Πέτσας: Πηγές ανησυχίας οι τρεις αυτές πόλεις – Ανησυχητικό το δείγμα της Κυριακής με 118 εισαγωγές σε ένα 24ωρο – Ποια μέτρα εξετάζονται για να αποφευχθεί το γενικό lockdown

Με το βλέμμα στραμμένο στα καθημερινά στοιχεία βρίσκονται οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μετά τα 5.418 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η προσοχή σε πρώτη φάση είναι επικεντρωμένη σε 16 συνολικά περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας με τον Στέλιο Πέτσα να χαρακτηρίζει «πηγές ανησυχίας» τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη «καθώς προσπαθούμε με συνεχή τεστ να βρούμε τον συγκεκριμένο ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις επόμενες 48 ώρες» προκειμένου να διαπιστωθεί «αν χρειάζετια να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατάσταση ή αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε». 

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι μια «έκρηξη» του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία με τα πρώτα μηνύματα να μην είναι ευοίωνα καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 118 νέες εισαγωγές.

Τα συνολικά στοιχεία της Κυριακής δείχνουν επίσης 666 νοσηλευομένους σε απλές κλινικές, 243 σε όλες τις μονάδες, 110 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι.

Μπορεί αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσπάθειας αναχαίτισης του ιού να βρίσκονται οι νέοι, σε επόμενη φάση όμως είναι πιθανόν να πρέπει να προστατευτούν στοχευμένα οι ηλικιωμένοι, εάν δεν ανακοπεί το κύμα στο οποίο είναι επικεφαλής τώρα οι νεότεροι, ώστε να μη δημιουργηθεί κύμα διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στις επιβαρυμένες περιοχές, και ανάλογα πάντοτε με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, τρία ακόμη μέτρα:

α) την απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό -σημειωτέον ότι για τις δύο περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς σε αυτές-,
β) την περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τα μπαρ, το κλείσιμο δηλαδή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, και
γ) τον περιορισμό των μετακινήσεων για τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων.

Ειδικά για τους νέους ο Στέλιος Πέτσας το μεσημέρι της Δεύτερας έκανε λόγο για «εξάπλωση του ιού που υπάρχει στους νέους» απευθύνοντας «έκκληση στους νεώτερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις».

«Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη τις επόμενες ημέρες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωποε κάνοντας λόγο για ένα «δύσκολο τρίμηνο» που έχουμε μπροστά μας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο, επίσης, για «μεμονωμένες συνειδητά οργανωμένες περιπτώσεις απείθειας» γα τις οποίες είπε οτι αστυνομία, Εθνική Αρχή Διαφάνειας και Γενική Γραμματεία Πολιτίκης Προστασίας έκαναν πιο εντατικούς ελέγχους».

Ηλικίες και επαγγέλματα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, εκτός από τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των θετικών στον κορωνοϊό, και τα επαγγελματικά. Στη Θεσσαλονίκη τα ηλικιακά και τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συμπίπτουν κατά πολύ. Το 26% των κρουσμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης αφορούν σε φοιτητές και μαθητές (γυμνασίου – λυκείου) και μόλις το 10% σε συνταξιούχους, οι οποίοι αποδεικνύεται πια ξεκάθαρα ότι επιχειρούν να προφυλαχθούν όσο γίνεται περισσότερο από τη λαίλαπα του κορωνοϊού.

Μεγάλη είναι η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τους θετικούς στον κορωνοϊό το 58% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και μόλις το 10% δημόσιοι υπάλληλοι.

Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον δημόσιο τομέα είναι μια εξήγηση γι’ αυτό, καθώς ανάλογο χαμηλό ποσοστό είναι οι θετικοί στον κορωνοϊό δημόσιοι υπάλληλοι και στην Αττική (10%). Βέβαια η λειτουργία των χώρων διασκέδασης και των χώρων με αθλητικές δραστηριότητες που κατατάσσονται στον ιδιωτικό τομέα εξηγεί την επιβάρυνση των εργαζομένων σε αυτό τον τομέα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αττική.

Στο Λεκανοπέδιο, 6 στα 10 ενεργά κρούσματα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στην Αττική το ποσοστό των φοιτητών που νοσούν από κορωνοϊό είναι μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη: 12% έναντι 26% θετικών. Αντίθετα διαμορφώνεται η εικόνα αναφορικά με τους συνταξιούχους στις δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες της χώρας: το ποσοστό των συνταξιούχων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Αττική είναι 19%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της Θεσσαλονίκης.

O νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας

Εντωμεταξύ νέος χάρτης υγειονομικής ασφαλείας για τον κορωνοϊό ισχύει από σήμερα το πρωί στην επικράτεια βάσει των όσων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα:

– Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας (πράσινο). Στην περίπτωση των Σποράδων, δε, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

– Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.

– Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.

– Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.

– Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

Δείτε τον χάρτη:

xartis-covid

Συνολικά το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

Από σήμερα λοιπόν, η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

– 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
– 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
– 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
– Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here