Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να παρασχεθούν φθηνές πιστωτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέφεραν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Συμφωνήθηκε. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022», είπε η μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει.

Τα δάνεια αυτά θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης, πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν, ώστε να δώσουν την τελική τους έγκριση απόψε (Παρασκευή) για το πρώτο μέρος ενός σχεδίου διάσωσης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για κράτη που πλήττονται σκληρά από την πανδημία κορονοϊού. Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν βασικά στοιχεία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιδιώκουν ολοκλήρωση του σχεδιασμού ώστε να ενεργοποιηθούν φθηνές πιστωτικές γραμμές με μακρύ χρονικό ορίζοντα, που θα διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – το ταμείο διάσωσης του ευρωπαϊκού μπλοκ, σε χώρες που χρειάζονται μετρητά για να καλύψουν εξαιρετικά υψηλά κόστη για την υγεία,  που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού.

Αισιόδοξος ο Σολτς…πριν από το ραντεβού

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, είπε λίγο πριν προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, ότι αναμένει από τους ομολόγους του να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στις τελικές ρυθμίσεις για τις πιστωτικές γραμμές από τον ΕSM. «Είχαμε πολύ έντονες και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις και είμαι πολύ αισιόδοξος, ότι το Eurogroup θα λάβει τελική απόφαση σχετικά για τα κριτήρια, για κάθε χώρα», ανέφερε.

«Σήμερα, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συμφωνήσει για όλα τα χαρακτηριστικά και τις λεπτομέρειες του εργαλείου υποστήριξης της κρίσης (του κορονοϊού), το οποίο στηρίζεται στον ESM», δήλωσε ο προεδρεύων της συνάντησης, Μάριο Σεντένο, πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη των υπουργών.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν από την Ιταλία, τη χώρα που χρειάζεται περισσότερο τα δάνεια, λόγω του υψηλού κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και της σοβαρότητας της επιδημίας εκεί, η οποία σκότωσε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος – με εξαίρεση τη Βρετανία.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις, ότι τα χρήματα θα ρέουν χωρίς όρους, πολλοί στο κόμμα των πέντε αστέρων – το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνώντα συνασπισμό της Ιταλίας – παραμένουν αντίθετοι στη χρήση δανείων του ESM, φοβούμενοι ότι ενδέχεται να επιβληθούν μέτρα λιτότητας στη χώρα.

Ο ESM, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στη διάσωση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ την περασμένη δεκαετία, αναμένεται να προσφέρει από τον Ιούνιο πιστωτικά όρια δανεισμού αξίας 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της αιτούσας χώρας στο ελκυστικό κόστος δανεισμού που απολαμβάνει ο ίδιος ο ESM.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη λήξη των δανείων, τα πραγματικά επιτόκια και το εύρος των δαπανών (για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας) αναμένεται να καθοριστούν απόψε.

Ο ΕSM αποτελεί ένα από τα εργαλεία που έχουν σκεφτεί οι κυβερνήσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η οποία προκαλείται από την πανδημία, που προβλέπεται ότι θα προκαλέσει συρρίκνωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 7,7% το 2020.

Τα δύσκολα

Οι χώρες έχουν συμφωνήσει καταρχήν, αλλά πρέπει ακόμη να οριστικοποιήσουν τα άλλα δύο σκέλη του πακέτου διάσωσης: ένα προσωρινό καθεστώς στήριξης της απασχόλησης και ένα ταμείο εγγύησης που θα παρέχει ρευστότητα σε εταιρείες που επλήγησαν από την κρίση.

Ακόμα πιο δύσκολη εμφανίζεται αυτή τη στιγμή η δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης που θα μπορούσε να ανέρχεται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και θα μπορούσε να παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια για να βοηθήσει τα κράτη να αναζωογονήσουν τις οικονομίες τους μετά την κρίση.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι. Είτε είμαστε σε θέση να έχουμε μια ισχυρή κοινή απάντηση – δεν είμαστε ακόμη εκεί – ή διακυβεύεται ολόκληρο το οικοδόμημα», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ζητώντας την ίδρυση του ταμείου ανάκαμψης. 

πηγή: Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here