Μεγάλη αύξηση και των ασθενών που είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ποιες χώρες είναι στο κόκκινο. Σε ποιες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας και επισκέψεων σε σπίτια.

Τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η διαρκής αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε ημερήσια βάση μπορεί να οδηγήσει και σε μια σημαντική αύξηση των θανάτων, οι χώρες κυρίως της Ευρώπης λαμβάνουν διαρκώς νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας κορονοϊού που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες. 

Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 381.000 νέα κρούσματα έναντι π.χ. περί τα 323.000 την 1η Οκτωβρίου καθώς και 6.083 θάνατοι όταν το τελευταίο διάστημα ο μέσος όρος ήταν περίπου 5.000. Σύμφωνα δε και με τα στοιχεία του World Meters αυξάνει διαρκώς και ο αριθμός των ασθενών που είναι νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Έτσι, αν και η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαφώς μπορεί ως έναν βαθμό να αποδοθεί στην αύξηση των διενεργούμενων τεστ, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των ασθενών σε ΜΕΘ και οι θάνατοι αποτελούν μια σαφή ένδειξη πως η πανδημία εξαπλώνεται επικίνδυνα. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 38.752.973, οι νεκροί ανέχονται σε 1.096.962 ενώ έχουν αναρρώσει 29.129.637 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 70.410 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός αυτός αυξάνει διαρκώς μετά από μια μακρά περίοδο που ήταν σχετικά σταθερός. 

WorldMeters.info

Εν μέσω όλων αυτών, πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν ακόμη και πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα αυτών αριθμό νέων κρουσμάτων που μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν δει κατά το πρώτο κύμα εξάπλωση του Sars Cov – 2. Ευτυχώς όμως μέχρι στιγμής, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ μικρότερος, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, συγκριτικά με την περασμένη άνοιξη. 

Το τελευταίο 24ωρο στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότεροι από 139.600 νέες μολύνσεις και 1.331 θάνατοι με τις ακόλουθες χώρες να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων: Ηνωμένο Βασίλειο  με 19.724, Ρωσία με 14.231, Τσεχία με 9.543, Ιταλία με 7.732, Πολωνία με 6.526, Ρουμανία 4.016, Ελβετία 2.823, Πορτογαλία 2.072 κ.α. (Περισσότερα στοιχεία στο Worldmeters.info)

WorldMeters.info

Τα νέα μέτρα σε χώρες της Ευρώπης

Μπροστά σε αυτήν την εξάπλωση οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν συνεχώς όλο και περισσότερα μέτρα τα οποία όμως δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πληροφορίες αναφέρουν πως από την Παρασκευή θα επιβληθούν νέοι περιορισμοί στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα πηγές αναφέρουν πως θα απαγορευθεί η μετακίνηση πολιτών σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. 

Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και σε Παρίσι, Λιλ, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν, Τουλούζη, Λιόν, Γκρενόμπλ και Μοντπελιέ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τεσσάρων εβδομάδων, από τις 9:00 το βράδυ έως τις 6:00. ”Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις βραδινές επισκέψεις σε φιλικά σπίτια και τις εξόδους σ εστιατόρια” δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ξορκίζοντας, όπως και η Άγκελα Μέρκελ σήμερα, ένα δεύτερο εθνικό lockdown. 

Και στη Γερμανία όμως οι ηγεσίες των 16 ομόσπονδων κρατών συμφώνησαν πως σε όποιες πόλεις παρατηρείται ταχεία αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων (35 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) θα επιβάλλεται κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρς. Σημειώνεται πως το μέτρο ήδη εφαρμόζεται στο Βερολίνο και μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.

Στην Ιταλία η χρήση της μάσκας έχει γίνει υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους αλλά τώρα συστήνεται η χρήση και μέσα στο σπίτι σε πολυμελείς οικογένειες ή όταν υποδέχονται καλεσμένους. Οι δε νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούν πως με αυτούς τους ρυθμούς αύξησης των μολύνσεων τα νοσοκομεία αντέχουν για άλλους δύο μήνες το πολύ. 

Η Ολλανδία, παρά την αρχική της πιο χαλαρή στάση επί μήνες, τώρα πάει σε μερικό lockdown από τις 10 κάθε βράδυ κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια. 

Το Βέλγιο έχει ήδη επιβάλλει απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, κλείσιμο των μπαρ από νωρίς ενώ περιόρισε της εντός κλειστών χώρων αθλητικές δραστηριότητες και συστήνεται στους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές.  

Στην Καταλονία της Ισπανίας τα μπαρ και τα εσταιτόρια αποφασίστηκε την Τετάρτη πως θα δουλεύουν μόνο με take away και delivery, καταστήματα και γυμναστήρια μόνο με το 30% της πλήρους δυνατότητας εξυπηρέτησης πελατών ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα σινεμά είναι στο 50%. Παιδικές χαρές κλείνουν από τις 8μμ.

Η Τσεχία έκλεισε τα σχολεία και τα μαθήματα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση ενώ επιστρατεύει φοιτητές Ιατρικής. Τα δε νοσοκομεία ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες.

Η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει την δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας. 

Στη Μόσχα της Ρωσίας τα σχολεία ετοιμάζονται ώστε να πολλοί μαθητές να παρακολουθούν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης. 

Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει σχολεία για δύο εβδομάδες και εστιατόρια για τέσσερις. 

Αυστηρά μέτρα και στην Πορτογαλία με περιορισμούς στις συναθροίσεις και βαρύτερα πρόστιμα γαι τους παραβάτες καταστημάτων. Οι συγκεντρώσεις περιορίζονται πλέον στα πέντε άτομα και οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι βαπτίσεις κ.α.) στους 50 ενώ τα πάρτι στα πανεπιστήμια απαγορεύτηκαν.  

Στην Πολωνία ο στρατός στήνει νοσοκομεία σε μεγάλες εγκαταστάσεις ενώ εκπαιδεύει ταχύτητα νέες νοσοκόμες και νοσοκόμους για τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν. 

Στην Κροατία οι μάσκες έγιναν επίσης υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, μειώθηκε ο αριθμός θαμώνων σε μπαρ και εστιατόρια τα οποία πλέον κλείνουν τα μεσάνυχτα. 

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση των στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).   

Ινδία (2) – 111.311 νεκροί, 7.307.097 κρούσματα 

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 67.988 και 694, αριθμοί που αν και απέχουν από τα παγκόσμια αρνητικά ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ινδία, συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά υψηλοί. Σε ό,τι αφορά δε τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, αυτός πλησιάζει διαρκώς τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ η οποία όμως έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό νεκρών. 

ΗΠΑ (1) – 221,843 νεκροί, 8.150.043 κρούσματα

Αρκετά αυξημένος και πάλι ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη χώρα που έφτασαν τις 59.693 καθώς και των νεκρών που ανήλθαν σε 970 σε ένα 24ωρο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα διενεργούνται όλο και περισσότερα τεστ και πλέον οι ΗΠΑ είναι στην 20η θέση στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων. 

Βραζιλία (3) – 151.779 νεκροί, 5.141.498 κρούσματα 

Φαινομενική εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων το τελευταίο 24ωρο στη χώρα με 26.675 και 716 αντίστοιχα. Η επισήμανση περί φαινομενικής εκτίναξης αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η καταγραφή στη Βραζιλία καθώς συνεχώς καταγράφονται πολύ μεγάλες μειώσεις και μετά συνήθως απότομες μεγάλες αυξήσεις χωρίς να διευκρινίζεται εάν π.χ. οι αυξημένοι αριθμοί αφορούν και μολύνσεις ή θανάτους προηγούμενων ημερών. 

Γαλλία (10) – 33.037 νεκροί, 779.063 κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφει την τελευταία εβδομάδα η χώρα με τον ημερήσιο αριθμό να φτάνει σε ύψη που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ κατά το πρώτο κύμα. Για την ακρίβεια είναι ακόμη και τριπλάσιοι. Μόνο το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν σε 22.591 (ρεκόρ στις 10/10 με 26.896) αλλά ο αριθμός των νεκρών συγκρατείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, συγκριτικά με το πρώτο κύμα και να αναφέρθηκαν 104 νέοι θάνατοι. 

Ηνωμένο Βασίλειο (12) – 43.155 νεκροί, 654.644 κρούσματα

Περισσότερους νεκρούς με λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζει να έχει το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο σε συνολικά όπως και το τελευταίο 24ωρο οι αρχές κατέγραψαν νέο ρεκόρ με 19.724 νέες μολύνσεις και 137 θανάτους. 

Αργεντινή (6) – 24.921 νεκροί, 931.967 κρούσματα

Συνεχίζει να βρίσκεται στη δίνη του πρώτου κύματος της πανδημίας- αν υποθέσουμε πως η λογική των κυμάτων έχουν πλέον καμία σημασία- καθώς παρά τις μικρές αυξομειώσεις των τελευταίων εβδομάδων κατέγραψε ξανά έναν υψηλό αριθμό επιβεβαιωμένων περιπτώσεων νέων φορέων του ιού, που ανήλθαν σε 14.932 αλλά και 349 νεκρούς. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάσει έχει εκτιναχθεί από τις αρχές Οκτωβρίου φθάνοντας ακόμη και τον αριθμό ρεκόρ των 515 σε μία ημέρα. 

Ρωσία(4) – 23.205 νεκροί, 1.340.409 κρούσματα

Διαρκώς ανοδική η πορεία των νέων κρουσμάτων στη χώρα που κατέγραψαν και νέο ρεκόρ σε ημερήσια βάση, φθάνοντας τα 14.231 ενώ σε επίπεδο ρεκόρ (244 στις 13/10) για τα δεδομένα της χώρας ήταν και ο αριθμός των θανάτων που έφτασαν τα 239. 

Ισπανία (5) – 33.413 νεκροί, 937.311 κρούσματα

Νέα ρεκόρ μολύνσεων σε ημερήσια βάση καταγράφει τις τελευταίες ημέρες και η Ισπανία και οι αριθμοί είναι σαφώς υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας οπότε όμως διενεργούνταν και πολύ λιγότερα τεστ. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 11.970 ενώ μεγάλη ήταν και η αύξηση του αριθμού των νέων θανάτων που έφτασαν τους 209. Ωστόσο η αναλογία μεταξύ κρουσμάτων και νεκρών παραμένει πολύ χαμηλή και δεν συγκρίνεται με αυτή της άνοιξης. 

Τσεχία (33) – 1.172 νεκροί, 139.290 κρούσματα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών για τα δεδομένα της χώρας, καθώς ανήλθαν σε 9.543 και 66 αντίστοιχα. Σημειώνεται πως η Τσεχία είναι μια χώρα με πληθυσμό αντίστοιχο με αυτόν της Ελλάδας ενώ κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας το ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε ημερήσια βάση ήταν περί τα 300 και 18 αντίστοιχα. 

Βέλγιο (28) – 4.430 νεκροί, 230.236 κρούσματα

Το Βέλγιο ήταν η χώρα που κατά το πρώτο κύμα πανδημίας που έπληξε την Ευρώπη, θρήνησε τον υψηλότερο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο πολιτών ενώ είναι μια χώρα 11,4 εκατ. κατοίκων με ήδη 4.430 καταγεγραμμένους νεκρούς. Τώρα, καταγράφει μια ταχύτατη αύξηση του κρουσμάτων με αριθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς του πρώτου κύματος (ανώτατος αριθμός 2.454) ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν νέο ρεκόρ με 8.271. Ευτυχώς όμως μέχρι στιγμής παρουσιάζει μικρότερο αριθμό θανάτων. Ο υψηλότερος, της τελευταίας περιόδου είναι 34 νεκροί και ανακοινώθηκε σήμερα έναντι έως και 321 ανά ημέρα τον περασμένο Απρίλιο. 


Κατερίνα Πρίφτη
, HuffPost Geece

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here