπάμπης Σωτηριάδης είναι ένας πολύ γλυκός παππούς, 78 χρονών πια, που με σπασμένη φωνή μας περιγράφει αυτή την μοναδική περίοδο που ζει το χωριό.« Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε για εμάς που μάθαμε να ζούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας, να βλέπουμε τώρα τα εγγόνια μας από τα μπαλκόνια».

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ειδική μέριμνα για οικογένειες σε ανέχεια σε χωριά της Μεσοποταμίας – Συνέντευξη Δ. Λίτσκας, Π. Δοκόπουλος

Αλέκος Ταμήλιας: Από Δευτέρα ξεκινάει η παραγωγή μασκών από το ΕΠΑΛ Καστοριάς – Συνέντευξη

Αυστηρότερα μέτρα για Καστοριά και Κοζάνη ζητάει ο Γ. Κασαπίδης

Θάλαμοι δειγματοληψίας στις δομές υγείας της Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here